Management

Dit is een bijdrage van SAS
Carriere
 Nieuwe baan in Corona-tijd: Senior HR Business Partner – Danita van Charldorp

Nieuwe baan in Corona-tijd: HR Business Partner Danita van Charldorp

'Voor nieuwe inspiratie, energie en om in contact te komen met anderen is het kantoor ‘the place to be’

8 juli 2021
Door: SAS , partner

'Voor nieuwe inspiratie, energie en om in contact te komen met anderen is het kantoor ‘the place to be’

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd spannend, maar helemaal in deze uitzonderlijke tijd. In de hele wereld staat alles in het teken van het bestrijden van het COVID-19 virus en gaat alles ‘anders’ dan normaal. Hoe is het om in tijden van Corona te starten met een nieuwe baan in IT? Danita van Charldorp van SAS vertelt.

Heb je in Corona-tijd gesolliciteerd of was je net voor de lockdown al aangenomen? En hoe is dat in zijn werk gegaan?

Ik heb in januari van dit jaar gesolliciteerd. Dat was midden in de 2e lockdown. Inmiddels was iedereen al gewend geraakt aan het digitale werken dus het sollicitatieproces ging heel gemakkelijk. Alle interviews vonden via Teams plaats. Daarnaast had mijn toekomstige manager aangeboden om een rondje rond het pand te lopen, zodat ik kon zien waar ik zou gaan werken.

Wat is je functie en wat houdt deze functie in binnen jullie bedrijf?

Ik ben HR Business Partner voor meerdere afdelingen voor SAS in Nederland en ben ook HR Business Partner voor twee afdelingen in de EMEA (Europe, Africa & Middle East) regio. Ik begeleid en adviseer de managers van deze afdelingen over uiteenlopende HR-vraagstukken, schakel veel met internationale (HR) collega’s en assisteer medewerkers met verschillende verzoeken.

Hoe ben je ingewerkt en hoe anders was dat dan dat je gewend bent?

Het inwerken ging allemaal digitaal. Het was heel veel informatie in een korte tijd en dat terwijl je naar een scherm kijkt. Het was belangrijk om af en toe een pauze te nemen om je concentratie goed te houden. Digitaal inwerken is heel anders dan als je voor of naast iemand zit die je inwerkt. Mijn manager is ook een keer naar mijn huis gekomen om een middagje samen te werken en elkaar zo beter te leren kennen. Dit was een leuke en welkome afwisseling. Het was fijn om het persoonlijk contact te hebben wat je via online werken soms mist.

Ben je überhaupt op kantoor geweest de afgelopen tijd of ga je binnenkort voor het eerst?

Het kantoor is alweer een tijdje open voor een beperkt aantal mensen per dag. Je kunt je nu heel gemakkelijk inschrijven via het intranet. In mei ben ik dus voor het eerst op kantoor geweest. Wat was dat fijn! Je komt collega’s tegen in de gang, bij de koffieautomaat en bij de lunch op het terras. Het is niet alleen belangrijk dat ik weet wie wie is maar ook dat ze weten wie ik ben.

Hoe heb jij je collega’s ontmoet?

De collega’s waar ik dagelijks of wekelijks contact mee heb, heb ik tijdens mijn introductieperiode allemaal online ontmoet. Inmiddels heb ik een aantal collega’s ook op kantoor gezien. Daarnaast gaat het er vooral om dat je je voor verschillende dingen aanmeldt. Een werkgroep, een activiteit (wij hadden in juni golfles voor beginners) of meedoen met de EK voetbal subleague; zo leer je ook andere collega’s steeds beter kennen.  

Zie je voordelen aan de manier waarop je nu noodgedwongen bent begonnen?

Het is super fijn dat je altijd dingen kan opzoeken terwijl je digitaal met iemand zit te kletsen. En handig dat de namen van collega’s bij vergaderingen erbij staan.

Wat zijn de nadelen?

Collega’s zullen niet zo snel contact met je opnemen als ze je je nog nooit hebben gezien of gesproken. Daarnaast is het bij HR prettig om ook informeel contact te hebben met mensen om een gevoel te krijgen van de cultuur en de sfeer. Met thuiswerken is dat sociale contact minder frequent.

Heb je tips voor andere IT’ers die in Corona-tijd starten met een nieuwe baan?

Nu dat het weer kan zou ik echt aanraden om af en toe naar kantoor te gaan. Vanuit huis werken is ook heel fijn, vooral als je niet in de file hoeft te staan en op dagen dat er veel calls gepland staan.  Maar juist voor nieuwe inspiratie, energie en om in contact te komen met anderen is het kantoor ‘the place to be’. Een goede balans is belangrijk.

 

Reactie toevoegen