Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Pegasystems BV
Software-ontwikkeling
low-code

Low-code voorspellingen 2020

Wat heeft 2020 in petto op het gebied van low-code volgens Derk-Jan Brand, VP en managing director Benelux & Nordics bij Pegasystems. 

2 december 2019
Door: Pegasystems BV, partner

Wat heeft 2020 in petto op het gebied van low-code volgens Derk-Jan Brand, VP en managing director Benelux & Nordics bij Pegasystems. 

Low-code ontwikkeling, waarbij weinig tot geen ervaring met coderen nodig is, is flink gegroeid door de enorme vraag naar software(oplossingen).Een lastig aspect van low-code ontwikkeling is dat de makers ervan onbewust IT-gerelateerde problemen kunnen veroorzaken. Denk aan beveiligingsproblemen, hiaten in software-updates, onnodige duplicatie van werk en het in de hand werken van organisatorische silo’s. Ondanks dat het implementeren van een low-code strategie duurzaam is, kan het voor grote organisaties moeilijk zijn om low-code ontwikkeling effectief uit te bouwen als er geen ‘vangnet’ is om chaos op IT-gebied te voorkomen.

 • Houd zelfontwikkelaars in het gelid: Low-code platforms worden alom geprezen vanwege het gemak waarmee professionele ontwikkelaars hun eigen applicaties kunnen ontwikkelen. Maar zonder de betrokkenheid van IT’ers  bestaat de kans dat applicaties onbetrouwbaar worden en problemen veroorzaken op het gebied van wet- en regelgeving, onderhoud en gebruiksvriendelijkheid. IT-afdelingen gebruiken daarom veelal low-codeplatforms met sjablonen om de zelfontwikkelaars binnen het corporate governance ‘vangnet’ te houden. Zo kunnen zij nog steeds zelf software ontwikkelen, maar wel op basis van best practices.
 • Low-code en AI groeien naar elkaar toe: Net zoals IT-teams niet over voldoende ontwikkel-skills beschikken, is het gebrek aan data-analisten minstens zo groot - zo niet groter. Er zijn onvoldoende data-analisten die voor bedrijven AI-modellen kunnen bouwen voor interactie met consumenten of het optimaliseren van hun business. De verwachting is dat ‘low-code’ AI-tools niet-professionele data-analisten zullen helpen om machine learning modellen te bouwen en te trainen voor dagelijkse zakelijke interacties. In de tussentijd is het nodig om meer data-analisten op te leiden voor de meer geavanceerde AI-modellen.
 • UX is niet langer bijzaak in low-code
  De voordelen van low-codeplatforms zitten voornamelijk in het met minder middelen sneller en beter ontwikkelen van software. Maar hoe zit het met de daadwerkelijke UX voor de eindgebruiker van deze applicaties? Het lijkt erop dat veel low-code tools zich eerst op de app-functionaliteit concentreren en de interface als bijzaak beschouwen. Dit is een no-go in de hedendaagse competitieve digitale economie. In 2020 zullen meer low-code platforms UX naar voren schuiven in het ontwikkelproces van applicaties. Nieuwe, eenvoudig te gebruiken, herbruikbare sjablonen, configureerbare componenten en best practices maken het voor organisaties gemakkelijker om een optimale ervaring te creëren voor hun eindgebruikers.
 • Low-code bereikt een kritische massa binnen organisaties
  Het gebruik en de populariteit van low-code zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Toch wordt het binnen organisaties nog maar mondjesmaat gebruikt. In 2020 zullen silo's van low-code use cases meer aan elkaar gekoppeld worden, waardoor low-code vaker zal worden toegepast en bedrijven op den duur volledig overstappen op het gebruik van low-code. Dit betekent nog meer voordelen en mogelijkheden en zal de vraag naar low-code mogelijkheden nog verder aanwakkeren.
 • Low-code wint van old-school programmeren
  Low-code is ontwikkeld als een meer visuele manier om software te bouwen geschikt voor iedereen. Maar voor veel oudere codeerders leek deze op modellen gebaseerde benadering meer een hulpmiddeltje dan een serieuze tool om software te bouwen. Dit stigma zal in 2020 veranderen. Professionele ontwikkelaars kunnen veel tijd en moeite besparen door via low-code best practices en sjablonen te gebruiken en te creëren. Dit roept de vraag op: "Wil ik het allemaal zelf bouwen met behulp van traditionele methoden of maak ik liever gebruik van best practices zonder het saaie werk?". 2020 is het jaar waarin steeds meer professionele ontwikkelaars low-code zullen omarmen omdat ze zich realiseren dat het niet zomaar een hulpmiddeltje is, maar een krachtig platform voor het ontwerpen en ontwikkelen van bedrijfswaardige software. Hierdoor kunnen ervaren ontwikkelaars hun expertise ten volle benutten en projecten sneller voltooien.
Reactie toevoegen