Loopbaan

Dit is een bijdrage van SAS
Carriere
SAS Aldert Nagel

Nieuwe baan in Corona-tijd: Projectmanager Aldert Nagel

'Mijn laptop en leaseauto werden afgeleverd en ik kreeg een tasje met daarin alles over on-boarding bij SAS' 

24 juni 2020
Door: SAS , partner

'Mijn laptop en leaseauto werden afgeleverd en ik kreeg een tasje met daarin alles over on-boarding bij SAS' 

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd spannend, maar helemaal in deze uitzonderlijke tijd. De afgelopen maanden stond alles in het teken van het bestrijden van het COVID-19 virus en alles gaat ‘anders’ dan normaal. Hoe is het om in tijden van Corona te starten met een nieuwe baan in de IT?Aldert Nagel van SAS vertelt.

Heb je in Corona-tijd gesolliciteerd of was je net voor de lockdown al aangenomen? En hoe is dat in zijn werk gegaan?

Ik had het geluk dat ik al voor de lockdown was aangenomen bij SAS. Wat tijdens de lockdown nog wel door mijn hoofd is gegaan: wat als de werkgever toch opzegt tijdens proeftijd? Gelukkig kwam dit helemaal niet ter sprake en heb ik mij vanaf het begin erg welkom gevoeld bij SAS.

Wat is je functie en wat houdt deze functie in binnen jullie bedrijf?

Ik werk in de rol van Senior Implementation Project Manager. Ik begeleid de implementatie van SAS-software bij klanten om ervoor te zorgen dat dit netjes verloopt met als einddoel een tevreden klant die blij is met de meerwaarde die onze producten leveren.

Hoe ben je ingewerkt en hoe anders was dat dan dat je gewend bent?

Dit is heel anders verlopen dan anders: Ik ben op 1 april begonnen en kreeg heel netjes een paar dagen eerder al mijn laptop, telefoon en lease auto geleverd. Ook kreeg ik een tasje met alles over on-boarding en het reilen en zeilen bij SAS (wat, waar hoe en wie). De eerste dag ‘on the job’ ging de deurbel.. Ik kreeg een bloemetje met een briefje van SAS, een heel warm welkom.

Wat ook heel leuk is, zijn de virtuele borrels op vrijdagmiddag. Normaal op kantoor, nu via videobellen. Tijdens een van die borrels werd even de tijd genomen om mij aan het hele bedrijf te introduceren. Erg fijn want je voelt dat je een plekje krijgt.  

De eerste 2 weken had ik elke dag 2-3 video gesprekken met collega’s om kennis te maken. Ik moest opletten dat ik niet een standaardverhaaltje ging afdraaien en echt proberen in te schatten wat de ander van mij wilde weten. Soms was dat meer op het persoonlijke vlak en een andere keer meer over mijn ervaring. Door hierin mee te bewegen werd het voor mijzelf niet saai.

Normaal, als je op kantoor bent en je ergens hulp bij nodig hebt, is er altijd wel een collega bereid om je te helpen. Nu moest ik iemand ‘lastig vallen’, althans zo voelde het echt. Je kent je collega’s nog niet zo goed, dus de drempel is hoger om iemand te bellen. Ik heb me er soms echt toe moeten zetten om contact te zoeken en het er niet bij te laten. Ik merkte dat iedereen dat prima vond en er ook alle begrip voor had.

Ook met klanten is het wennen, wat kun je zeggen, hoe komt dit over? Zeker als het verbeterpunten betreft dan ga ik hier veel genuanceerder mee om.

Ben je überhaupt op kantoor geweest de afgelopen tijd of ga je binnenkort voor het eerst?

Er is nu een beperkt aantal werkplekken beschikbaar. Ik ben inmiddels een paar keer op kantoor geweest. Die dagen kon ik veel socializen wat belangrijk is om goed te kunnen samenwerken.

Hoe heb jij je collega’s ontmoet?

Ik heb met de meeste collega’s voornamelijk via video bellen kennisgemaakt en een aantal collega’s heb ik op kantoor ontmoet.

Zie je voordelen aan de manier waarop je nu noodgedwongen bent begonnen?

Ik bespaar reistijd maar dat geldt voor vrijwel iedereen. Daarnaast heb ik meer tijd om me te focussen op de online trainingen die onderdeel zijn van het on-boarding programma bij SAS.

Wat zijn de nadelen?

Videobellen is oké, maar toch mis je nog heel veel informatie doordat het nog steeds statisch is en je de 0,5 sec langer moet wachten voordat je kunt reageren. Soms vraag ik me af: heeft de ander nu dezelfde gedachten of denkt hij er anders over? Een groot deel van onze communicatie gaat via body language, zonder dat we daar zelf erg in hebben. Daardoor vat ik een gesprek aan het eind vaak nog eens samen om te bevestigen wat we hebben  besproken.

Heb je tips voor andere IT’ers die in Corona-tijd starten met een nieuwe baan?

Neem meer initiatief, je zult hulp nodig hebben dus zet jezelf ertoe collega’s te benaderen. Probeer binnen je team contacten te leggen en bespreek hoe jij de dingen ervaart. Dit helpt met reflecteren. Bovendien leer je zo meer over de organisatie en de werkwijze. Een wekelijkse meeting met je manager op een vast tijdstip is ook een aanrader.

Wat wil je verder nog kwijt?

Ik denk dat ik het bij SAS heel erg getroffen heb en erg goed ontvangen ben. Vooral de omgang met mensen,  de openheid en het respect naar elkaar ervaar ik als zeer positief. Ik merk dat daar in Corona-tijd nog eens extra goed over nagedacht wordt. Hierdoor voel je je veilig en gewaardeerd en kun je al snel toegevoegde waarde leveren. Ik kijk ernaar uit de eerst niet-virtuele vrijdagmiddagborrel mee te maken. En ik denk dat dit voor ons ieder geldt: terug naar het nieuwe normaal!

Reactie toevoegen