Loopbaan

Dit is een bijdrage van Solvinity
Carriere
Junior Engineer Solvinity

Vrouw in de IT: Junior Azure Engineer Sanaz Mohammadian

‘In Nederland zijn er veel kansen voor vrouwen in de IT, maar niet genoeg vrouwen die hier gebruik van maken.’

28 mei 2020
Door: Solvinity, partner

‘In Nederland zijn er veel kansen voor vrouwen in de IT, maar niet genoeg vrouwen die hier gebruik van maken.’

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Sanaz Mohammadian van Solvinity.

Welke functie heb je?

Junior (Azure) Engineer

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

In mijn thuisland Iran heb ik  mijn ICT-bachelor behaald. Maar omdat het vertrouwen in vrouwen in ICT daar heel laag is, lukte het me niet om een passende baan te vinden. In 2018 ben ik daarom naar Nederland verhuisd om een plek in de IT-wereld te verwerven. Gelukkig waren er hier veel mogelijkheden. Ik heb me aangesloten bij de Azure Administrator Academy van Microsoft en nadat ik de training had afgerond, kon ik aan de slag bij een van de technische teams van Solvinity als junior engineer. Sindsdien ondersteunt Solvinity mij in het verbeteren van mijn IT-vaardigheden.

Wat is het leukste aan je baan?

Geen dag is hetzelfde. Ik word dagelijks geconfronteerd met nieuwe en verschillende uitdagingen, wat mijn werk erg spannend maakt. Tegelijkertijd ervaar ik dat ik op een vanzelfsprekende manier continu vooruitgang boek. Werken in de IT-wereld voelt voor mij als studeren aan een coole universiteit waar je continu nieuwe dingen kunt leren, tot wanneer je maar wilt!

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld?

Het is waar dat er niet genoeg vrouwen zijn in de ICT-wereld en dat kan beter. Maar ik merk hier niet veel verschil tussen het werken met mannen of vrouwen. Mijn teamgenoten zijn stuk voor stuk erg coole en vriendelijke personen en we gaan leuk met elkaar om. Het belangrijkste voor ons is om van elkaar te leren en samen te werken in een leuke en goede sfeer, ongeacht geslacht. En er kleven ook voordelen aan. Telkens wanneer iemand erachter komt dat ik een vrouw in IT ben, reageren ze verbaasd en onder de indruk. Dat sterkt mij en geeft me een trots gevoel.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

In Iran krijgen vrouwen veel minder kansen om een baan in de IT te vinden. In Nederland zijn er wel veel kansen voor vrouwen, maar zijn er niet genoeg vrouwen die van deze kansen gebruik maken. Naar mijn mening wordt er lang niet zoveel effectieve reclame gemaakt gericht op vrouwen voor IT-banen, zoals voor banen in het onderwijs, de zorg en maatschappelijk werk. Ik denk dat rolmodellen op dit gebied voor vrouwen, en vooral jonge meisjes, veel zichtbaarder moeten worden en dat er meer geadverteerd mag worden over hoe interessant, opwindend en cool werken in de IT-wereld kan zijn. Vaak voelt het niet eens als werk aan, maar alsof je computerspelletjes aan het spelen bent. Hoe leuk is dat!

Reactie toevoegen