Management

Dit is een bijdrage van Paessler
IT beheer
Industrial IT monitoren

Drie manieren om industriële IT te monitoren

IT, OT en IIoT in één overzicht

11 augustus 2020
Door: Paessler, partner

IT, OT en IIoT in één overzicht

Binnen de industriële IT smelten klassieke informatietechnologie (IT), operationele technologie (OT) en het industrieel internet der dingen (IIoT) samen. Het wordt steeds belangrijker om deze drie tegelijkertijd te monitoren. Maar hoe breng je deze werelden samen? Dit artikel laat voorbeelden zien van hoe je IT, OT en het IIoT kunt monitoren met PRTG Network Monitor. 

PRTG staat bekend om het monitoren van IT. Maar de mogelijkheden van PRTG hebben zich inmiddels uitgebreid tot buiten de traditionele IT-wereld. Als je PRTG al gebruikt binnen een bedrijf in de productiesector, dan zijn er drie manieren waarop je een aantal aspecten van de OT en IIoT infrastructuur in je monitoringconcept kunt opnemen.

1. Edge gateways en MQTT

Smart edge gateways zijn belangrijke elementen van industriële IT. Ze vormen de brug tussen de traditionele OT-werkvloer en IT-systemen zoals datacenters of de cloud. Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze apparaten zelf ook werken zoals het hoort. Velen bieden SNMP-ondersteuning of een API. Dit betekent dat je basisinformatie over de gateway naar PRTG kunt brengen, zoals de beschikbaarheid ervan, en andere gegevens die de gezondheid ervan aangeven.

Als we vooruitkijken, dan zou OT-metriek binnen het monitoringconcept passen door deze via een slimme gateway van het apparaat te halen. Dat zou er zo uit kunnen zien, aan de hand van het voorbeeld van de INSYS icom Smart Machinery Gateway:

OT monitoren

 

Omdat de INSYS icom Smart Machinery Gateway gebruikmaakt van MQTT (onder andere) om data upstream te communiceren (bijvoorbeeld naar een dataverzamelsysteem of de cloud), zou PRTG zich kunnen abonneren op deze berichten met behulp van de nieuwe MQTTT Subscribe-sensor die in het derde kwartaal van 2020 beschikbaar komt. 

2. Node-RED

Om gegevens te verkrijgen van machines en andere apparaten waar PRTG historisch gezien geen toegang toe heeft, is er een andere optie: Node-RED. Hier is een kort overzicht van hoe het werkt: 

Met Node-RED kun je gegevens van een werkvloermachine naar de PRTG Node-RED connector sturen. Met deze connector specificeer je het doel waarnaar de data moet worden verzonden, zoals een HTTP Push Data Advanced sensor of HTTP IoT Push Data Advanced sensor die je configureert in PRTG.  

Als voorbeeld: laten we zeggen dat je een PLC hebt die data verstuurt via het Modbus fieldbus protocol. In Node-RED zou je de Modbus Read node gebruiken om de data van de PLC te krijgen. Vervolgens kun je de informatie verwerken en naar de PRTG-connector sturen, en uiteindelijk naar een HTTP Push Data Advanced-sensor in PRTG Network Monitor sturen. 

Node-RED

3. Metriek van IoT/IIoT-sensoren

We zien steeds meer aangesloten en slimme apparaten in een fabrieksomgeving, omdat bestaande machines steeds vaker worden aangepast om ze klaar te maken voor Industrie 4.0. IIoT-sensoren worden gebruikt om omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid te monitoren. Ook zijn ze geïmplementeerd om bijvoorbeeld slimme automatisering mogelijk te maken. Binnen facility management worden sensoren inmiddels ingezet voor het beheer van o.a. stroomverbruik en zelfs luchtstroom.  

Door al deze gegevens in PRTG op te nemen, kun je deze omgevingsdata monitoren als onderdeel van de totale bewaking, waardoor je een duidelijker beeld krijgt. Bijvoorbeeld: stijgende temperaturen kunnen wijzen op een probleem met het HVAC-systeem, of een verhoogde luchtvochtigheid kan een risico vormen voor bepaalde machines. Het kennen van deze waarden helpt bij het nemen van beslissingen over andere aspecten van de infrastructuur en vergemakkelijkt vaak zelfs proactieve stappen - voordat er een storing optreedt. 

PRTG en industriële IT

Er zijn dus al enkele stappen die je kunt nemen op de weg naar een holistisch beeld van de industriële infrastructuur. Maar dit is nog maar het begin. Bij Paessler richten we ons momenteel op functies en functionaliteit die de industriële IT ten goede komen. We zijn een Modbus TCP-sensor aan het plannen en werken ook aan OPC UA-ondersteuning, met verschillende sensoren in het verschiet: de OPC UA sensor, Beckhoff IPC sensor, en de OPC UA Custom sensor (vul deze survey in om ons feedback te geven). Blijf op de hoogte van onze blog en website voor meer industriële IT aankondigingen in de komende maanden.

Gebruik je PRTG al in een industriële omgeving? Laat ons je ervaringen weten in de commentaren hieronder.

Reactie toevoegen