Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van SAS
Artificial Intelligence
Podcast RoboHouse

RoboHouse lost roboticabelofte in met AI

RoboHouse werkt samen met SAS D[N]A Lab aan ‘symbiotic robotics’, zo leren we uit deze podcast. 

27 december 2021
Door: SAS , partner

RoboHouse werkt samen met SAS D[N]A Lab aan ‘symbiotic robotics’, zo leren we uit deze podcast. 

In de podcast vertelt Jaimy Siebel, managing director bij RoboHouse in Delft, hoe de stichting een verbindende rol speelt in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op het gebied van robotica.

“De belofte van robotica is er al heel lang, maar de robots die we nu kennen zijn in wezen nog steeds domme apparaten. Op deze plek brengen we de knappe koppen van de TU Delft samen met het bedrijfsleven. Want iedereen zit te schreeuwen om oplossingen, zeker nu het personeelsgebrek in allerlei sectoren groot is. Of het nu gaat om de logistiek, de zorg of productieprocessen, overal komen we handen tekort. Hier gaan we op zoek naar manieren om medewerkers te ondersteunen in hun dagelijkse werk. Want het is niet zo dat er straks geen mensen meer nodig zijn. Die hebben we juist keihard nodig voor het echt intelligente deel van het werk. We noemen dat ook wel symbiotic robotics, de interactie tussen mens en machine.”

Een mooi voorbeeld van symbiotic robotics is robotchirurgie. Daar helpt de robot bij precisiechirurgie. Het is augmented technologie die de chirurg enerzijds helpt om nauwkeuriger bewegingen te maken en die anderzijds meer zicht biedt op anatomische structuren. De machine verbetert de prestatie van de mens.

Al heel lang worden we in films en series geconfronteerd met robots. In het werkelijke leven zien we ze mondjesmaat. Althans, de robots die op mensen lijken. Want in de industrie worden natuurlijk al jaren robotarmen toegepast. Bij RoboHouse in Delft komen docenten en studenten van de TU Delft en start-ups samen met bedrijven die zoeken naar nieuwe, innovatieve toepassingen op het gebied van robotica. RoboHouse werkt samen met SAS D[N]A Lab aan ‘symbiotic robotics’, zo leren we uit deze podcast over dit onderwerp dat SAS maakte in samenwerking met  BNR Nieuwsradio.

Bij elkaar brengen van data en toepassingen
Arthur de Crook van SAS D[N]A Lab is een van de medeoprichters van RoboHouse. Hij is inmiddels niet meer werkzaam voor de stichting, maar nog altijd nauw betrokken. “We kunnen als SAS een rol spelen in het verbinden van de initiatieven die hier ontstaan met bedrijven die een oplossing zoeken op het gebied van data analytics. Samen onderzoeken we hoe en waar data en analytics kunnen bijdragen om robots op een veilige en relevante manier onderdeel te maken van ons dagelijks leven, en zo innovatie te versnellen.”

En die innovatie gaat snel, ziet Siebel. “Robotics staat echt op het punt van een brede doorbraak. Het zal niet lang meer duren of de naam robot verdwijnt helemaal. Nu praten we bijvoorbeeld nog over robotstofzuiger, straks is het gewoon een stofzuiger en is het doodnormaal dat die zelf door de kamer navigeert.”

Automatisch een elektrische vloot laden
Een van de bedrijven die binnen RoboHouse werkt aan oplossingen is Rocsys, wat staat voor Robotic Charging Systems. Met deze systemen kunnen bedrijven met een professionele voertuigvloot de voertuigen volautomatisch opladen, zonder dat de chauffeur de stekker hoeft in te pluggen. Daar ligt namelijk een probleem. Als je 500 elektrische voertuigen hebt, gebeurt het iedere dag wel dat één of twee chauffeurs vergeten hun voertuig aan de oplader te zetten. Bovendien heb je enorm veel laadcapaciteit nodig als ze allemaal op hetzelfde moment worden opgeladen. Door de planning te automatiseren en het laden zelf te robotiseren, verlos je bedrijven met een grote elektrische vloot van een hoop kopzorgen. Rocsys werkt al voor een aantal Nederlandse bedrijven zoals VDL en heeft nu ook interesse van Amazon. “We groeien nu zo snel dat we niet eens meer in dit gebouw passen”, zegt oprichter Crijn Bouman.

Rocsys maakt gebruik van veel verschillende AI-modellen. “De elektrisch voertuigen worden immers in verschillende condities opgeladen: kou, hitte, nat, stof. Voor iedere situatie heb je een ander AI-model nodig. Voor de orkestratie van die modellen heb je ook een robuust platform nodig.”

Werk van operators veiliger maken
Een andere gebruiker van het RoboHouse is Heineken. Wessel Reurslag is product owner robotics en vertelt over de proof of concept van de Bottle Picker, een robot die gevallen flesjes uit de productielijn vist. “Een gemiddelde verpakkingslijn verwerkt 60.000 flesjes per uur. Er vallen er altijd wel een paar. Die worden door de operator met de hand van de band gehaald. Dat is best gevaarlijk werk gezien de snelheid waarmee de flesjes voorbij komen. Er wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling vaneen robot die dat werk overneemt.” Dat is ontzettend complex omdat flesjes op ieder moment kunnen vallen en Heineken de oplossing ook nog eens op verschillende machines wil inzetten. Er komt ontzettend veel rekenkracht kijken bij het ontwikkelen van een zelflerend model dat, net als de mens, de juiste oog-hand-coördinatie heeft om de flesjes op het juiste moment te verwijderen zonder daarbij andere flesjes om te gooien. De volgende stap is om te voorspellen wanneer flesjes gaan vallen, al is dat technisch een stuk eenvoudiger. Dan gaat het immers ‘slechts’ om anomaliedetectie aan de hand van vision recognition. Ofwel: het herkennen van patronen uit camerabeelden van honderden gevallen flesjes die de aanleiding zijn voor een gevallen flesje.

Luister de podcast
Heineken en Rocsys zijn slechts enkele voorbeelden van toepassingen waar RoboHouse en SAS D[N]A Lab samen aan werken. Siebel zou nog uren kunnen vertellen over het exoskelet, de onkruidrobot, de picking robot of het slimme ziekenhuisbed met geïntegreerde machine die automatisch een echografie maakt van het hart.

Luister naar de podcast ‘AI for Real’ om meer  te horen over de beschreven cases.

 

Reactie toevoegen