Management

Dit is een bijdrage van OGD ict-diensten
Carriere
cybersecurity

Wat maakt het SecOps team van OGD zo bijzonder?

Waarom WannaCry een keerpunt was in de carrière van Wim

6 april 2021
Door: OGD ict-diensten, partner

Waarom WannaCry een keerpunt was in de carrière van Wim

Wim Setz is security specialist en werkt alweer vijf jaar bij OGD. We vroegen Wim hoe het is om bij het Security Operations team (SecOps) van OGD te werken en wat het SecOps team zo bijzonder maakt.

1. Hoe ben je in het SecOps team van OGD terechtgekomen?

“Ik ben net zoals zoveel OGD’ers begonnen met ‘ik kan iets met computers’. Ik had wat helpdeskervaring opgedaan en kon direct bij een klant terecht. Toen in 2017 de ransomeware-aanval WannaCry een serieuze dreiging was, legde een securityspecialist mij concreet uit wat organisaties hiertegen kunnen doen. Die informatie kon ik doorspelen naar de klant én naar OGD-collega’s. Zo verschoof security van een interesse naar een focus. Ik gaf toen bij OGD aan dat ik iets wilde met security en vervolgens kwam ik in een securityteam terecht.”

2. Waar houdt het SecOps team zich zoal mee bezig?

De werkzaamheden van het SecOps team zijn heel divers. Ons team voert securitywerkzaamheden uit voor zowel OGD als voor klanten. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • Voor het securitymanagement van OGD zelf: we zijn het eerste aanspreekpunt in de organisatie voor securityvragen. We richten securitytools in en voeren root-cause analyses uit voor incidenten. En verder denk ik mee over de ontwikkeling van securitycursussen. Ook voeren we met regelmaat trajecten uit voor certificering én denken we mee met de afdeling Opleidingen.
  • We bieden Managed Detection & Response (MDR) aan klanten: we ontzorgen de klant op het gebied van security dankzij onze kennis, expertise en onze mensen. Dat betekent dat we klaarstaan om de grootste securityzorgen van organisaties op te lossen, zoals malware-infecties en phishingmails. We voorzien klanten van advies voor hun securityvraagstukken. Dat loopt uiteen van: ‘wat zijn de gevaren van thuiswerken’ tot ‘we willen ISO-27001 gecertificeerd worden, wat moeten we doen?’.”

3. Wat vind jij tof aan jouw functie?

Security is een breed thema en het is relevant voor iedereen. Iedere afdeling kijkt er weer anders naar. Denk maar aan de directie versus de servicedesk. Voor de één is de vraag meer van inhoudelijke aard terwijl het voor de ander weer van meer organisatorisch niveau is. Via onze securityafdeling kunnen wij zaken goed communiceren met alle onderdelen van de organisatie. En dát zorgt voor een fijne samenwerking. 
Ik ben niet perse een expert, maar ik heb me toegelegd op alle aspecten van security: van beleid tot techniek en van wetgeving tot mens. Zo kun je voor iedereen iets betekenen en dat vind ik fantastisch.”

4. Waar ben jij trots op?

“Het meest trots ben ik op SecOps als geheel. Ons team heeft een bevlogen geschiedenis. Er is veel veranderd de laatste tijd. Ik word wel ‘de veteraan van het team’ genoemd, omdat ik het langste werk in het SecOps team. Zo vulde ons team tweeënhalf jaar geleden vooral de functie ‘Security Officer’ in. De belangrijkste werkzaamheden waren het meedenken met beveiligingsprojecten. Consultancy was slechts een klein onderdeel voor ons.

Dankzij onze groeiende capaciteit, kennis en expertise hebben we security bij OGD naar een, objectief gezien, hoog niveau weten te tillen. En ook hebben we in korte tijd een transformatie gemaakt naar een specialistenteam met goede dienstverlening en een dienstenpakket.”

5. Waarom zit jij bij OGD op de juiste plek?

“Ik voel me er goed. Dat komt omdat ons team uit hele fijne mensen bestaat. En daarnaast is het werk leuk. We hebben als SecOps team mandaat maar we zijn niet de eindverantwoordelijke. We sluiten écht aan op de organisatie. En hoe we het doen is goed op orde. Dus kortom: we doen leuk werk, hebben leuke mensen in het team en we zijn groeiend. Dat maakt dat ik echt geniet van werken bij OGD.”

Reactie toevoegen