Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van SAS
Carriere
GirlsDay

SAS inspireert meisjes met data science en analytics

Tijdens Girls' Day konden meisjes kennismaken met technische beroepen

28 april 2022
Door: SAS , partner

Tijdens Girls' Day konden meisjes kennismaken met technische beroepen

Het aantal vrouwen werkzaam in technologie is schrikbarend laag - in Nederland slechts 14 procent. Daarom hebben leden van het Benelux Women’s Initiatives Network (WIN) en SAS Nederland eerder deze maand actie ondernomen om dat traject te veranderen, door meer jonge vrouwen te inspireren om dit pad te overwegen als onderdeel van Girls’ Day 2022. Het evenement is een jaarlijks initiatief van de Nederlandse landelijke organisatie VHTO (Vrouwen in Hogere Technische Opleidingen).

Bijna 45 meisjes in de leeftijd van 11-12 jaar kwamen samen op het kantoor van SAS Huizen om te horen van succesvolle vrouwen in technische functies. We willen laten zien dat technische beroepen niet alleen voor jongens zijn door meisjes op jonge leeftijd al kennis te laten maken met techniek.

Timna van der Horst, Technical Training Consultant, leidde de meiden door SAS DataFly en GatherIQ activiteiten. Twee stagiaires deelden informatie over een Energy game waar ze aan werken en hielden hen ook bezig met het programmeren van Sphero ballen. Verschillende andere SAS-collega's waren aanwezig om wat meer te vertellen over hun beroep en dagelijks werk.

“Het is belangrijk voor meisjes om vrouwen actief te zien in technische beroepen, omdat het hun horizon verbreedt, en je kunt op deze leeftijd nog invloed uitoefenen. Er werd bijvoorbeeld aan de meisjes gevraagd hoeveel van hen wiskunde leuk vonden. Ongeveer een derde van hen stak een hand op. Maar op de vraag of ze een technische opleiding willen gaan doen, was dat een aanzienlijk kleiner aantal”, vertelt Pascal Lubbe, Education Director bij SAS.

De jonge deelnemers stelden vragen en gaven commentaar tijdens gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Een van hen sprong zelfs in de bres om Data Scientist Joran Roor te helpen met een complete en indrukwekkende uitleg van AI.

Energie, interesse en enthousiasme waren onmiskenbare uitkomsten. Het creëerde een goede vibe binnen de organisatie, en de meisjes hebben kunnen zien dat werken in de IT echt leuk is.

Reactie toevoegen