Management

Dit is een bijdrage van Solvinity
Carriere
Voor welke uitdagingen staat CFO Edwin van Es?

Voor welke uitdagingen staat CFO Edwin van Es?

'De IT-branche blijft zichzelf vernieuwen, en dat maakt het een interessant speelveld'

10 mei 2021
Door: Solvinity, partner

'De IT-branche blijft zichzelf vernieuwen, en dat maakt het een interessant speelveld'

Steeds meer bedrijven veranderen in een tech-bedrijf. Is het leiden van een tech-bedrijf anders dan bij een ander soort organisatie? CFO Edwin van Es van Solvinity vertelt hoe het is om een IT-organisatie en de mensen daarin te managen.

Hoe ziet in een paar woorden jouw dag als CFO bij een technologiebedrijf eruit?

Wat ik vrijwel dagelijks heb, is dat ik wakker word met een idee of oplossing voor wat er de dag ervoor heeft gespeeld. Daar neem ik die ochtend dan direct actie op. ’s Nachts verwerk ik onbewust de informatie van de dag ervoor en dat brengt de oplossing vaak sneller dichtbij dan direct heel hard piekeren. Letterlijk ergens ‘een nachtje over slapen’ dus. Verder check ik ’s ochtends altijd even de cashpositie van Solvinity en het belangrijkste economische nieuws in de wereld. Ik ben eindverantwoordelijk voor Inkoop, Licentie management, Legal, Security & Compliance, Finance & Controlling dus wekelijkse meetings en bila’s met deze teams vormen een vast onderdeel, naast Management Team meetings en regelmatig overleg met onze CEO Hans van den Broek. Verder bestaat de dag uit het beantwoorden van berichten en het uitwerken van doelstellingen en lopende zaken.

Hoe ben je ooit in de IT terecht gekomen?

Ik ben geen IT’er maar ik heb verschillende branches ervaren na mijn studie Bedrijfseconomie, en ik kan zeggen dat de IT-industrie erg leuk vind. Ik ben ooit begonnen in de staalindustrie bij  Hoogovens. Toen werd het tijd voor een andere branche en heb ik 13 jaar bij Endemol gewerkt. Daar ben ik via verschillende (internationale) functies uiteindelijk op de positie van CFO gekomen. Dat was een hele interessante, maar ook zeer intensieve tijd dus hierna heb ik tijd voor een sabbatical van acht maanden uitgetrokken. Eind 2016, werd ik gebeld via-via voor een interim CFO-opdracht bij Solvinity. Na de fusie tussen ASP4ALL en Bitbrains tot Solvinity was er veel dat aangepakt en geïntegreerd moest worden. Dit heb ik ruim een jaar gedaan en dat beviel zo goed dat ik ben gebleven. Ik werk met hele fijne collega’s en de IT-branche is continu in beweging, een groeiende business en super relevant; IT staat bij elk bedrijf op de agenda.

Tegen welke uitdagingen loop je aan?

Een welbekende uitdaging is het vinden van de balans tussen het hier en nu en de toekomst. Je kunt jezelf eindeloos bezig houden met de waan van de dag, maar uiteindelijk gaat het om het behalen van onze doelstellingen op lange termijn: de implementatie van onze strategie en het toevoegen van waarde. Voor onze klanten en medewerkers, maar in mijn rol ook voor aandeelhouders en andere vermogensverschaffers. Dat kan uitdagend zijn voor de soms lastige, maar onvermijdelijke keuzes die ik vandaag de dag moet maken.

Hoe is het om dicht bij het vuur te zitten en de ontwikkelingen in de IT te volgen?

Ik hoef gelukkig als CFO niet alle technische details te weten (en te begrijpen), want dat is in IT niet bij te houden. Wel volg ik de grote lijnen en kijk ik met name naar de impact van ontwikkelingen op ons business model. Waar liggen kansen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten, wat zijn de risico's? De IT-branche blijft zichzelf vernieuwen, en dat maakt het een interessant speelveld.

Welke technologische ontwikkeling heeft grote invloed gehad op je loopbaan?

Het ontstaan van de computer, mail en internet zijn uiteraard belangrijke markeerpunten geweest, maar meer recentelijk kunnen we COVID-19 wel aan dat rijtje toevoegen. Niet als technologische ontwikkeling an sich, maar wel de impact ervan als versneller van de digitale transformatie. We zijn massaal vanuit huis gaan werken en het meeste werk kan gewoon doorgaan. Dit zorgt voor weer nieuwe mogelijkheden en een hele nieuwe dynamiek die soms zelfs beter werkt, bijvoorbeeld voor je focus en productiviteit.

Kun je iets vertellen over jouw IT-strategie ten aanzien van Solvinity?

Wij willen het verschil maken voor onze klanten in hun digitale transformatie. Dat betekent niet alleen de SLA’s nakomen, maar de klant verder helpen door proactief de lead te nemen, verwachtingen te overtreffen en continu te blijven verbeteren. Hier werken we iedere dag met 300 man aan. We hebben deze ambitie onderverdeeld in een viertal doelstellingen: Happy Clients, Passionate People,  Innovative Services en Sustainable Organisation. In mijn rol als CFO gaat mijn aandacht grotendeels uit naar deze laatste doelstelling: het realiseren van economische groei van het bedrijf zonder dat dit ten koste gaat van natuur en milieu.

 

Kijk voor meer informatie op Solvinity.com of Werken bij Solvinity.

Reactie toevoegen