Beheer

Dit is een bijdrage van Oracle Netsuite
Cloud
agconnect

Het geheim van succesvolle multinationals: goede bedrijfssoftware

Start-ups die succesvol blijken te zijn, zijn dat vaak omdat ze of iets heel unieks doen

11 december 2018
Door: Oracle Netsuite, partner

Start-ups die succesvol blijken te zijn, zijn dat vaak omdat ze of iets heel unieks doen

In een paar jaar tijd is taxibedrijf Uber een fenomeen geworden. Niet alleen omdat het de hele taxiwereld en het bijbehorende verdienmodel op zijn kop heeft gezet, maar ook omdat het symbool is geworden van de zaken nieuw en anders aanpakken.

Start-ups die succesvol blijken te zijn, zijn dat vaak omdat ze of iets heel unieks doen, of omdat ze het anders aanpakken dan de rest van de markt, net als Uber. De naam wordt zelfs al af en toe als werkwoord gebruikt; ‘als je niet innoveert, word je ge-Uberd’.

Dat is een knappe prestatie. Uber is de fase van start-up inmiddels wel ontgroeid. Overigens is start-up geen duidelijke fase, maar meer een manier van denken en werken. Start-ups hebben vaak het imago van voeten op tafel en glutenvrije snacks. In werkelijkheid zijn start-ups jonge bedrijven die gekenmerkt worden door een enorme gedrevenheid, flexibiliteit en het snel kunnen schakelen. Dat is wel nodig in een IT-wereld die voortdurend in beweging is.

Doorgroeien
Hoewel Uber misschien nog voelt als een start-up, is het dus uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Dat gaat met meer bedrijven zo, alleen krijgen niet alle bedrijven dezelfde media-aandacht. Jaarlijks worden er een aantal uitgepikt bij de FD Gazellen Awards. Ook IT-dienstverlener Rsult-IT uit de omgeving van Eindhoven is zo’n bedrijf.

Doorgroeien van start-up naar scale-up is nog niet zo gemakkelijk. Het vergt een goede leider en goede computersystemen die met elkaar gekoppeld zijn en simpele taken geautomatiseerd kunnen uitvoeren.

Expansie
Het werken met bepaalde systemen of technologie is voor bedrijven geen doel op zich, maar een middel of voorwaarde om door te kunnen groeien. Ook bij Rsult-IT was dit het geval. De zaken gingen op een gegeven moment zo voor de wind, dat er andere IT-systemen nodig waren die die expansie ondersteunen.

Zij hebben gekozen voor een gecentraliseerd systeem in de cloud van NetSuite. Zaken als projectmanagement, administratie en support worden nu met software van NetSuite verwerkt. Het werken met één uniform bedrijfssysteem maakt bovendien uitbreiding naar andere landen veel eenvoudiger.

Software in de cloud is namelijk gemakkelijk aan te passen aan de wet- en regelgeving van het betreffende land, en ook de munteenheid levert geen problemen in de administratie op. Bovendien profiteerde Rsult-IT van de schaalbaarheid van de clouddienst en van het gemakkelijk kunnen delen van bestanden en informatie via de bedrijfssoftware. Dat maakt het op afstand samenwerken nog effectiever en eenvoudiger. Als er een nieuw kantoor in een ander land wordt geopend, is de backend zo ingericht.

Puberteit
Slim gebruik van de cloud en van complete bedrijfssoftware kan zo een katalysator zijn voor de groei van een bedrijf. Zo komt een start-up zorgeloos ‘in de puberteit’ en heeft het de mogelijkheid om door te groeien tot een volwassen multinational. Technologie zou nooit een barrière moeten vormen die groei van het bedrijf in de weg staat. Anders wordt u nog ge-Uberd.

Niet alleen IT-dienstverleners kunnen met goede bedrijfssoftware sneller groeien. Ook mediabureaus hebben baat bij een goed enterprise resource planning (ERP)-systeem. Lees in de gratis whitepaper ‘Redefining the advertising industry' hoe cloudsoftware van NetSuite de advertentiewereld verandert.

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen