Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van T-Systems Nederland
Cloud
Smart choices will get you higher

Dit zijn de belangrijkste cloudissues waar we nu tegenaan lopen

Of organisaties over moeten naar de cloud, is geen vraag meer. Wel hoe en met welke workloads. Welke keuzes moet je maken?

20 juni 2019
Door: T-Systems Nederland , partner

Of organisaties over moeten naar de cloud, is geen vraag meer. Wel hoe en met welke workloads. Welke keuzes moet je maken?

The cloud is here to stay. Veel bedrijven zijn in meer of mindere mate over naar de cloud; de hype is er wel af. Of organisaties over moeten, is geen vraag meer. Wel hoe en met welke workloads. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar organisaties vandaag tegenaan lopen en welke lessen zijn er geleerd de afgelopen jaren? CTO Cloud Bryan Croes van T-Systems blikt terug en vooruit.

Toen Bryan Croes een aantal jaar geleden de eerste organisaties met business applicaties zag overgaan naar de publieke cloud, viel hem op dat de verwachtingen ontzettend hoog waren. Kosten zouden drastisch verlagen, de snelheid zou fors toenemen en de mogelijkheden leken eindeloos. De cloud bracht mensen letterlijk in hogere sferen. Inmiddels zijn we de hype wel voorbij, meent Croes: “We zien dat de ‘common sense’ weer terugkeert. Veel bedrijven hadden vijf jaar geleden een Cloud Only-strategie maar dat blijkt niet in alle gevallen zinvol. Niet alles moet of kan naar de cloud. Sommige applicaties blijken veel duurder als ze in de cloud draaien, sommige zijn te oud en soms blijkt dat applicaties het beste dichtbij het oorspronkelijke proces moeten blijven draaien. We kijken daarom nu veel meer naar de workload. Een eerste leerpunt is dat de strategie ‘Alles naar de Cloud’ simpelweg voor veel organisaties niet de juiste is.”

Croes: “Wat wel werkt is om per workload te kijken wat de beste strategie. Dit wordt ook door Gartner aangegeven. Daarbij kijk je wat de ideale cloudmigratiestrategie is per applicatie. Daarnaast richten steeds meer bedrijven een cloud competence center in, al dan niet gecombineerd met agile werken. Doel is om zo dichter tegen de business te opereren. Croes: “Daarmee komen er sneller nieuwe functionaliteiten beschikbaar voor de business maar ook om de digitale transformatie te ondersteunen. Dat is uiteraard een belangrijke stap voorwaarts die de cloud ook echt mogelijk maakt.”

Cloud is duurder?
De toegang tot IT-functionaliteiten is met de cloud veel eenvoudiger geworden. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig zelf servers deployen. Dat heeft echter een keerzijde. Croes: “Voor je het weet, word je als organisatie geconfronteerd met cloudkosten die de pan uitrijzen. Stijgende cloudkosten hoeven echter niet per se slecht te zijn. Het kan namelijk ook een teken zijn van een succesvolle cloudadoptie. Desondanks moet je wel de focus houden op de kosten van de cloud.”  

Organisaties die hun applicaties al in de cloud hebben draaien, zien nu dat ze die focus nodig hebben. Croes: “Wil je de kosten naar beneden brengen en het gebruik optimaliseren, dan kun je verschillende keuzes maken:

  • Zet servers uit die je niet meer gebruikt en breng ze alleen live als ze daadwerkelijk gebruikt worden;
  • Maak gebruik van de autoscaling-functionaliteit van de cloud om zo het gebruik naar boven of beneden bij te stellen afhankelijk van de vraag;
  • maak gebruik van reserved instances voor workloads die langere tijd continu gebruikt worden;
  • Vervang waar mogelijk IaaS-oplossingen door PaaS-oplossingen;
  • Maak gebruik van de juiste tooling die je hierin kan faciliteren.”

Cloudstrategie een levend document
De cloud is een blijvertje, zoveel is duidelijk. Maar is de cloudstrategie die je enkele jaren geleden op papier hebt gezet, nog wel passend? Croes: “Veel organisaties hebben een aantal jaar geleden hun cloudstrategie uitgewerkt en moeten die nu toch wel herdefiniëren en uitbreiden. Dat komt omdat de mogelijkheden in de cloud ieder jaar groter worden en de ondersteuning van de digitale transformatie van de business belangrijker. Gartner zegt dan ook dat een cloudstrategie een levend document moet zijn. Je moet je strategie aanpassen aan de huidige cloudontwikkelingen. Een strategie is dus geen statisch document. Iedere organisatie zou de strategie jaarlijks moeten updaten. Belangrijkste leerpunt is dan ook naar mijn idee dat de cloudstrategie niet alleen een feestje van de IT-afdeling is, maar dat deze samen met de business wordt ontwikkeld.”

Cloud native: wanneer wel of niet?
Uiteindelijk blijkt dat maar weinig bedrijven volledig ‘true cloud native’ kunnen gaan. Croes: “Als je optimaal gebruik wilt maken van alle mogelijkheden, dan is cloud native uiteraard de beste benadering.  Zo kan je als IT-afdeling de digitale transformatie van de business optimaal ondersteunen en verder brengen. Dat werkt uitstekend bij bedrijven die geen ‘historische systemen’ hebben, denk aan startups en scale-ups. Zij kunnen gelijk in de cloud native-wereld aan de slag. Organisaties die al langer bestaan, kunnen het meeste voordeel halen uit een hybride cloudoplossing. Zij hebben namelijk veelal te maken met een mix van nieuwe applicaties, legacy systemen en gekochte applicaties die niet allemaal over kunnen naar de cloud. Laat staan dat ze eenvoudig kunnen worden omgezet naar cloud native. Volledig cloud native is – naar mijn idee – voor veel grotere bedrijven nog een stap te ver.”

Van tanker naar speedboot
Om de digitale transformatie ook bij dit soort bedrijven te ondersteunen, zijn er dus andere oplossingen nodig dan een grootschalige ombouw van applicaties naar cloud native. Een grote olietanker is misschien niet zo wendbaar, maar dat belet hem niet om ook gebruik te maken van speedboten om de haven te bereiken. Croes: “Je ziet dat veel grotere concerns hun digitale wendbaarheid op een andere manier inrichten. Door eigen startups op te richten bijvoorbeeld. Rabobank doet dat met Tellow en SurePay. Heineken richtte Beerwulf op om de biermarkt online te kunnen bestormen en in Duitsland is supermarktketen REWE een interessant voorbeeld. Zij hebben REWE Digital separaat opgericht. De startups staan gescheiden van de moeder; ze hebben dus geen last van de bestaande IT-omgeving en kunnen dus cloud native beginnen.

Voor veel grote bedrijven is de overgang naar een 100% public cloud dan ook eigenlijk geen optie. Die moeten echt andere keuzes maken. Ik ben dan ook benieuwd hoe we er over vijf jaar voor staan.”

Bryan Croes is CTO Cloud bij T-Systems Nederland. T-Systems ondersteunt klanten als ProRail, MCB en Heineken bij hun cloudadoptie. Meer weten over de keuzes die je als organisatie moet maken voor een succesvolle cloudadoptie? Kijk dan op www.t-systems.nl/smartchoices

1
Reacties
David Hut 12 juli 2019 20:47

Goede reality check!

Reactie toevoegen