Management

Dit is een bijdrage van SAS
Carriere
Vrouw in de IT: Account Executive Merel van Sommeren

Vrouw in de IT: Account Executive Merel van Sommeren

'Data alleen brengt een bedrijf niet verder'

 

28 juni 2021
Door: SAS , partner

'Data alleen brengt een bedrijf niet verder'

 

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Dit keer Merel van Sommeren van SAS.

Welke functie heb je?

Sinds begin dit jaar ben ik Account Executive binnen het BeNeLux Sales team. Ik mag mij binnen dit team focussen op de energie markt en Agritech.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Soms lopen dingen niet helemaal volgens plan en komt er, misschien juist daardoor, toch iets heel moois uit. Ooit heb ik Ontwikkelingsstudies gestudeerd met een focus op economie en bedrijfkunde waarbij ik stage liep in Rwanda, Tanzania en Vietnam voor onder andere de Rabobank. Na mijn afstuderen ben ik bij Rabobank blijven hangen en ben zo de financiële wereld ingerold. Samen met mijn partner verhuisde ik naar Australië, waar ik gevraagd werd om voor een credit scoring start-up te komen werken. De start-up werd opgekocht door een concurrent van SAS. 5 jaar later en terug in Nederland wilde ik graag in de tech blijven. Omdat SAS de wereldleider in AI is en het vanaf het eerste gesprek klikte, was SAS een logische keus.

Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan is de vertaalslag te mogen maken tussen de business en de techneuten. Data is het nieuwe goud, maar data alleen brengt een bedrijf niet verder. Het gaat om de inzichten die je uit de de data haalt en de keuzes en beslissingen die je op basis daarvan maakt. Klanten verder helpen door dat verhaal te vertellen vind ik fantastisch.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Moeilijke vraag! Ik merk dat ik het moeilijk vind om te erkennen dat je als vrouw anders behandeld of aangekeken wordt in een mannenwereld als de ict. Maar, wat merk ik ervan? Ik denk dat ik meer opval, en in mijn rol is dat vaak positief.
Wel heb ik als vrouw meer behoefte aan af en toe een complimentje. Terwijl mannen vaak wat praktischer van aard zijn.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat we de goede kant opgaan. Ik zie om me heen steeds meer vrouwen kiezen voor (en de overstap maken naar) een carrière in tech. Deze beweging zal daardoor alleen maar groeien.

Voor mij ging tech pas echt leven toen ik (bij toeval) leerde dat het maken van de vertaalslag tussen IT en de business mij op het lijf geschreven is. Ik hoop dat er ook voor deze kant van tech meer aandacht komt. Je hoeft niet perse een programmeur te zijn om IT ontzettend interessant te vinden. Zoals in alle sectoren hebben we ook binnen de tech diversiteit en verschillende persoonlijkheden nodig om tot de beste ideeën en innovaties te komen. Ik hoop daar de komende jaren nog meer verandering in te zien. 

Reactie toevoegen