Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Pegasystems BV
Software-ontwikkeling
low-code succes Pega

Het geheim van low-code succes? IT-leiderschap!

Voorkom schaduw-IT met een doordachte strategie en actieve rol van de IT-afdeling.

3 september 2020
Door: Pegasystems BV, partner

Voorkom schaduw-IT met een doordachte strategie en actieve rol van de IT-afdeling.

Low-code applicatieontwikkeling zit enorm in de lift. Gartner voorspelt dat in 2023 het aantal actieve ‘citizen developers’ bij grote ondernemingen minstens vier keer zo groot zal zijn als het aantal professionele ontwikkelaars. Door de plotselinge verandering naar het werken op afstand als gevolg van Covid-19 heeft menig organisatie meer behoefte aan de snelle verandering die low-code kan bieden. Daarom is low-code bij veel organisaties al onderdeel van de bedrijfsstrategie.

Ondanks alle opwinding over de mogelijkheden die low-code de business brengt, kan de transitie ernaartoe hobbelig zijn. Want low-code op een succesvolle manier inzetten, is niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Wanneer medewerkers met weinig IT-ervaring het heft in eigen handen nemen en gratis low-code toepassingen gaan gebruiken, begeven ze zich op terrein waar voorheen de IT-afdeling een oogje in het zeil hield.  De kans op schaduw-IT omgevingen is groot, met alle mogelijke gevolgen van dien voor enterprise systemen – uiteenlopend van onschuldige zaken als minder efficiency en verspilde bronnen tot veel ernstigere gebeurtenissen als cyberaanvallen en compliance overtredingen.

Om de gevolgen van schaduw-IT te beperken, de risico’s zo klein mogelijk te houden en app-ontwikkeling te verbeteren, is het belangrijk dat binnen de organisatie de IT-afdeling richtlijnen opstelt én beheert voor low-code ontwikkeling.

IT-leiderschap essentieel voor low-code ontwikkeling
Low-code is voor gebruikers zonder technische achtergrond een fantastisch startpunt om een rol te spelen bij applicatieontwikkeling. Ook dragen ze - door middel van software - bij aan het succesvol aanpakken en oplossen van problemen die binnen de organisatie spelen. Maar business gebruikers kunnen het niet alleen. Low-code is namelijk geen 'wondermiddel' dat de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars en IT-teams voorgoed wegneemt. Zonder de juiste strategie, infrastructuur en betrokkenheid van het hele IT-team, werken low-code oplossingen simpelweg niet op organisatieniveau. Als IT een actieve rol speelt bij de ontwikkeling, het beheer en het uitrollen van low-code applicaties, kunnen organisaties zonder risico's profiteren van alle voordelen.

Naast sterke low-code applicatie-autorisatiesoftware, heeft een succesvolle low-code enterprise-strategie de volgende belangrijke elementen nodig:

  • Een centraal beheerd dashboard voor applicatieontwikkeling dat inzicht geeft in alle lopende projecten. Op deze manier zijn werkzaamheden te stroomlijnen en wordt dubbel of onnodig werk voorkomen.  
  • Parameters en richtlijnen opgesteld door het IT-team. Zo zorg je ervoor dat de ontwikkeling in overeenstemming is met het organisatiebeleid en voorkom je schaduw-IT en eventuele problemen.
  • Samenwerkings- en communicatietools om de gebruiker te ondersteunen bij elk stap in het traject, bijvoorbeeld ondersteuning van een ontwikkelaar, IT of andere business gebruiker.
  • Het opsplitsen van complexe problemen in behapbare kleinere delen voor snelle successen om van daaruit op grotere schaal verder uit te kunnen bouwen.

Er zijn veel low-code-oplossingen op de markt, maar het simpelweg downloaden van een gratis tool is niet de oplossing. Ondersteuning en inzet van het IT-team is essentieel om de basis te leggen voor succes bij low-code ontwikkeling. Als ‘aspirant low-codeerders’ beschikken over het juiste framework kunnen zij meteen aan de slag met snelle en creatieve oplossingen voor hun business problemen. Het risico voor de organisatie is nihil en de IT-afdeling heeft weinig last van het opsporen en herstellen van eventuele fouten.

Samen is meer mogelijk
Een brede low-code benadering op basis van een management framework zoals Pega's App Factory biedt tools, training en richtlijnen voor iedereen om snel zakelijke apps te ontwikkelen. Op deze manier kunnen business gebruikers sneller apps bouwen en aanpassen met behulp van low-code-mogelijkheden in een ‘inclusive’ omgeving waar samenwerking met ontwikkelaars mogelijk is en zakelijke IT actief betrokken is.

Een aanpak zoals die van Pegasystems geeft medewerkers de ruimte en het vertrouwen om de apps te bouwen die ze nodig hebben. Tegelijkertijd kunnen IT-ontwikkelaars zich volledig richten op de complexere ontwikkelprojecten en houdt IT de controle om ervoor te zorgen dat elke app volgens de organisatierichtlijnen wordt ontwikkeld - of het nu gaat om één app of 1000 apps tegelijk.

Reactie toevoegen