Management

Dit is een bijdrage van Progress
Security
So You Think You Can Share?

Van FTP naar MFT door grotere focus op privacyregelgeving

So You Think You Can Share?

 

 

17 maart 2021
Door: Progress, partner

So You Think You Can Share?

 

 

Dagelijks worden er enorme hoeveelheden gegevens opgeslagen en gedeeld. Maar nog niet altijd veilig of met inachtneming van wet- en regelgeving. Maar dit verandert. FTP oplossingen worden vervangen door MFT software door een grotere focus op compliance, privacyregelgeving en bedrijfstransparantie - die meer controle, beveiliging en processen vereisen.

In de digitale (thuis) werkomgevingen worden bestanden met gevoelige data, zoals persoonsgegevens en transacties, uitbundig uitgewisseld. Tussen personen, van persoon naar de server, van server naar personen, van server naar sever en systeem naar systeem. We delen bestanden digitaal sinds de floppydisk werd uitgevonden in 1967, maar de manier waarop we dat doen is wel nieuw.

Vanaf het begin heeft FTP het verplaatsen van grote hoeveelheden bulkgegevens tussen twee willekeurige entiteiten - inclusief bestandsservers, applicaties en handelspartners - mogelijk gemaakt. FTP (en andere communicatieprotocollen zoals HTTP en SMTP) bieden echter geen inherente manier om de data of de verzending te beveiligen of te beheren. Ondanks dat gebrek aan beveiligings- of beheermogelijkheden, zijn veel bedrijven toch doorgegaan met het uitwisselen van massas gestructureerde en ongestructureerde bestanden met deze protocollen.

On premise of SaaS-oplossing

Deze praktijk is echter aan het veranderen. Volgens Gartner "gebruiken organisaties vaak MFT-oplossingen om FTP te vervangen. Dit komt door een grotere focus op compliance, privacyregelgeving en bedrijfstransparantie - die meer controle, beheer, beveiliging en proces vereisen."

Managed File Transfer (MFT) -oplossingen zoals MOVEit hebben verrassend veel succes binnen de organisaties zelf. Ze  worden on-premise of als software-as-a-service (SaaS) -oplossing ingezet om op een uniforme manier bestanden uit te wisselen. Zo krijgt het bedrijf zicht op alle deelactiviteiten en kan het met de ingebouwde encryptie, rapportages, logboeken en andere audit trails de gegevensbescherming regelen en compliance met wet-en regelgeving aantonen.

Met name organisaties die dagelijks grote hoeveelheden gegevens willen uitwisselen met behoud van beveiliging en compliance, werken het beste met MFT-software. Doorgaans gebruiken industrieën zoals het bankwezen en financiële dienstverlening, verzekeringen, detailhandel en productie veel MFT-tools.

Privacy

Ook steeds meer organisaties in de gezondheidszorg gebruiken MFT oplossingen om gevoelige gegevens te delen en te beheren.

"We moesten het uitwisselen van bestanden naar verschillende betalingssystemen standariseren, en MOVEit MFT bleek een geweldige tool voor ons".  “Ook is het beschermen van de privacy van de patiënt een topprioriteit. MOVEit voldoet aan de voorschriften voor veilige overdracht van vertrouwelijke patiëntinformatie en bewaart een volledig auditspoor in de database,” zegt een Systeemingenieur bij groot ziekenhuis hierover.

“Bestanden kunnen duizenden namen, persoonsgegevens waaronder salarissen en andere gevoelige informatie bevatten. MFT MOVEit-gestuurde processen moeten voldoen aan het interne beveiligingsbeleid van de verzekeraar, waaronder maandelijkse beveiligingsaudits. Gegevensverlies zou de reputatie van het bedrijf aantasten,” aldus de beheerder bij een verzekeraar. Het bedrijf evalueert ook MOVEit Mobile voor veilige bestandsoverdracht van en naar de ipads van de 700 buitendienst medewerkers.

Als uw oplossing voor het delen van bestanden geen geavanceerde beveiliging, beheer en zichtbaarheid ondersteunt, is het tijd voor een upgrade.

Verder lezen?

eBook: Managed File Transfer for Dummies

Whitepaper: Vergelijking Managed File Transfer Toepassingen

Gratis proberen https://www.ipswitch.com/nl/moveit

Over MOVEit
MOVEit is een secure managed file transfer oplossing dat wereldwijd door duizenden bedrijven wordt gebruikt voor het veilig uitwisselen van bestanden. Het product – oorspronkelijk van ipswitch – is in 2020 gekocht door softwarehuis Progress software (Nasdaq: PRGS)

1
Reacties
Eric-Jan H te D 23 maart 2021 15:27

Het met grotere mate van veiligheid uitwisselen van gegevens houdt zeker niet in dat met name persoonsgegevens daar beter mee af zijn. Het gemak en het idee dat het nu veilig kan maakt het ongeoorloofd gebruik van persoonsgegevens alleen maar waarschijnlijker.

Reactie toevoegen