Beheer

Dit is een bijdrage van Paessler
IT beheer
PRTG Network Monitor

Wat heeft deze vis met IT-monitoring te maken?

Noorse internetprovider TAFJORD legt het uit. 

9 december 2020
Door: Paessler, partner

Noorse internetprovider TAFJORD legt het uit. 

Ben je ooit in Tafjord geweest? Als je een natuurliefhebber bent is dat een droombestemming. Het dorp bevindt zich dichtbij de Geiranger Fjord, een van de populairste en meest iconische fjords van Noorwegen. Tafjord is echter geen New York, Londen of Parijs. Wikipedia zegt: “Het dorp is zeer geïsoleerd”. En als je Google Maps erop naslaat, zul je zien dat er naast het prachtige landschap en de rijke visstand maar weinig is dat het dorp onderscheidt van elke andere plaats in het noordwesten van Noorwegen.

Aan de andere kant is Noorwegen volgens de welzijnsindex van de Verenigde Staten het meest ontwikkelde land ter wereld. De Noren stellen dan ook hoge eisen aan connectiviteit. Snelle en betrouwbare internettoegang is van levensbelang voor de inwoners van deze sterk geïsoleerde regio’s. En dat geldt al helemaal voor de lokale bedrijven. Daarmee rust er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van internetproviders als TAFJORD en zijn netwerktechnici, waarvan Stein Erik Høybakk er een is. De geschiedenis van dit bedrijf voert meer dan 100 jaar terug. TAFJORD is gevestigd in het dorpje Ålesund, ongeveer 100 km ten westen van Tafjord, en is een van de meest vooraanstaande regionale energiebedrijven en internetproviders van Noorwegen.

Tafjord

Stein is verantwoordelijk voor zo’n 25.000 ‘geïsoleerde’ huishoudens die toegang tot televisie en internet nodig hebben. Daar komen nog eens 1.500 bedrijven in alle soorten en maten bij die zaken willen doen, zonder problemen te ondervinden als gevolg van hun afgelegen locatie. Dat betekent dat de IT-infrastructuur en netwerken van TAFJORD 24/7 zonder fouten of storingen moeten functioneren. Als er een incident plaatsvindt, moet Stein daar direct van op de hoogte worden gesteld en alle informatie ontvangen die nodig is om het probleem te verhelpen of om downtime te voorkomen. Om dat goed te kunnen doen maakt Stein gebruik van PRTG Network Monitor van Paessler.

Alles monitoren met één oplossing

Servers, hardware, switches, routers, de bandbreedte, applicaties, clouddiensten, het LAN, omgevingscondities zoals de vochtigheidsgraad en temperatuur, het WAN, firewalls, poorten, e-mail, virtuele omgevingen en de visomstandigheden: dit zijn slechts een paar voorbeelden van de dingen die Stein voortdurend in het oog moet houden. Als IT-professional zul je begrijpen wat dit voor Stein betekent, en waarom hij in het verleden gebruik moest maken van drie verschillende monitoringsystemen: Solarwinds, Cacti en SNMPC. Hij zegt daarover:

Met Solarwinds, Cacti en SNMPC hadden we drie verschillende systemen nodig om het overzicht op al onze systemen en apparaten te houden. Maar geen van deze drie oplossingen bood de mogelijkheid van monitoring met een app. Daarom besloten we om over te stappen op PRTG Network Monitor van Paessler. Het bleek dat PRTG alle drie tools kon vervangen. Dit is een belangrijk bijkomend voordeel voor ons en bespaart ons een hoop tijd en geld.

De beschikbaarheid van apps was een cruciaal aandachtspunt voor Stein. Want als senior network engineer bij TAFJORD werkt hij niet alleen maar vanachter zijn bureau. De IT-werkzaamheden vinden zowel op kantoor als in datacenters plaats. En omdat zijn werkgever een internetprovider in een landschappelijk gebied is, vaak ook buiten de deur. Apps voor Android en iOS met ondersteuning voor push-meldingen zijn onmisbaar voor zijn werk. En als je net als Stein een fanatieke hengelaar bent en een groot pakket van verantwoordelijkheden hebt, moeten mensen je tijdens het vissen kunnen bereiken om je te informeren over het reilen en zeilen van je IT-omgeving.

Het belang van monitoring

Gevraagd naar de belangrijkste redenen waarom monitoring met PRTG zo belangrijk voor hem is, zegt Stein:

PRTG helpt ons om grip te houden op onze IT door problemen direct en overal zichtbaar te maken. We kunnen de beschikbaarheid en prestaties van onze IT voortdurend in het oog houden en tijdig op storingen reageren. De monitoringdata helpt ons met de capaciteitsplanning voor de lange termijn. Op die manier kunnen we de juiste middelen aanwenden voor het ondersteunen van onze systemen en klanten zonder geld te verspillen aan overbodige zaken.

Stein heeft een installatie van PRTG met zo’n 7.000 sensoren op een virtuele server draaien. Hij monitort voornamelijk de beschikbaarheid en bandbreedte, maar houdt ook de status in het oog van servers, services, firewalls, e-mailwachtrijen, het laadniveau van de accu’s van UPS-systemen en omgevingscondities zoals de vochtigheid en temperatuur in netwerkknooppunten en datacenters.

Het bijhouden van de temperatuur van onze apparaten is belangrijk om storingen en kwaliteitsverlies als gevolg van oververhitting voorkomen. Het monitoren van de temperatuur in onze serverruimtes stelt ons daarnaast in staat om sneller te reageren. Want als we weten dat de temperatuur in een serverruimte stijgt, kunnen we de complete ruimte laten afkoelen. Op die manier komt de temperatuur van de hardware niet boven een kritische drempelwaarde uit.

Niet al zijn zakelijke klanten denken hetzelfde over het belang van monitoring. Stein krijgt daar soms een punthoofd van:  

We bewaken de bandbreedte en beschikbaarheid voor onze klanten, dus we hebben het nodige inzicht in hun IT-omgeving. Als er problemen optreden, blijkt vaak dat veel klanten hun IT niet monitoren, zelfs niet als het zelf ervaren IT-experts zijn. Daar kan ik niet bij met mijn hoofd, zeker gezien het grote aantal problemen dat we zelf voorkomen door PRTG in te zetten voor de IT-monitoring.

Maar hoe zit het nou met die vis?Niet alleen de schrijver van dit artikel is dol op vissen in Noorwegen. De meeste Noren zijn fanatieke hengelsporters. Stein is daar geen uitzondering op. Helaas is mooi visweer een zeldzaamheid in het westen van Noorwegen. Je moet elke kans daarom met twee handen aangrijpen. Daarom schreef Stein zijn eigen ‘vissensor’ voor PRTG. Deze sensor scant het weerbericht en stelt Stein vooraf op de hoogte als hij een halve dag vrij moet nemen om naar kabeljauw en heilbot te vissen in de wateren rond Ålesund.

“PRTG helpt me niet alleen om het beste tijdstip voor een visuitje te bepalen, maar fungeert ook als hulplijn voor mijn werk, omdat ik mijn mobiele telefoon met de PRTG-app bij de hand heb. Zo weet ik zeker dat ik op de hoogte wordt gesteld als er iets in ons datacenter gebeurt.”

Reactie toevoegen