Management

Dit is een bijdrage van Rubrik
Cloud
Cloud acceptatie

Automatisering inzetten voor een snellere cloud-acceptatie

Een uniforme, API-gestuurde methode voor het beschikbaar maken van bronnen maakt het inherent automatiseerbaar. 

24 juni 2019
Door: Rubrik, partner

Een uniforme, API-gestuurde methode voor het beschikbaar maken van bronnen maakt het inherent automatiseerbaar. 

Door Rebecca Fitzhugh, Hoofd Ingenieur bij Rubrik

De meeste werkconversaties waarbij ik betrokken ben, gaan ongeveer als volgt: blabla, cloud-acceptatie blabla, agility blabla. Het is waar dat de openbare cloud ontelbaar veel voordelen biedt, maar voor mij is het meest aantrekkelijke aspect een uniforme, API-gestuurde methode voor het beschikbaar maken van bronnen. Dit maakt het inherent automatiseerbaar, in tegenstelling tot zoveel frustrerend eenvoudige en saaie datacenter-taken. 

Ik moedig organisaties altijd aan om de cloud te gebruiken als de oprit naar automatisering. Er zijn twee hoofdrichtingen voor automatisering: het opleveren van infrastructuur en het opleveren van zakelijke toepassingen. Hoewel het concept eenvoudig is, vereist automatisering veel initiële investeringen voordat het zich terugbetaalt. Ik begin altijd graag met het beheeraspect en het automatiseren van de meest voorkomende back-end operations-taken. 

Mijn team bouwt en sloopt bijvoorbeeld vaak Rubrik Cloud Cluster-implementaties als onderdeel van onze tests, dus het is logisch om dit te automatiseren. Sommige van mijn teamleden gebruiken graag automatiseringstools als Terraform, terwijl andere de voorkeur geven aan native template tools als AWS CloudFormation. We hebben deze use-cases beschikbaar gemaakt op Rubrik Build, zodat je als gebruiker dezelfde tools kunt gebruiken die we intern gebruiken. 

Terraform-modules 
Onlangs kondigden we Rubrik Provider voor Terraform aan, wat het gebruik van de Rubrik API voor routinetaken vereenvoudigt. Ons team gebruikt Terraform voor een eenvoudige workflow in het beheren van infrastructuur. We gebruiken Rubrik Cloud Cluster namelijk regelmatig in onze laboratoriumomgevingen voor testdoeleinden. We hebben een verzameling herbruikbare configuraties geschreven, dus we voeren eenvoudig een paar commando’s uit om wijzigingen te testen en toe te passen. We delen onze kennis graag en daarom publiceren we regelmatig de Terraform-modules die worden gebruikt voor onze meest voorkomende taken. 

Terraform-modules bieden een eenvoudige manier om gemeenschappelijke configuratieblokken te abstraheren naar herbruikbare infrastructuurelementen. Een module is een container voor meerdere bronnen die samen worden gebruikt; in feite zijn het verzamelingen van .tf-bestanden die bronnen, invoervariabelen en outputs bevatten die buiten de root-folder van de configuratie staan. 

We hebben besloten om voor al onze Terraform-configuraties de modules prioriteit te geven, met als doel het onderhoud te verminderen en het beheer van de infrastructuur efficiënter te maken. Deze modules helpen ons ook om samen te werken met andere teams in het hele bedrijf door herbruikbare abstracties te bieden. 

De gedeelde modules zijn beschikbaar op Rubrik Build, voor implementatie, configuratie en bootstrapping van Cloud Cluster, evenals de workflows die nodig zijn voor CloudOut en CloudOn. Tot nu toe zijn dit de use-cases waarbij we meestal Terraform hebben gebruikt. We horen graag van je op welke manier jij Terraform en Rubrik combineert! 

CloudFormation-templates 
AWS CloudFormation vereenvoudigt provisioning en beheer op AWS. Je kunt sjablonen maken voor de gewenste service- of applicatiearchitecturen en AWS CloudFormation gebruikt deze sjablonen vervolgens voor snelle en betrouwbare oplevering van de "stacks". Het Rubrik Build-team heeft een verzameling sjablonen geschreven die je helpen om aan de slag te gaan met AWS CloudFormation. Met deze sjablonen kun je de AWS-bronnen die nodig zijn voor Rubrik CloudOut, CloudOn en Cloud Cluster snel implementeren en configureren. 

CloudFormation-sjablonen zorgen ervoor dat de afhankelijke bronnen in de juiste volgorde worden aangemaakt. Stel dat je bijvoorbeeld Rubrik Cloud Cluster wilt implementeren: CloudFormation zorgt voor de vereiste EC2-instances op basis van de variabelen die je hebt ingevoerd. Wacht tot dit is voltooid en bootstrap de Rubrik-software vervolgens als een cluster met vier knooppunten. AWS CloudFormation 'orkestreert' het opleveren van de gewenste bronnen. In plaats van een reeks scripts te schrijven met meerdere AWS API-calls, wacht-loops, en opnieuw proberen, gebruik je gewoon een sjabloon om te doen wat je wilt en CloudFormation wordt voor je uitgevoerd. Fantastisch! 

Conclusie 
Rubrik Build doet er alles aan om API's zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Met deze nieuwe gebruiksscenario's kun je de automatisering van infrastructuurtaken verbeteren en de overgang naar een openbaar cloudmodel vereenvoudigen. We horen graag je mening over al onze Build-projecten! Aarzel niet om contact op te nemen met @RoxieAtRubrik met al je vragen of feedback. 

Volg @RubrikBuild op Twitter voor het laatste nieuws over de beschikbare automatiseringsprojecten en informatie over hoe je een bijdrage kunt leveren. 

Volg Rebecca Fitzhugh: VCDX #243, published author, blogger, and vBrownbag crew 

Reactie toevoegen