Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Pegasystems BV
Procesmanagement
Opname podcast Digitalisering op drift - Mobiliteit

Podcast: transitie mobiliteitssector gaat in kleine stappen

CIO's en experts in gesprek over hoe je de onderliggende IT inricht voor de veranderende mobiliteitssector.

Opname Digitalisering op Drift - mobiliteit © Heleen Hupkens
22 juni 2021
Door: Pegasystems BV, partner

CIO's en experts in gesprek over hoe je de onderliggende IT inricht voor de veranderende mobiliteitssector.

Het wordt drukker in de steden. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, en niet meer voor de diesel. Deelauto’s komen op. De mobiliteitssector ondergaat een flinke verandering. Partijen in die sector moeten mee. Technologie heeft niet alleen impact op de transitie, het faciliteert ook de transitie. Maar hoe richt je dan de onderliggende IT-organisatie in?

Tijdens een rondetafelgesprek door IT-vakbladen AG Connect en iBestuur in samenwerking met leverancier PegaSystems over de digitale toekomst van mobiliteit gingen partijen over deze transitie in gesprek. Edward Cox, algemeen directeur van Louwman Group Services schetst de situatie nu. “Er zijn beelden uit 1900 van de stad New York. Toen reed er een auto rond tussen allerlei koetsen. Dertig jaar laten is het beeld volledig omgekeerd. Stel, je was toen hoefsmid. In die transitie zitten wij nu ook, maar dan jaren later.”

Onder leiding van Marcel Bril gaan met elkaar in gesprek:
Iskander Smit, Lab director City of Things Lab aan de TU Delft
Marleen Peters, hoofd CIO office bij de RDW
Edward Cox, Algemeen Directeur Louwman Group Services
Jacqueline van Wees, sales director Pegasystems

De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, zegt ook Iskander Smit van de TU Delft. Hij leidt het Delft Design Lab Cities of Things aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Een voorbeeld dat hij noemt, is de adaptieve stad waarbij de stad zich met behulp van technologie aanpast aan de burgers. Denk aan straatlantaren die je volgen, zodat er altijd licht is. Of regensensoren die ervoor zorgen dat fietsers niet meer hoeven te wachten bij het stoplicht. “Dingen worden zo ook burgers in de stad. De stad verandert, er is een digitale laag bijgekomen.”

Verandering blijft

Partijen in de mobiliteitssector moeten mee in die verandering. De Dienst Wegverkeer houdt alle ontwikkelingen in de gaten en bereidt alvast wat dingen voor. Marleen Peters, clusterhoofd CIO zegt nog niet te weten hoe het er precies uit gaat zien in alle gevallen. Een voorbeeld is de regulering of toelating van zelfrijdende auto’s. “Het betekent dat een auditor ook kennis moet hebben van de technologie. We zijn al begonnen met het omscholen van mensen. En we halen ook mensen met die kennis in huis. Er zal de komende jaren alleen nog maar meer aan komen.”

De verandering gaat bij de ene organisatie sneller dan bij de andere. Cox: “De mobiliteitssector is een traditionele sector.” Om zijn organisatie te laten innoveren, is hij klein gestart. “We hebben iemand binnen de afdeling gemaakt die als een soort van startup bij projecten aan tafel zit.” Deze persoon richt dan de onderliggende technologie in voor nieuwe initiatieven. Een voorbeeld van zo’n initiatief is de connected scootmobiel. Door de onderliggende technologie wordt voorkomen dat klanten stil komen te staan met hun scootmobiel of, als het wel gebeurt, dat de reparatie wellicht op afstand uit te voeren. Zo’n project wordt klein gestart en later uitgebreid, zegt Cox.

Bij dergelijke projecten is samenwerking in het ecosysteem belangrijk. Salesdirector Jacqueline van Wees merkt dat organisaties in de sector op zoek gaan naar ander platformen. “Klanten vragen ze steeds meer om een nieuwe generatie digitale platformen waarbij wendbaarheid en kunnen veranderen beter gefaciliteerd moeten kunnen worden. Net als het kunnen open communiceren met andere ecosystemen.” Cox herkent dat. “De onderliggende IT wordt dynamisch, je krijgt een platform van netwerken. Je zet in elk geval geen IT meer neer voor de eeuwigheid.”

Digitalisering op drift

In onze podcastserie Digitalisering op drift brengen AG connect en iBestuur bestuurders en IT-professionals uit de publieke en private wereld met elkaar in gesprek over de verdere ontwikkeling en bestendiging van digitale aspecten van onze samenleving. We willen ideeën en inzichten met elkaar delen rondom thema’s als innovatie, veiligheid en maatschappelijke impact. We dagen bedrijven en overheden uit met ons mee te praten en te denken.

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Pegasystems

Reactie toevoegen