Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van SAS
Analytics
SAS Analytics Forum 2020

Betere beslissingen nemen in tijden van disruptie

De economische terugval door de pandemie heeft de rol van data nog meer versterkt, blijkt tijdens SAS Analytics Forum

25 september 2020
Door: SAS , partner

De economische terugval door de pandemie heeft de rol van data nog meer versterkt, blijkt tijdens SAS Analytics Forum

Of digitale data nu zo duur als goud is of zo vloeibaar als olie, het mondiale bedrijfsleven omarmt de waarde van datastromen en ziet volop kansen in het analytics domein. De economische terugval door de coronapandemie heeft de rol van data zelfs nog meer versterkt, zo stellen experts van SAS, academici en organisaties die SAS software gebruiken tijdens het SAS Analytics Forum.

Dit jaarlijkse evenement vond plaats op 8 september en werd voor het eerst live gestreamd vanuit het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het vormde ook de aftrap van het nieuwe 'SAS Moves You'-programma, waarmee SAS haar klanten en relaties op de hoogte wil houden van de laatste ontwikkelingen in Analytics & AI.

Betere beslissingen nemen door slimme data-analyse. Binnen organisaties en overheden, maar ook voor het bredere maatschappelijk belang. Of zoals Heere Blokhuis, Managing Director SAS Benelux, het zegt: “Do Great Things. With Data. With Analytics. With SAS.” Deze visie vormde dit jaar de basis voor het SAS Analytics Forum. Een visie met een disclaimer, dat wel: met data kun je namelijk nooit álles weten of voorspellen. De kracht van data ligt in het doorlichten van processen, menselijk gedrag leren begrijpen en trends doorgronden.

“2020 heeft ons geconfronteerd met acceleratie, focus en urgentie. De wil om betere beslissingen te kunnen nemen, is een pure noodzaak voor organisaties geworden, des te meer tijdens onzekere tijden. SAS heeft zich altijd aangepast aan marktveranderingen en technologische vooruitgang, en zal ook nu dit pad bewandelen om diensten en producten te simplificeren en de klantervaring aangenamer te maken,” aldus Oliver Schabenberger, Executive Vice President, Chief Operating Officer and Chief Technology Officer, SAS.

Data aan het werk
Wereldwijd actieve ondernemingen voelen de urgentie om data-analyse op te schalen met slimme tools. Van kantoorartikelen tot bancaire diensten; talloze data-experts en besluitvormers uit diverse branches verbeteren hun dienstverlening met software van SAS.

Frank Wetters, IT Lead – (Financial & Non-Financial) Risk & Analytics bij ING, herkent de urgentie waarmee veel data binnen organisaties gepaard gaat. Binnen de bankensector gaat data-analyse verder dan enkel de jaarcijfers. Het bestrijden van fraude en financieel risicomanagement zijn afhankelijk van complexe rekenmodellen. “Open en transparante dataplatformen zijn voor een grootbank noodzakelijk. Iedereen moet overal bij kunnen. Ook toezichthouders kijken mee en die eisen optimale transparantie. SAS heeft dat voor ons ingericht en bruikbaar gemaakt op de internationale schaal van ING.”

Treant Zorggroep, een koepelorganisatie van ziekenhuizen en zorglocaties, heeft geïnvesteerd in een eigen Business Intelligence-afdeling en heeft dankzij SAS een toekomstbestendig data-epicentrum kunnen bouwen. Zo vertelt Ron Akkerman, Lid Raad van Bestuur bij Treant “Data en analytics zijn essentieel zijn voor de besturing van het ziekenhuis”. Real-time dashboards zijn nu de leidende bron voor de zorgstaf om te sturen op capaciteitsproblemen en prognoses te doen over de bezetting van bedden. Een speciaal coronadashboard helpt het ziekenhuis snel te schakelen, te voorspellen en te beslissen in drukke tijden. “Door real-time data te visualiseren en begrijpelijk te maken voor medische specialisten kunnen zij betere beslissingen maken en die ook onderbouwen. Zo zorgen we dat we onze patiënten altijd optimaal kunnen bedienen,” zegt Frank Kroezen, Chirurg bij Treant.

De coronapandemie heeft niet alleen de zorg op scherp gesteld; ook overheidsinstanties moesten snel schakelen. Astrid Raaphorst, Directeur Kernprocessen NL en Juridische Zaken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, overzag de versnelde ondernemersregelingen die eerder dit jaar massaal werden aangevraagd door economisch kwetsbare ondernemers. “Binnen twee weken hebben we de eerste ondernemersregeling online beschikbaar kunnen maken. Vervolgens heeft de software van SAS ervoor gezorgd dat wij de grote aantallen aanvragen konden verwerken én transparant konden houden.”

Office Depot, de grootste retailer in kantoorartikelen ter wereld, had tijdens de lockdown te maken met meer bestellingen van kantoorartikelen. SAS helpt Office Depot Europe met het verbeteren van de customer journey. Raffael Reinhold, CEO / CSO Direct bij Office Depot Europe: “SAS heeft zich bewezen als de juiste partner voor een betrouwbare digitale transformatie. Via hun 360 graden-benadering hebben wij het gedrag van onze klanten beter leren begrijpen.”

Ondanks de bewogen zomer van 2020, blijft innovatie voor SAS hoog op de agenda staan. “Het SAS D[N]A Lab, het open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven, startups en scale-ups, staat ook dit jaar klaar om innovatie te ondersteunen met data & analytics”, vertelt Arthur de Crook, directeur van het Lab. Eén van de projecten waaraan het D[N]A Lab zijn medewerking verleent, is Project MARCH. Elk jaar zet een nieuw studententeam van o.a. de TU Delft en Haagse Hoogeschool, zich voor de ontwikkeling van een exoskelet ommensen met een dwarslaesie weer te kunnen laten lopen. Dit jaar werkt SAS voor het eerst samen met Project MARCH, om door middel van data-analyse een betere robot-mens interactie mogelijk te maken. Meer informatie is te vinden op deze blog.

Dagvoorzitter Jim Stolze blikt terug op een succesvol virtueel evenement: “SAS heeft alles uit de kast gehaald om een energiek en interactief evenement neer te zetten voor iedereen thuis. Ik denk dat SAS Moves You hier helemaal van toepassing is, we moeten in beweging blijven.” Heere Blokhuis, Managing Director, SAS Benelux, is blij met de kennisdeling tussen diverse experts en SAS klanten. Het gaat vandaag om kennisdeling vanuit verschillende perspectieven. Niemand heeft vandaag alle antwoorden in deze tijd van verandering. Met elkaar kunnen we die antwoorden wel vinden.

De presentaties en power interviews met klanten vind je op de SAS Moves You website en op Youtube:

Reactie toevoegen