Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Proact
Storage
proact netapp

Hoe duur is de duurste storage van Netapp eigenlijk?

De NVMe based storage van Netapp heeft de reputatie: snel, betrouwbaar en duur

12 juli 2021
Door: Proact, partner

De NVMe based storage van Netapp heeft de reputatie: snel, betrouwbaar en duur

De NVMe based storage van Netapp, om precies te zijn All Flash FAS, heeft de reputatie: snel, betrouwbaar en duur. Sterker nog, duurder dan dit wordt het niet. Sneller en betrouwbaarder trouwens ook niet. En daarom kan je twijfelen aan het stickertje duur. Want wat als die grote snelheid en die betrouwbaarheid je eigenlijk meer opleveren, dan je kwijt bent in euro’s?

Achter de totaal niet aansprekende naam NVMe (voluit: non-volatile memory express) gaat een protocol schuil, waar een mens heel blij van kan worden. De techniek loopt over een aantal assen waardoor data veel sneller verplaatst worden. Wie bijvoorbeeld gewend was aan 600Mb per seconde, krijgt nu 2000Mb per seconde. NVMe vervangt ook het inmiddels alweer 35 jaar oude SCSI-protocol. Dit regelt de communicatie tussen de data en de processor. De NVMe-taal waarin de data worden uitgewisseld is veel efficiënter en minder gevoelig voor fouten. Prachtig natuurlijk, maar hoe vertaalt zich dat in euro’s? Inderdaad, dat gaat via een van de meest schaarse goederen op aarde: tijd.

Time is big money

Een paar voorbeelden. Een hosting provider waar grotere webshops hun sites hebben ondergebracht. Deze ondernemingen willen geen seconde vertraging hebben in de winkel-ervaring van hun klanten. Of bedrijven die gerelateerd zijn aan de beurzen en die continu programma’s hebben draaien met marktanalyses. Time is big money. NVMe-techniek helpt ook om Business Intelligence-oplossingen te versnellen. Dit levert near-actual sturingsinformatie op, waardoor een onderneming nog scherper kan opereren. En developers kunnen –gebruikmakend van data-kloontechnologie– veel sneller en met meer creatieve vrijheid nieuwe software testen. Resultaat: een beter passende oplossing.

Maatschappelijke waarde

Verder is tijd ook een kostenfactor met een maatschappelijk belang. Wat is het ons waard als de GGD’s systemen krijgen, die de grootschalige afspraken en registraties wel aankunnen? Of denk aan ziekenhuizen die gebruik willen maken van de dataslurpende 4D radiologie. Maar dan met de data wel netjes beveiligd opgeslagen en niet op een disk, die zomaar ergens op straat belandt. Voor iedereen met een virtuele werkplek (VDI) is de keuze voor NVMe ook goed nieuws. Voortaan kan het systeem het wel probleemloos aan dat alle collega’s tegelijkertijd informatie opvragen. Bye-bye bootstorm!

Kwaliteit boven elke twijfel verheven

Aan de andere kant, iedereen die zich makkelijk een paar seconden downtime kan permitteren, zou geen geld moeten besteden aan sneller en betrouwbaarder. Tot die groep behoort expliciet niet managed hosting provider Exonet. Daar doet men alles om elke discussie met een klant over downtime en servicekwaliteit voor te zijn. Exonet koos voor Netapp, en voor de ondersteuning door Proact. Want: “Als er zich toch nog problemen voordoen, dan willen we mensen hebben die we uit hun bed kunnen bellen en die in de auto al een beeld krijgen van een mogelijke oplossing.”

titel van plaatje

Jesper Weiland,  oprichter-directeur Exonet, over zijn keuze voor Netapp en Proact.

 

 

Reactie toevoegen