Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
IoT four use cases

Veiligheid boven alles, ook in de connected car

De Nederlandse wet staat het nog niet toe, maar in Amerika rijdt hij al: de zelfrijdende auto.

20 november 2017
Door: SAS Nederland, partner

De Nederlandse wet staat het nog niet toe, maar in Amerika rijdt hij al: de zelfrijdende auto.

De grote meerwaarde van zo’n connected car is dat hij in verbinding met andere auto’s staat en daardoor ongelukken vooraf ziet aankomen. Hij kan – veel sneller dan een mens zou kunnen - maatregelen nemen om een botsing te voorkomen. Bovendien kan hij nog eens razendsnel analyseren of de auto beter naar links of naar rechts kan uitwijken, terwijl een mens die beslissing op zo’n moment per definitie impulsief neemt. Kortom, de connected car kan de veiligheid met sprongen verhogen. Maar dit stelt wel hele hogen eisen aan de beveiliging. Want denk je eens in wat er kan gebeuren als iemand je auto hackt en de software net wat anders programmeert of de datafeed verandert?

De zelfrijdende auto is voor ons in Nederland nog toekomst, maar ook vandaag de dag kan iemand die kwaad wil behoorlijk wat schade aanrichten als hij inbreekt en een algoritme of de gebruikte data verandert. Wat te denken van de olie- en gasindustrie, die al op grote schaal gebruikmaakt van IoT. Gelukkig hebben zij van security een topprioriteit gemaakt, óók als het gaat om alles wat met data te maken heeft.

In veel andere sectoren zit beveiliging wat minder in het bedrijfs-DNA. Maar nu alles ‘connected’ wordt, van MRI-scanners tot bruggen en van beveiligingscamera’s tot straatlantaarns, wordt dit een belangrijk thema.

IoT-apparaten zijn vaak gemakkelijke doelwitten voor hackers. IoT consumententoepassingen, zoals connected koelkasten of tandenborstels, zijn al meerdere keren ingezet voor succesvolle cyberaanvallen (lees een blog Business Analytics.biz) Vaak met als doel websites plat te leggen, maar het kan ook maar zo gebeuren dat data wordt veranderd, waardoor het apparaat dingen gaat doen die jij helemaal niet wilt.

Dit onderwerp strekt zich overigens veel verder uit dan alleen het beveiligen van je systemen met gevoelige data. Het gaat ook om een goede data governance-structuur, waarin je de processen en policies vastlegt die je helpen om ‘in control’ te zijn op je data. En om bewust data management, want dat is immers de manier waarop je uitvoering geeft aan je datastrategie. Lees hier de blog 'Hoe maak ik mijn eigen organisatie data driven?' 

Benieuwd naar het artikel dat ik heb gelezen over de connected car? Download dan ‘Four use cases show real-world impact of IoT’.

 

Alfredo Iglesias Rey, Consulting Manager bij SAS

Reactie toevoegen