Management

Dit is een bijdrage van Rubicon
Carriere
Vrouw in de IT: Business Lead Tamara Herfkens

Vrouw in de IT: Business Lead Tamara Herfkens

'Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen het ‘aandurven’ om voor de IT te kiezen'

7 maart 2022
Door: Rubicon, partner

'Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen het ‘aandurven’ om voor de IT te kiezen'

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze keer Tamara Herfkens van Rubicon B.V.

Welke functie heb je? 

Business Lead Dynamics 365 & Power Platform

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Begin 2000 was er in de IT sector veel krapte. Dat was het moment dat ik in aanraking kwam met IT. Ik kreeg een uitnodiging van een grote ICT dienstverlener om een instaptest te doen. Het leek mij een mooie ervaring en heb me ingeschreven. Van de 100 personen die de test deden, kwamen er maar 5 door de test. Ik ‘overleefde’ de test. Daarna volgde een persoonlijkheidstest bij Mercuri Urval en ook daar stuiterde ik doorheen. De volgende dag had ik een arbeidscontract op de deurmat liggen, maar ik zat pas in mijn derde jaar HBO Commerciële Economie. Duo-banen waren destijds hot, maar ik vond het helemaal niets. Wilde eerst netjes mijn studie afmaken. In overleg met mijn toekomstige manager heb ik toen besloten dat ik mijn afstudeerstage bij Capgemini zou gaan doen. Dat werd mijn kennismaking met de IT sector.

Wat is het leukste aan je baan?

Mijn baan is super afwisselend. Het ene moment ben ik bezig met het voorbereiden van een demo voor een prospect, het andere met een workshop over het sales-proces bij een klant. Ook de klanten zorgen voor veel afwisseling in mijn werk. Iedere klant is anders en vraagt om een andere benadering en ook vaak om een andere oplossing. Naast mijn werk voor klanten ben ik binnen Rubicon de linking pin tussen sales en de klant/lead. Ik probeer te achterhalen waar onze klanten of onze leads behoeften aan hebben en maak daar oplossingen voor die ook weer kunnen worden gebruikt voor vergelijkbare implementaties.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen het ‘aandurven’ om voor de IT te kiezen. Maar de IT is toch nog steeds een echte mannenwereld. Toen ik een half jaar geleden begon bij Rubicon als Business Lead Dynamics 365 en Power Platform was ik de enige vrouw in ons team. Binnenkort begint de vierde vrouw in ons team, dus ik ben echt blij dat de verhoudingen anders komen te liggen.
Dat de IT nog steeds een mannenwereld is, merk je soms bij een demo of een workshop. Regelmatig ben je dan de enige vrouw die erbij is.

Omdat ik bezig ben met de implementatie van sales-, service- en marketingprocessen praat ik ook veel met de business en minder met de IT. Dat betekent dat de verdeling vaak anders is en ik steeds meer te maken heb met vrouwen. Soms is het wel prettig om alleen met mannen te werken. Ze zijn wat rationeler en minder emotioneel, waardoor er minder strubbelingen zijn. Maar een gezonde mix van mannen en vrouwen werkt voor mij toch altijd het beste.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat de tendens die we noodgedwongen in zijn gegaan door corona - het werken op afstand - veel voordelen heeft voor vrouwen. Traditioneel blijven vrouwen toch meer thuis (als er bijvoorbeeld kinderen komen) of werken vrouwen minder uren dan mannen. Door het thuiswerken zijn vrouwen meer flexibel geworden en hebben zij ook de kans om meer uren te werken (weinig reistijd, flexibele werktijden). Bij Rubicon zorgen we ervoor dat het werken in de IT afwisselend en interessant is, we hopen daarmee dat meer vrouwen kiezen voor een carrière in de IT.

Reactie toevoegen