Management

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
Verhoog ROI op data en IT met governance

Verhoog ROI op data en IT met governance

9 mei 2017
Door: SAS Nederland, partner

Bedrijven met een effectieve data governance strategie halen een 40 procent hogere ROI op hun IT-investeringen dan hun concurrenten die hier meer moeite mee hebben. Alle reden dus om uw data governance op orde te brengen. Maar wat is data governance eigenlijk precies? En in welke valkuilen moet je beslist niet stappen?

Vrijwel niemand wordt enthousiast van het woord governance. Medewerkers associëren het met strenge afspraken waar zij zich aan moeten houden, zonder daar zelf de vruchten van te plukken. De meeste mensen denken dat ze governance doen voor een ander: toezichthouders en de afdelingen Legal en Compliancy. Natuurlijk, het is belangrijk om te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar een nog veel belangrijker reden om governance in te richten is dat het je helpt bij het ten uitvoer brengen van je strategie. Het is dé manier om de ROI op data te verhogen.

Governance betekent dat je afspraken met elkaar maakt om ervoor te zorgen dat iedereen gezamenlijk aan dezelfde businessdoelen werkt. Je voorkomt op deze manier dat iedereen hetzelfde wiel uitvindt, terwijl mensen ook van elkaars inspanningen kunnen profiteren. En nog belangrijker: je zorgt ervoor dat je grip houdt op je data zodat je deze snel en effectief kunt gebruiken voor elke denkbare toepassing. Denk bijvoorbeeld aan risk modellen bij banken, het verbeteren van de patiëntlogistiek in ziekenhuizen of retailers die klanten in de winkel herkennen op basis van hun mobiele telefoon en dan al weten welke producten deze mensen online hebben bekeken.

Omdat iedere organisatie een andere strategie en andere doelen heeft, zal ook de governance in iedere organisatie anders moeten worden vormgegeven. Zeker omdat aspecten als cultuur, organisatiestructuur en huidige beslisprocessen moeten worden meegenomen.

De hamvraag is: hoe kun je governance zo inrichten dat het niet voelt als een vervelende taak erbij die alleen maar afleidt van je eigenlijke werk, maar als een handige manier om grip te krijgen op je processen en om organisatiedoelstellingen te behalen? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, het zal voor iedere organisatie anders zijn. Maar er zijn wel enkele algemene adviezen. Die vindt je in onze whitepaper ’10 Mistakes to avoid when launching your Data Governance Program’.

 

Rein Mertens, Senior Manager bij SAS (Rein.Mertens@sas.com)

 

Reactie toevoegen