Management

Dit is een bijdrage van SAS
Artificial Intelligence
ontbossing

Artificial Intelligence wordt ingezet om ontbossing te voorkomen

SAS en IIASA bundelen krachten om met crowdsourced kennis de planeet te beschermen

11 mei 2020
Door: SAS , partner

SAS en IIASA bundelen krachten om met crowdsourced kennis de planeet te beschermen

Het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) en analytics-aanbieder SAS hebben op Earth Day bekend gemaakt dat zij kunstmatige intelligentie (AI) in gaan zetten om de ecosystemen van de aarde beter te begrijpen en hoe het ene systeem het andere beïnvloedt.

Door ontbossing te volgen via satellietbeelden kan de omvang van de schade aan het Amazone-regenwoud worden aangetoond. Maar om modellen te verfijnen zijn mensen nodig. Via crowdsourcing zijn veranderingen nauwkeuriger te detecteren. SAS helpt het onafhankelijke onderzoeksinstituut IIASA om deze crowdsourced kennis om te zetten in bruikbare intelligentie.

“De urgentie van het probleem vereist de inzet van de beste technologische oplossingen. Daarom hebben we ons tot SAS gewend”, zegt Albert van Jaarsveld, CEO van IIASA. “Door onze milieuwetenschappelijke onderzoeksplatforms, de AI- technologieën van SAS en bezorgde burgers samen te brengen, kunnen we AI-modellen ontwikkelen die onze inzichten exponentieel vergroten. Zo brengen wij wereldwijde veranderingen in het milieu echt goed in kaart."

De ontwikkeling van een AI-model begint met menselijke intelligentie. Voor dit project introduceren SAS en IIASA daarom een online crowdsourced-gestuurde app om de collectieve intelligentie te verzamelen. Hiervoor vragen zij vrijwilligers - van middelbare scholieren tot kunstenaars, ingenieurs en professionele data scientists - om beelden van het regenwoud te beoordelen.

"Beeldanalyse is een belangrijke eerste stap voor de nauwkeurige beoordeling van ontbossing. Voor een mens is het gemakkelijk om onderscheid te maken tussen een weg, een vorm van menselijk ingrijpen in de natuur, en een rivier, die dat niet is. Een AI-model ziet dit verschil pas na voldoende training en door te leren van de menselijke observatie. Crowdsourcing helpt dus om de AI-algoritmen te verbeteren en versnelt het proces wat hiervoor jaren kostte. Hierdoor stimuleren we snelle beleidsacties om onze bossen te beschermen”, aldus van Jaarsveld.  

Iedereen kan een rol spelen bij het slimmer maken van AI en het verbeteren van de algoritmes die ontbossing moeten voorkomen. Ga daarvoor naar sas.com/rainforest om afbeeldingen te categoriseren die tekenen van ontbossing vertonen en om modellen te helpen leren en verbeteren.

 

Reactie toevoegen