Management

Dit is een bijdrage van Siemens PLM Software
Infrastructuur
siemens

Vierde revolutie in software engineering nodig voor Industry 4.0

Er gaat geen dag voorbij of je leest of hoort wel wat over IoT.

7 februari 2018
Door: Siemens PLM Software, partner

Er gaat geen dag voorbij of je leest of hoort wel wat over IoT.

Veel van die verhalen gaan over connected cars, slimme thermostaten, intelligente koelkasten en allerlei eHealth toepassingen Je hoort relatief weinig over industriële IoT, terwijl vriend en vijand het erover eens zijn dat dit verreweg het grootste toepassingsgebied wordt. Momenteel beperkt industriële IoT zich voornamelijk tot real-time dashboards en het genereren van alarmen. Maar de grote toegevoegde waarde ligt in optimalisatie en voorspellen: het secuur voorspellen van onderhoud waardoor de downtime drastisch kan worden verlaagd; het bepalen welke reserve-onderdelen zich lenen voor 3D printing zodat deze niet meer overal op voorraad hoeven te liggen en ga zo maar door.

Kwaliteit software alles bepalend voor Industry 4.0

Het mag duidelijk zijn dat in het Industry 4.0-tijdperk de kwaliteit van de software allesbepalend is voor de waarde van deze toepassingen. Als een zelflerend algoritme bepaalde data verkeerd interpreteert en daardoor een reserveonderdeel per ongeluk 1000 keer in 3D laat printen, is de businesscase wel weg. En als een sensor in een vorstgevoelige machine zijn locatie verkeerd doorgeeft, vriest de boel toch nog kapot, ondanks een goede weersvoorspelling.

Kwalitatief hoogwaardige software heeft een aantal kenmerken. Natuurlijk moet deze altijd beschikbaar zijn en onder alle omstandigheden functioneren. Daarnaast is het prettig als de software flexibel is en ook kan integreren met toekomstige innovaties. Het is efficiënt als (onderdelen van) de code herbruikbaar is in andere producten of diensten. Natuurlijk moet de software voldoen aan de eisen rondom compliancy en security. En – extra belangrijk bij industriële toepassingen – de software moet veilig zijn, wat betekent dat een onvoorzien defect geen invloed mag hebben op de veiligheid. Aan al deze eisen is redelijk eenvoudig te voldoen als het een op zichzelf staande applicatie is, maar als de software enerzijds input krijgt van allerlei sensoren en anderzijds zelfstandig met andere applicaties praat teneinde deze input te verwerken, dan wordt het een heel ander verhaal.

Unified ALM-PLM nodig om kwaliteit te garanderen

Vandaag de dag gebruiken we Applications Lifecycle Management (ALM) om kwalitatief goede software te ontwikkelen en de risico’s te beheersen. Maar in het Industry 4.0-tijdperk moet ALM mee evolueren naar wat wij noemen: Unified ALM-PLM. Deze tooling:

  • is beschikbaar voor meer disciplines, zodat de onderlinge samenwerking wordt verbeterd;
  • maakt processen eenvoudiger door embedded proceskennis;
  • is breed inzetbaar en omvat unified data navigatie, unified user experience en unified pointof-access;
  • heeft een directe integratie met Product Lifecycle Management (PLM);
  • biedt meer dan alleen versiebeheer en configuratiemanagement;
  • ondersteunt eenvoudige samenvoeging, afsplitsing en variatiemanagement;
  • komt tegemoet aan de groeiende complexiteit in quality assurance;
  • integreert diverse testtools en resultaten.

 

Wil je meer weten over Unified ALM-PLM, download dan de whitepaper ‘Internet of Things and Industry 4.0 predictions’.

Reactie toevoegen