Development

Dit is een bijdrage van Paessler
Carriere
daria vrouw in IT

Vrouw in IT: Cloud Developer Daria Garkusha

'Ik voel me eerlijk gezegd heel comfortabel in deze “mannenwereld”.'

6 december 2022
Door: Paessler, partner

'Ik voel me eerlijk gezegd heel comfortabel in deze “mannenwereld”.'

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Daria Garkusha van Paessler.
 

Welke functie heb je?

Ik ben Cloud Developer bij Paessler en werk momenteel aan een nieuw project waarbij we monitoren door gebruik te maken van IoT.

Hoe ben je op deze plek terechtgekomen?

Mijn carrière als developer is vrij soepel verlopen. Ik kreeg mijn eerste baan toen ik nog “Computer Science” aan de universiteit studeerde. Mijn werk had altijd te maken met het web en ik ben blij dat ik toen voor een bedrijf werkte dat de cloud al in een vroeg stadium omarmde. Veel technologieën die ik toen gebruikte, evolueerden samen met de groei van cloud computing.

Ik ben bij Paessler begonnen als Cloud Developer met zeer uiteenlopende verantwoordelijkheden, zoals back-end en front-end ontwikkeling, maar ook DevOps-taken.

Wat is het leukste aan je baan?

In het algemeen hou ik ervan om problemen op te lossen en processen te automatiseren die veel saaie, handmatige handelingen van de klant vragen. Ik geloof dat een goede softwareoplossing mensen veel vrijheid kan bieden om interessante en creatieve dingen te doen.

Binnen monitoring kan nog veel meer geautomatiseerd worden, en dat vind ik een ontzettend leuke uitdaging. Het doel van ons product is om álles te monitoren. Met de huidige technologieën binnen het IoT zou het mogelijk moeten zijn om vanuit welke plek dan ook, alle nodige informatie binnen te krijgen van sensoren in een gebouw, productieomgeving, of zelfs in een hele stad, zolang je verbonden bent met het internet. En zelfs meer dan dat. Want met behulp van data-analyse, willen we onze klanten de beste inzichten en aanbevelingen voor hun situatie geven. Stapje voor stapje probeer ik hier steeds dichterbij te komen.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Ik voel me eerlijk gezegd heel comfortabel in deze “mannenwereld”. Ik heb er dan ook totaal geen problemen mee. Ja, de meeste van mijn collega’s zijn man en ik ben al een hele tijd de enige vrouw in mijn team. In het verleden heb ik ook met geweldige vrouwen samengewerkt. Ik heb het geluk dat ik in een omgeving werk waar het draait om professionaliteit en je gender of je nationaliteit geen rol speelt. Ik waardoor mijn collega’s om hun kennis, ervaring en de resultaten van hun werk en op die manier kijken zij ook naar mij.  

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat we het imago van “werken in IT” met z’n allen moeten verbeteren. We moeten meisjes en vrouwen meer rolmodellen uit de techwereld laten zien. Wanneer bedrijven zichzelf presenteren op scholen, universiteiten en beurzen, dan helpt het wanneer zij ook vrouwelijke IT’ers aan het woord laten (als ze dat niet al doen). En een interview zoals dit heeft hopelijk ook invloed, al dan niet klein ;)

Reactie toevoegen