Management

Dit is een bijdrage van Sentia
Cloud
hybride cloud

Hybrid cloud: De sleutel tot innovatie

Optimaliseer DevOps door de schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud te combineren met de veiligheid van on-premise!

13 mei 2020
Door: Sentia, partner

Optimaliseer DevOps door de schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud te combineren met de veiligheid van on-premise!

Om innovatieve moderne applicaties te kunnen leveren en de concurrentie voor te blijven, moeten softwareleveranciers hun onderliggende technologieplatformen optimaliseren om DevOps processen beter te ondersteunen. Een hybride cloud platform vormt de oplossing om dit te bereiken. Door de schaalbaarheid en flexibiliteit van de publieke cloud te combineren met de controle en beveiliging van on-premise datacenters, kunnen softwareleveranciers hun DevOps optimaliseren en sneller, betere applicaties te leveren. Een recent rapport bevestigt dit, waarbij werd vastgesteld dat ‘een snellere implementatie van apps en IT-diensten’ het grootste voordeel was van een hybride cloud strategie.

De implementatie van een goed uitgevoerde hybride cloud strategie is echter uitdagend en zit vol valkuilen. In dit artikel zetten we een aantal valkuilen op een rij. 

Compliance

Compliance is een van de meest voorkomende redenen om te kiezen voor een hybride cloud strategie. Daarom is het belangrijk dat dit goed wordt aangepakt tijdens de implementatie. Op juridisch vlak is het belangrijk dat leveranciers zich houden aan het beleid en de regelgeving van een land of gebied. Op technisch niveau moeten ze ervoor zorgen dat ze de juiste software configuratie en applicatiebeveiliging hebben.

Beveiliging

Hybride cloud vereist vaak dat gegevens worden verplaatst en toegankelijk zijn vanaf meerdere platforms, wat de potentiële risico's voor een organisatie vergroot. Een leverancier moet ervoor zorgen dat de juiste beveiligingsmaatregelen rigoureus worden geïmplementeerd en nageleefd bij de implementatie van zijn hybride strategie.

Gegevensintegratie

Bij het uitvoeren van een hybride cloud strategie kan het een uitdaging zijn om data in meerdere omgevingen te integreren en te beslissen waar bepaalde workloads en diensten moeten draaien. Aan de oppervlakte kan het zinvol zijn om grote dataopslagplaatsen te verplaatsen naar de publieke cloud, maar dit is misschien niet altijd de beste strategie. Leveranciers moeten een data-integratie strategie kiezen die voldoet aan de unieke operationele en veiligheidseisen van hun organisatie.

Ervaring van de gebruiker

Alle cloud-implementaties moeten rekening houden met de gebruikerservaring. De verdeelde omgeving van de hybride cloud verhoogt het potentieel voor latency, wat leidt tot langere wachttijden en risico's voor de functionele integriteit. Leveranciers moeten hier op hun hoede voor zijn en ervoor zorgen dat de architectuur van bepaalde applicaties de reactietijden tot een minimum beperkt om een goede gebruikerservaring te garanderen.

Kostenbeheersing

Het hebben van een hybride cloud strategie kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, maar de implementatie en het beheer moet goed gaan. Slecht beheerde cloud-implementaties kunnen over het budget heen gaan of leiden tot overmatige lopende kosten als geen lange termijn aanpak wordt gevolgd en geen rekening wordt gehouden met schaalvergrotingseisen.

Migratie complexiteit

Bij elke migratie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de applicaties die je gebruikt binnen het traditionele kader en een cloud omgeving kunnen functioneren. Dit kan betekenen dat je de applicaties in beide omgevingen moet testen of dat je gebruik moet maken van een framework met adapters die je op beide omgevingen kunt inzetten.

Monitoring en onderhoud

Het kan een uitdaging zijn om inzicht te verkrijgen in het functioneren van meerdere netwerken en systemen. Het is echter van groot belang om een hybride cloud infrastructuur zorgvuldig en continu te monitoren en onderhouden. Leveranciers moeten er dan ook voor zorgen dat ze zicht hebben op het gehele IT-landschap.

Netwerkproblemen

Het netwerk is een belangrijke overweging bij het omgaan met meerdere omgevingen. Applicatieontwikkelaars hebben de neiging om aan te nemen dat alle componenten van een applicatie dicht bij elkaar liggen. Dit is echter niet altijd het geval en de koppeling tussen twee verschillende omgevingen kan vaak grote problemen veroorzaken. Er moet een efficiënt netwerk worden gepland, waarbij latency en veiligheidsproblemen worden aangepakt.

Gebrek aan cloud-expertise

Hybride cloud computing stelt complexe eisen aan het IT-personeel. Het is dan ook niet gek dat het vinden van de juiste mensen met de juiste vaardigheden, vaak wordt genoemd als een van de meest voorkomende uitdagingen. Leveranciers hebben mensen nodig met een diepgaande kennis van cloud-enabled technologieën om ervoor te zorgen dat ze hun onderliggende IT-infrastructuren volledig kunnen optimaliseren.

Kortom: unieke uitdagingen en een lange termijnaanpak

Om de innovatie rondom de app te ontsluiten, hebben ISV’s een goed geïmplementeerde en beheerde hybride cloud-diensten nodig, met voortdurende compliance en ondersteuning. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat hun IT-architectuur hun DevOps ondersteunt en hun bedrijven in staat stelt om te groeien.

Een “one-size fits all” aanpak zal niet werken. ISV’s vereisen oplossingen die een verscheidenheid aan zakelijke uitdagingen aanpakken die uniek zijn voor hun eigen industrieën, organisaties en infrastructuur. Het is belangrijk dat de hybride cloud strategie voldoet aan de huidige eisen, maar ook rekening houdt met het toekomstperspectief. Of dat nu over een maand is of over een aantal jaren, het is belangrijk plannen te maken voor een hybride cloudoplossing die de organisatie op de lange termijn ondersteunt.

 

Dit artikel verscheen eerder op https://resources.sentia.com/nl/hybrid-cloud-de-sleutel-tot-het-ontsluiten-van-innovatie

 

Reactie toevoegen