Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Pegasystems BV
Software-ontwikkeling
radar

Low-code in 2021: vijf belangrijke voorspellingen

Wat heeft 2021 voor ons in petto als het gaat om low-code? Vijf voorspellingen.

26 januari 2021
Door: Pegasystems BV, partner

Wat heeft 2021 voor ons in petto als het gaat om low-code? Vijf voorspellingen.

2020 was voor veel organisaties het jaar van aanpassen, heruitvinden en focussen op efficiëntie. Van zoveel mogelijk productiviteit om het hoofd boven water te kunnen houden, en hier werd van medewerkers soms het uiterste gevraagd. Voor anderen werd low-code-technologie een belangrijk hulpmiddel om citizen developers aan het werk te zetten en zoveel mogelijk door te gaan met ‘business as usual’, voor zover dat mogelijk is tijdens een wereldwijde pandemie. Wat heeft 2021 voor ons in petto als het gaat om low code? Vijf voorspellingen.

1. Low-code wordt een serieus carrièrepad. Verschillende sectoren zijn hard getroffen; medewerkers hebben hun baan verloren en gaan op zoek naar alternatieve loopbaantrajecten. De grote vraag naar IT-ontwikkelaars blijft onveranderd en low-code biedt hier mogelijkheden. Specifieke ontwikkelvaardigheden zijn immers niet nodig en vormen dus ook geen drempel. Mensen laten zich omscholen en solliciteren vaker op functies als bijvoorbeeld applicatieontwikkelaar. En weet je low-code ontwikkelvaardigheden te combineren met soft skills zoals design thinking, dan zit je in 2021 qua carrière helemaal goed. 

2. Meer investeringen in low-code ecosystemen. Dankzij low-code kunnen IT-professionals en medewerkers zonder technische achtergrond samenwerken aan het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties. Toch kunnen organisaties nog meer rendement halen uit hun investeringen door zich te richten op aanvullende tools die low-code succesvol maken zoals frameworks en best practices. Met design thinking, gecombineerde teams en tools als Mural, is de kracht van low-code steeds herbruikbaar om je productiviteit een boost geven. In 2021 kiezen meer organisaties voor low-code ecosystemen en zullen dus meer waarde halen uit hun initiële investering en tegelijkertijd een basis leggen voor continuering van de groei.

3. Citizen developers worden ‘de grote verbinders’. Organisaties hoeven niet langer in silo's te opereren. In 2021 hebben citizen developers de sleutel in handen om ontwikkelingen succesvol organisatiebreed te implementeren. Ze brengen IT en de business samen – die twee afdelingen spreken nu dezelfde taal, zonder dat leren coderen nodig is. IT is niet langer een traditionele kostenpost, maar wordt meer en meer de strategische motor van bedrijfsinitiatieven zoals digitale transformatie. De niet-professionele ontwikkelaar helpt bij het afbreken van traditionele silo's en het snel opschalen van oplossingen. Ook brengen ze schaduw-IT sneller aan het licht door regels en vangrails voor corporate ontwikkeling op te stellen die innovatie niet in de weg staan.

4. Snelheid belangrijke factor in de keuze voor low-code. De Covid-19 pandemie legde een enorme druk op organisaties, omdat men wist dat initiatieven voor digitale transformatie enorme vertraagden. Snel apps ontwikkelen was nodig om hiaten in processen op te vullen. De focus lag op het blijven voldoen aan de behoeften van werknemers en klanten en dat bleek te kunnen met de juiste tools en de juiste aanpak. De acceptatie van low-code werd meer mainstream; organisaties zagen de voordelen ervan: eenvoudig te gebruiken herbruikbare sjablonen, configureerbare componenten en best practices. En vooral de snelheid waarmee applicaties kunnen worden ontwikkeld binnen de parameters van corporate governance. Dit succes blijft in 2021 én daarna, de enorme groei van low-code voeden.

5. Low-code ‘meelifters’ trekken aan het kortste eind. In 2021 worden organisaties kritischer als het gaat om investeringen in low-code oplossingen. In 2020 was low-code een modewoord. Veel organisaties probeerden hierop mee te liften en plakten al snel zelf het etiket ‘low-code’ op alles wat maar enigszins low-code gerelateerd was. Maar inmiddels hebben eindgebruikers dit trucje door en weten ze het kaf van het koren te scheiden. Ze snappen heel goed wat echt low-code is en wat niet en geven de voorkeur aan robuuste oplossingen die snel waarde leveren en tegelijkertijd voldoen aan hun organisatiebrede behoeften. Dit benadrukt nog maar eens de behoefte aan kwalitatief hoogwaardige softwareplatforms. Jammer voor de ‘meelifters’.

In 2021 wordt de manier waarop we over low-code praten en wat het betekent voor de markt steeds duidelijker. De kracht van low-code om de efficiëntie van een organisatie te beïnvloeden, zorgt ervoor dat het een essentieel onderdeel wordt van de toolbox van elke onderneming in het komende jaar, maar ook daarna.

Auteur van deze bijdrage is Don Schuerman, Chief Technology Officer, Pegasystems.

Reactie toevoegen