Management

Dit is een bijdrage van Solvinity
Carriere
Voor welke uitdagingen staat CTO Bas Demmink?

Hotshot bij een techbedrijf: CTO Bas Demmink

'Wanneer je een strategische rol hebt, moet je goed nadenken over de keuzes die je maakt'

23 februari 2021
Door: Solvinity, partner

'Wanneer je een strategische rol hebt, moet je goed nadenken over de keuzes die je maakt'

Steeds meer bedrijven veranderen in een tech-bedrijf. Is het leiden van een tech-bedrijf anders dan bij een ander soort organisatie? CTO Bas Demmink van Solvinity vertelt hoe het is om een IT-organisatie en de mensen daarin te managen.

Hoe ziet in een paar woorden jouw dag als CTO bij een technologiebedrijf eruit?

Ik check altijd als eerste of er ’s nachts iets belangrijks is gebeurd op onze platforms, zoals een verstoring. Vervolgens scan ik mijn mail verder om de belangrijkste onderwerpen weg te werken, voordat de overleggen starten. In die overleggen richt ik me enerzijds op de technologische visie en strategie van Solvinity – zitten we nog op de juiste koers – en anderzijds hoe we waarde kunnen toevoegen aan de business van onze klanten, hoe kunnen we hen verder helpen. Tussen deze overleggen door plan ik denktijd, die ik vaak combineer met een wandeling met de hond.

Hoe ben je ooit in de IT terecht gekomen?

Na mijn opleiding aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen ben ik aan de slag gegaan bij een groothandel in tennisartikelen. Dit paste goed bij mijn commerciële opleiding, maar niet bij mijn passie. Die lag bij het werken met computers, en met name programmeren. Via een kennis ben ik in 1998 bij EDS terecht gekomen, de eerste outsourcingspartij ter wereld, dat is ontstaan uit General Motors. Dat werd vervolgens overgenomen door Hewlett-Packard. In totaal heb ik daar 18 jaar met plezier gewerkt. Het merendeel van die tijd heb ik in het buitenland gezeten. Toen ik het reizen wilde verminderen, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging in Nederland. En zo ben ik bij Solvinity gekomen, een mooi bedrijf met een stevig fundament dat tegelijkertijd genoeg potentie en ruimte bood om uit te kunnen bouwen.

Wat maakt deze rol uitdagend?

Wanneer je een strategische rol hebt, moet je goed nadenken over de keuzes die je maakt want deze zijn belangrijk voor de toekomst van onze klanten en Solvinity. Ik ben een denker, dus dat past goed bij mij. En die impact vind ik enorm uitdagend in de motiverende zin van het woord. Realiseren van een visie met klanten door middel van marktonderzoek en het volgen van technische ontwikkelingen en dit ontwikkelen tot nieuwe diensten. Het behouden van focus blijft altijd een uitdaging in zo’n rol, omdat de dagelijkse operatie ook gewoon doorloopt. Daarom plan ik denktijd in, want voor je het weet zit je in een aaneenschakeling van calls. Bovendien geef ik liever de ruimte aan onze medewerkers, zodat zij autonomie voelen en zich verder kunnen ontwikkelen.

Hoe is het om dicht bij het vuur te zitten en altijd up-to-date te moeten zijn over ontwikkelingen in de IT?

Dit is een van de grootste uitdagingen als CTO. De wereld van technologie gaat zo snel. Het is een continue ratrace. Maar dat geeft ook energie. Het is een bodemloze put aan nieuwe leuke dingen, waarbij je blijft nadenken hoe je dit in kunt zetten voor de klanten van Solvinity.

Gebruiken jullie de oplossingen die aan klanten worden geleverd ook zelf binnen jullie eigen organisatie?

Jazeker, voor het merendeel wel. We gebruiken onze eigen werkplekoplossing Lango Workspace, maar ook onze CI/CD oplossing voor het ontwikkelen van software en al onze eigen security-, platform- en dataoplossingen.

Welke technologische ontwikkeling heeft grote invloed gehad op je loopbaan?

Dat is toch wel het internet. Dat heeft ervoor gezorgd dat we wereldwijd verbonden zijn en we de wereld nu zien en ervaren zoals we doen. Cloud, thuiswerken, en ga zo maar door, het had allemaal niet bestaan zonder connectiviteit.

Kun je iets vertellen over jouw IT-strategie ten aanzien van Solvinity?

Public Cloud, diensten gebaseerd op containertechnologie en security zijn de belangrijkste diensten die we door ontwikkelen. Voor organisaties die verder willen richting de Public Cloud ondersteunen we de drie grootste aanbieders Azure, AWS, en GCP en die expertise moet je continu bijhouden. Voor onze klanten en Solvinity zelf richten we ons op ontzorging door verregaande automatisering én beveiliging, om de gebruikerservaring voor iedereen zo prettig, makkelijk en veilig mogelijk te maken.

Lijkt het jou leuk om in het team van Bas te werken aan Cloud- of CI/CD-oplossingen? Kijk op Werken bij Solvinity voor onze vacatures. Ben je nieuwsgierig naar wat Solvinity voor jouw organisatie kan betekenen? Kijk op Solvinity.com.

Reactie toevoegen