Management

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
SAS Data governance

Waarom big data vraagt om een andere data governance

20 november 2017
Door: SAS Nederland, partner

Het is duidelijk dat beleidsmakers en topmanagers data inmiddels zien als een strategisch bedrijfsmiddel.

Big data is dan ook al lang geen trend meer, maar heeft grote impact op organisaties. Maar hoe krachtiger een technologie is, hoe meer nadruk we moeten leggen op de governance. En op dat gebied zorgt big data voor een nieuwe uitdaging.

Big data brengt vele nieuwe interne en externe databronnen met zich mee waardoor organisaties gegevens op andere manieren kunnen gebruiken om concurrentievoordeel te behalen. Bij nieuwe databronnen kun je bijvoorbeeld denken aan ongestructureerde data zoals Word-documenten, e-mails en opnames van telefoongesprekken waar men voorheen geen analyses op kon uitvoeren. Maar ook aan sociale netwerkdata en real-time datastromen via applicaties, sensoren en slimme meters uit the Internet of Things.

Beslissingen
Big data leidt dus tot een verschuiving van de manier waarop organisaties met data omgaan. Nieuwe databronnen zorgen voor meer mogelijkheden, maar ook voor andere werkwijzen bij afdelingen. En meer data betekent niet per definitie ook betere beslissingen. Big data vraagt daarom om nieuwe data management en data governance-strategieën bij organisaties. Indien er geen solide data governance-programma beschikbaar is dat zaken als datakwaliteit, de betekenis van data en de rollen/verantwoordelijkheden rondom data bewaakt, dan kan big data geheel onjuist en niet geschikt zijn voor het doel dat men wil bereiken. In dergelijke gevallen is een beslissing gebaseerd op terabytes aan slechte data erger dan een beslissing op basis van een kleine set onjuiste data.

Lessen voor big data governance
Organisaties die werken aan big data-initiatieven kunnen leren van de data governance-lessen en aanbevelingen van early adopters. Zo is het van belang om data governance-aspecten vanaf het begin mee te nemen zodat privacy en beveiligingsaspecten direct worden geadresseerd, de relevantie van de data wordt begrepen en de analytisch verkregen inzichten echt worden omgezet naar betere beslissingen. 

Benieuwd naar meer best practices? 
Bekijk dan deze webcast 

Reactie toevoegen