Management

Dit is een bijdrage van Rackspace
Cloud
Rackspace Technology

Is dit het moment om cloud native te gaan?

Sinds het begin van de pandemie zijn de meeste mensen in IT betrokken bij heftige discussies over flexibiliteit.

15 december 2020
Door: Rackspace, partner

Sinds het begin van de pandemie zijn de meeste mensen in IT betrokken bij heftige discussies over flexibiliteit.

Hierbij wordt – als het goed is- niet alleen gedacht aan het reageren op de uitdagingen van COVID-19, maar ook over het leggen van een basis voor de toekomst. De cloud staat centraal bij het bereiken van de benodigde wendbaarheid. Veel bedrijven die al waren begonnen met de verschuiving naar de publieke cloud, konden al profiteren van de mogelijkheid om snel te  schalen toen dat nodig was om de zaak draaiende te houden. De groeiende investeringen in cloudinfrastructuur en -diensten zijn niet alleen het gevolg van de pandemie.

Het onderzoek van Rackspace Technology onder meer dan 500 EMEA IT-leiders heeft aangetoond dat 67% van de respondenten vóór de pandemie al bezig was met, óf van plan was om over te stappen op een multi- of hybride cloudmodel in 2020. Daarnaast was 74% al begonnen of van plan om cloud-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen. Het belang ervan is de afgelopen maanden ongetwijfeld toegenomen en de vraag is versneld, aangezien driekwart van de respondenten aangaf dat de recente gebeurtenissen hen ertoe hebben aangezet deze projecten te vervroegen.

Innovatie ontketend
Noodgedwongen of niet: bedrijven die nu werken met de cloud, ervaren nu de voornaamste voordelen daarvan: flexibiliteit en innovatie. Het gebruik van de cloud zorgt ervoor dat de IT-omgeving en -processen gemakkelijk getransformeerd kunnen worden om de adoptie van opkomende technologieën zoals IoT of AI te ondersteunen. Daarnaast biedt de cloud de mogelijkheid om gebruik te maken van automatisering om zelfherstellende, automatisch schalende toepassingen te bouwen die vrij zijn van beperkingen van de server. Dit maakt intelligente schaalvergroting mogelijk die helpt bij het in evenwicht brengen van infrastructuur.

Innovatie was een belangrijke motivatie voor Aramex, een toonaangevende wereldwijde leverancier van logistieke- en transportoplossingen. Hoewel het team innovatie en zelfontplooiing als topprioriteiten had, was alles gebaseerd op ‘on premise’ en dat resulteerde in een omgeving die verhinderde dat het team goed kon reageren op veranderende consumententrends.

Op dezelfde manier werd het streven van Relay42, een datamanagement platform, om cloud native te worden gevoed door mogelijkheden om de nieuwste diensten die AWS uitrolt te implementeren om zo te zorgen dat het team voorop blijft lopen op het gebied van datapersonalisatie. Het bedrijf voor gegevensbeheer maakt al gebruik van AI om tot 500.000 gepersonaliseerde klantgegevens per seconde te leveren. Cloud native tools zijn de sleutel tot het leveren van gegevens op schaal aan miljoenen klanten en over miljarden touchpoints.

Cloud native processen zijn essentiële onderdelen om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Zo kunnen teams bijvoorbeeld nieuwe manieren ontdekken om verouderde, inefficiënte en handmatige processen te verbeteren. Dit kan niet alleen de tevredenheid van medewerkers en klanten verhogen, maar het is ook onderdeel van het ontwikkelen van een flexibeler productontwikkelingsproces en het versnellen van releases. Het was een belangrijke factor in de beslissingen van Aramex als onderdeel van de migratie naar AWS om ervoor te zorgen dat al zijn cloudapplicaties in de cloudomgeving aanwezig waren, in plaats van alleen maar legacy-producten naar de cloud te verplaatsen. Aramex en Rackspace Technology ontwikkelen nu een nieuwe cloud-gebaseerde architectuur die herbruikbaar zal zijn in meer dan 60 applicaties.

Bedrijven zien duidelijk de waarde van cloud native tools en -processen. Uit ons onderzoek bleek dat bijna alle onderzochte IT-leiders ofwel actief gebruik maken van cloud native tools en processen (51%), ofwel overwegen deze in hun organisatie in te voeren (47%).

Mogelijkheden die niet in de weg staan
Er zijn gevallen waarin IT-teams beter bekend zijn met verouderde technologieën.Dit leidt vaak tot een vaardigheidskloof waardoor een organisatie niet naar de cloud kan verschuiven omdat up- of re-skilling wordt beschouwd als een aanslag op de budgetten. Toch zou dit niet moeten worden gezien als een onoverkomelijke hindernis voor organisaties. Professionele consultants kunnen praktische ondersteuning bieden voor migraties en implementaties van oplossingen, maar ook met interne teams werken om hen te coachen bij nieuwe praktijken. Bovendien kunnen zij ondersteuning bieden bij het bevorderen van de bredere cultuuromslag die nodig is om over te schakelen op de nieuwe manieren van IT-beheer.  

Niet alle organisaties zullen klaar zijn of de overstap willen maken naar een volledige cloudomgeving. Maar het begrijpen van de aanpak en de potentiële voordelen ervan zal voordelig zijn voor alle IT-leiders bij het creëren van een cloudomgeving die het bedrijf vandaag en in de toekomst moet dienen. Want of u nu de sprong waagt of elementen invoert in uw hybride of multicloud strategie, de waarde die cloud native-praktijken voor een organisatie opleveren, zal alleen maar belangrijker worden wanneer wendbaarheid, innovatie en productiviteit de kern vormen van het bedrijfssucces en het voorblijven van de concurrentie.

 

Reactie toevoegen