Loopbaan

Dit is een bijdrage van Sentia
Carriere
Gabrijela Drmac Sentia

Vrouw in IT: Junior Cloud Engineer Gabrijela Drmac

‘De eerste programmeur ooit was ook een vrouw: Ada Lovelace!’

17 april 2020
Door: Sentia, partner

‘De eerste programmeur ooit was ook een vrouw: Ada Lovelace!’

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Gabrijela Drmac van Sentia.

Welke functie heb je? 

Junior Cloud Engineer

Hoe ben je in deze positie terechtgekomen? 

In 2016 ben ik van Tsjechië naar Nederland verhuisd. Al snel besefte ik dat ik niet heel veel had aan mijn diploma’s in Filosofie en de Tsjechische taal. Om daarin een baan te vinden bleek erg lastig. 

Na wat onderzoek heb ik besloten om een IT-carrière op te bouwen. Ik ontdekte dat er veel mogelijkheden zijn in de IT, er veel vraag naar medewerkers is en dat er over het algemeen in het Engels wordt gecommuniceerd. Voor mij was dit een win-win situatie! De vaardigheden die ik nu heb geleerd, zijn overal ter wereld toepasbaar. 

Na het succesvol afronden van een ‘Codering bootcamp’ ben ik gaan solliciteren. Iets later, in april 2018, vond ik een baan bij Sentia. Het sollicitatiegesprek verliep goed en ondanks mijn gebrek aan ervaring, heeft Sentia mij de kans gegeven de functie te vervullen. Over het algemeen was het een ‘lange reis’, maar het is zeker de moeite waard geweest.  

Wat is het leukste aan je baan?

Ik maak deel uit van een team dat voor een aantal bedrijven in Nederland de Cloud Infrastructuur beheert. Binnen het team werken we samen aan het oplossen van problemen en het bouwen van nieuwe tools voor onze klanten. Wat ik het leukste vind is de diversiteit in de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast krijg ik de mogelijkheid vanuit Sentia om mijn kennis te verbeteren, ik leer elke dag meer en zo blijf ik mijzelf ontwikkelen. 

Wat merk je als vrouw in de IT als mannenwereld? 

Voordat ik in de IT-wereld kwam werken, had ik het vooroordeel dat programmeren vooral voor mannen is. Het is gewoon het typische beeld dat we krijgen van deze cultuur. Toen ik bij Sentia kwam werken, wist ik aanvankelijk niet wat ik kon verwachten, maar ik besefte al snel dat de sfeer ontzettend prettig is en dat totaal geen verschil wordt gemaakt op basis van geslacht. Ik heb een fijne werkrelatie met mijn collega’s en we streven er allemaal naar om steeds meer nieuwe dingen te leren. Zo verbeteren we niet alleen onszelf, maar het gehele team. We leren immers ook van elkaar. 

 Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?  

Het vooroordeel dat ik hierboven heb benoemd, helpt niet erg mee. Dit vooroordeel moeten we eigenlijk de wereld uit helpen door juist te vertellen hoe tof het is om als vrouw in de IT te werken. Daarbij moeten vrouwen zichzelf ook aanmoedigen en beseffen dat programmeren voor iedereen is. En eigenlijk is het gek dat dit vooroordeel überhaupt bestaat, de eerste programmeur ooit was immers een vrouw: Ada Lovelace!

Reactie toevoegen