Management

Dit is een bijdrage van Progress
Security
Veilig werken vanuit huis

Multi-Factor Authenticatie en Single Sign-On voor werken vanuit huis

MFA op strategische wijze inzetten

21 september 2020
Door: Progress, partner

MFA op strategische wijze inzetten

Nu enorme aantallen werknemers van bedrijven en organisaties – evenals leerlingen, studenten en personeel van onderwijsinstellingen – vanuit huis inloggen, is het belangrijker dan ooit tevoren om Single Sign-On (SSO) en Multi-Factor Authenticatie (MFA) te gebruiken. 

Hoe langer mensen een open verbinding hebben met het internet, des te meer mogelijkheden cybercriminelen hebben om accounts te hacken en zich toegang te verschaffen tot het hele netwerk van een bedrijf of onderwijsinstelling.

En dit probleem zal nog wel even aanhouden, want werken vanuit huis zal de komende tijd de norm zijn. Dat betekent dat het implementeren van Multi-Factor Authenticatie (MFA) cruciaal is om de beveiliging op peil te houden. En om ervoor te zorgen dat eindgebruikers niet al te geïrriteerd raken over het inlogproces is het ook belangrijk om Single-Sign On te gebruiken.

In dit artikel presenteren we eerst een uitgekiende strategie voor het implementeren van MFA en vervolgens enkele aandachtspunten bij het gebruik van SSO. Door deze maatregelen te nemen, kunt u – nu vrijwel iedereen noodgedwongen via wifi werkt of onderwijs volgt – ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens en digitale bedrijfsmiddelen beschermd zijn tegen cybercriminelen.

MFA op strategische wijze inzetten

Het is niet mogelijk om MFA in één keer te implementeren voor uw hele netwerkinfrastructuur en het is ook geen eenmalig project met een vaste einddatum. Het is een doorlopend beveiligingsprogramma waar uw IT-team en uw gehele organisatie zich aan moeten houden.

Maar door onderstaande strategie toe te passen, kunt u het proces wel efficiënter laten verlopen:

  • Hanteer een 'inside-out' benadering – voordat u MFA invoert voor gebruikers, moet u eerst een veiligheidsanalyse uitvoeren op uw gehele infrastructuur: hardware, apparaten en applicaties, zowel op kantoor als in de cloud. Vervolgens kunt u prioriteiten toekennen: welke systemen moeten het eerst beschermd worden met MFA? Het kan zijn dat u oude systemen tegenkomt die MFA niet ondersteunen. Voor deze systemen moet u een update uitvoeren of het risico nemen dat ze een gegevenslek kunnen opleveren. Het kan ook zijn dat u toegang tot bepaalde apparaten of systemen moet beperken.
  • Overtuig uw medewerkers – communiceer waarom u MFA gaat implementeren. Alle medewerkers moeten goed beseffen dat ze de organisatie kwetsbaarder maken voor aanvallen, nu iedereen vanuit huis werkt. Maar u wilt ook de boodschap overbrengen dat MFA zowel hun persoonlijke gegevens als die van de organisatie beschermt.
  • Leef mee – uw IT-team moet accepteren dat mensen zonder technische aanleg MFA zien als extra werk en het daarom als een last ervaren. Ze moeten eraan gewend raken om een beveiligingssleutel of een apparaat met een verificatietool bij de hand te hebben, tenzij biometrische herkenning mogelijk is op hun apparaat.

Lees het volledige artikel hier

Beveilig netwerken en deel bestanden efficiënt en effectief met onze gebruiksvriendelijke software voor netwerk monitoring en secure file transfer. Bekijk de opties met Progress-oplossingen.

Reactie toevoegen