Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Pocos
Juridische zaken
Wholesale resellers

Klanteigendom of commissie?

Wat je moet weten om een goede keuze te maken.

23 augustus 2019
Door: Pocos, partner

Wat je moet weten om een goede keuze te maken.

In de reseller wereld is het gebruikelijk om een keuze te maken tussen klanteigendom of commissie. Maar hoe beantwoord je deze vraag? Word je Wholesale reseller of word je dealer van diensten (commissiemodel). Deze keuze is afhankelijk van wat je met je bedrijf wil bedrijf in de toekomst.

Is je plan om je bedrijf tot aan je pensioen te runnen of denk je op korte termijn aan de verkoop van je bedrijf? Wil je verkopen dan is het belangrijk dat je bedrijf goed wordt gewaardeerd. Het is algemeen bekend dat overname partijen een contract op commissiebasis, denk aan een contract dat wordt getekend door je klant op een contractformulier van je leverancier, die verder de afhandeling doet, het support levert en factureert, ongeveer 3-4 keer lager waarderen dan een Wholesale contract? Bij een Wholesale contract, sluit de reseller het contract met de klant, doet de levering en support en factureert zelf. Een Wholesale contract wordt dus in de praktijk veel hoger gewaardeerd dan een commissie afspraak. Verder is een commissie afspraak erg volatiel. Als je in het nieuwe jaar geen hogere omzet realiseert of zelfs minder, loop je de kans dat je wordt “beboet”. Met andere woorden je commissie wordt voor het nieuwe jaar lager en dus ook je inkomsten.

Worstel je met de vraag wat je beter kunt doen, denk dan vooral aan de toekomst. Wholesale inkopen is meer risico nemen maar als je bedrijf 3 tot 4 keer meer waard zou kunnen zijn dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Reactie toevoegen