Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
IoT generic

Het gaat niet om de data, maar om the Intelligence of Things

The Internet of Things (IoT) zorgt ervoor dat we alles connected kunnen maken: klanten, fabrieken, auto’s, zelfs hele steden.

20 november 2017
Door: SAS Nederland, partner

The Internet of Things (IoT) zorgt ervoor dat we alles connected kunnen maken: klanten, fabrieken, auto’s, zelfs hele steden.

Lees hier ook de blog over IoT. En dat is mooi, maar het gaat er natuurlijk uiteindelijk om wat je met al die data doet. Het draait om the Intelligence of Things. En dan heb je het over drie dingen:

Filtering: er komt een stortvloed aan data op ons af, van data streaming tot machine-to-machine communicatie en van berichten op social media tot location based data. Hoe onderscheid je de relevante informatie van alle ruis? Hoe filter je de data eruit waarop je kunt acteren? Je hebt intelligente filtering nodig om door de bomen het bos nog te zien.

Analyse: om de data te begrijpen zal je op zoek moeten naar patronen en afwijkingen daarin. Op basis van die patronen kun je bijvoorbeeld klantgroepen maken of bepalen welke machines wanneer onderhoud nodig hebben. Analyse zorgt er dus voor dat je inzicht krijgt.

Actie: Op basis van dit inzicht kun je gaan acteren. Zo kunnen afwijkingen van een vast patroon een reden zijn om actie te ondernemen. Een veelgebruikte toepassing in productiebedrijven is bijvoorbeeld het meten van slijtage met sensoren. Als je een seintje krijgt als een onderdeel aan vervanging toe is, kun je preventief onderhoud inplannen, de juiste monteur aan de klus toewijzen en alvast de benodigde onderdelen bestellen. De impact is dan minimaal, terwijl een machinestoring tot een productiestop zou hebben geleid. Wat we hiermee willen zeggen is: hoe beter je je acties afstemt op de inzichten die je opdoet in je data, hoe groter de kans dat deze actie ook iets oplevert.

Inspiratie opdoen? Lees dan het e-book ‘Four use cases show real-world impact of IoT’ en laat je inspireren door voorbeelden in de retail, manufacturing en smart cities en connected voertuigen.

 

Alfredo Iglesias Rey, Consulting Manager bij SAS

Reactie toevoegen