Management

Dit is een bijdrage van Progress
Cloud
headless cms progress sitefinity

Touwtrekken tussen een ontkoppelde, headless en content as a service CMS

Gebruikers op meerdere platforms en apparaten bedienen is de nieuwe standaard

30 maart 2021
Door: Progress, partner

Gebruikers op meerdere platforms en apparaten bedienen is de nieuwe standaard

En er is een geheel nieuwe reeks mogelijkheden voor nodig om content te creëren, op te slaan, te doorzoeken en aan meerdere frontend-applicaties te leveren. In deze blog kijken we hoe we tot een architectuur komen die flexibel en integreerbaar genoeg is, zonder afbreuk te doen aan de beveiliging en de integriteit van het beheer.

Content en UX in het tijdperk van ‘Alles Slim’

Nanochips, handheld computers, chatbots, internet of things (IoT), kunstmatige intelligentie. Een smartphone in elke hand en een besturingssysteem in huishoudelijke artikelen. De tijden van alles slim. De tijden van krimpende afmetingen en veranderende vormen. Best een uitdaging voor de frontend, backend of full stack ontwikkelteams.

Zonder het te vereenvoudigen, we proberen altijd maar meer met minder te doen- en meer behendigheid en controle te bereiken. Gebruikers op meerdere platforms en apparaten bedienen is de nieuwe standaard. Er moet een reeks mogelijkheden voor ingezet worden om content te creëren, op te slaan, te doorzoeken en aan meerdere frontend-applicaties te leveren. En de juiste oplossingsarchitectuur is flexibel en integreerbaar en doet geen afbreuk aan de beveiliging of de integriteit van het beheer.

API’s op nummer 1

De vele kanalen en de ongekende snelheid van veranderingen en de diversiteit aan platformen vragen om nieuwe manieren om content te leveren op een manier die veel verder gaat dan een traditioneel medium, zoals websites.

Slimme apparaten, IoT, VR en kunstmatige intelligentie zorgen voor nieuwe, geavanceerde en spannendere interacties en ervaringen. Het is een uitdaging om niet alleen te reageren, maar ook te anticiperen op en je aan te passen aan een nieuwe realiteit die verre van statisch is.

API's zijn de heilige graal en de branche is geobsedeerd door het scheiden van de backend van presentatie, single-source publishing en omnichannel levering. Het is een soort touwtrekken tussen ontkoppeld, headless en content as a service. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt en zelfs verward. Het is een zeer competitieve markt en de meeste leveranciers willen de headless-badge dragen.

Maar goed, geeft pure headless niet enkele van de out-of-the-box mogelijkheden van moderne WCM op? Prima voor degenen die ze niet nodig hebben - ze kunnen inderdaad alles integreren. Maar moet je de voorkant (het "hoofd") eraf halen om ruimte te maken voor API-gestuurde connectiviteit? Misschien niet, als de inhoud al API-gestuurd en presentatieneutraal is.

Zonder er maar over door te gaan, hier hebben we al eens headless en ontkoppelde CMS  vergeleken.

Checklist voor een toekomstbestendig content management platform

Meerdere backends / BE's voor meerdere front ends / FE's, of één backend om ze allemaal te bedienen? Een ding is zeker. De tijd van single source naar single channel content is voorbij. Een traditionele CMS als loutere backend van een website volstaat niet meer. Het product waar veel vraag naar is, is een content management platform dat een heel ecosysteem rond uw website kan aandrijven.

Microsites, native mobiele apps of PWA's die niet alleen de inhoud gebruiken die is gemaakt en opgeslagen in de backend, maar die ook volledig profiteren van de onderliggende functies en services van het platform, zoals SSO, gebruikersauthenticatie, integraties van derden, beveiliging en personalisatie. De inhoud die u ontwikkelt, moet worden hergebruikt, aangezien deze gemakkelijk kan worden geleverd aan en geconsumeerd door meerdere frontend-applicaties, ongeacht de technische stack die u kiest.

Als u zich afvraagt ​​of het contentplatform dat u overweegt toekomstbestendig, open (niet synoniem voor open-source) en omnichannel is, zorg er dan voor dat deze vakjes zijn aangevinkt:

  • Robuuste set standaard-compatibele API's
  • Gestructureerde, presentatie-neutrale inhoud
  • Frontend-flexibiliteit, snellere client-side ontwikkeling
  • Afzonderlijke frontend en backend die met verschillende snelheden kunnen worden geschaald
  • Servicemodelarchitectuur voor een schat aan aangepaste, low-code integraties

Verder lezen? Bekijk Sitefinity  Lees ook het whitepaper Decoupled CMS and API-driven Content  om te zien hoe Progress Sitefinity uitstekend is uitgerust om zowel te dienen als een traditioneel CMS en om aan de touwtjes te trekken van een heel ecosysteem met headless contentlevering aan meerdere frontend-gebruikers.

 

Reactie toevoegen