Management

Dit is een bijdrage van OGD ict-diensten
Cloud
cloudprovider

On-premises, IaaS, SaaS en PaaS uitgelegd

Alles over de verschillende cloudplatforms: on-premises, IaaS, SaaS en PaaS.

13 november 2020
Door: OGD ict-diensten, partner

Alles over de verschillende cloudplatforms: on-premises, IaaS, SaaS en PaaS.

De cloudmarkt is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Cloudplatforms als SaaS, PaaS en IaaS worden steeds populairder. Maar wat is precies het verschil en hoe kies je nu de oplossing die het beste bij je organisatie past?

Je leest in dit artikel meer over de volgende platforms:

 • On-premises: software die is geïnstalleerd in hetzelfde gebouw als je organisatie.
 • IaaS: cloudgebaseerde services, je betaalt alleen naar verbruik van services als opslag, networking en virtualisatie.
 • PaaS: hardware- en softwaretools die beschikbaar zijn via internet. 
 • SaaS: software die beschikbaar is via internet of een derde partij.

 

Alles over on-premises

Wat is on-premises?

On-premises betekent het lokaal installeren van de automatiseringssoftware. Je hebt zelf het complete systeem in eigen beheer: van networking tot applicaties. Je draait deze software op de computers van jouw organisatie die de software gebruiken.

De voordelen van on-premises

 • Je kunt makkelijker veranderen van ict-beheerder: je hebt zelf toegang tot de server en bent niet afhankelijk van een partij op afstand.
 • Je hebt grip op je bedrijfsinformatie: je installeert je on-premises software lokaal. Je hebt al je data dus in eigen beheer.

De nadelen van on-premises

 • Thuiswerken is minder eenvoudig: wanneer je medewerkers vaak vanuit huis werken is de kans groot dat de on-premises software trager werkt. Oftewel: thuiswerken is lastig met een on-premises-oplossing.
 • Hoge kosten: de kosten voor personeel, onderhoud en stroomverbruik zijn hoog, omdat je zelf alles beheert.
 • Minder schaalbaar: een on-premises oplossing is minder schaalbaar dan een cloudoplossing. Wanneer je organisatie uitbreidt, kan de oplossing niet met je organisatie meegroeien.
 • Beveiligingsrisico’s: er zitten beveiligingsrisico’s aan het gebruik van bedrijfsapps verbonden wanneer dit niet gebeurt via een veilige cloud.

Wanneer is on-premises geschikt voor mijn organisatie?

On-premises is geschikt voor jouw organisatie als alle hardware en software in handen van jouw organisatie is. Je bent dan zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud hiervan.

Voor kleinere organisaties is on-premises software vaak niet rendabel. Je moet een compleet eigen ERP-systeem lokaal implementeren. De kosten lopen zodoende snel op door investeringen in hardware en personeel.

Alles over IaaS

Wat is een IaaS-platform?

Bij IaaS (Infrastructure as a Service) werk je in de cloud. Cloud computing, het overzetten van je data is hier dan ook van belang. Het is de minst vergaande oplossing van alle cloudoplossingen. Je besteedt een gedeelte van de hosting uit: networking, opslag, servers en virtualisatie.

Jouw organisatie is zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze infrastructuur draait. Bekende voorbeelden van IaaS-providers zijn DigitalOcean, Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Lees hier wat een werkplek in de cloud oplevert voor jouw organisatie.

De voordelen van IaaS

 • Autonomie: je hebt de volledige ruimte om de hosting zo in te richten als jij wilt.
 • Lagere kosten dan on-premises: je kunt een hoop uitbesteden aan de externe partij. Hierdoor zijn je kosten lager dan bij een self-managed oplossing.

De nadelen van IaaS

 • Je hebt externe kennis nodig: je moet zelf de technische kennis in huis hebben om de servers in te richten en te onderhouden.

Wanneer is IaaS geschikt voor mijn organisatie?

Deze optie is geschikt als jouw organisatie zelf al een omgeving heeft, maar je liever niet zelf de fysieke laag (zoals hardware, verbindingen en het datacenter) inkoopt. Je blijft dus in beheer van de managementlaag, de software met alle applicaties. Tegelijkertijd hoef je je geen zorgen te maken over de fysieke infrastructuur.

Bekijk deze blog en leer hoe je een IaaS-platform bouwt en beheert.

Alles over PaaS

Met PaaS leg je nog meer de controle bij de leverancier dan bij IaaS. De leverancier regelt de IaaS-laag, en ook alles tot en met de besturingssystemen en middleware (zoals Java en .NET). De inrichting van software wordt voor jouw organisatie geïnstalleerd en beheerd. Wel blijf je zelf in beheer van jouw data en de ontwikkeling van de applicaties. Een voorbeeld van een PaaS-dienst is de Windows Virtual Desktop van Microsoft.

De voordelen van PaaS

 • Het werkt snel: de snelheid waarmee je een oplossing bouwt, ligt hoog. Je hoeft namelijk zelf geen code te ontwikkelen, die is hapklaar.
 • Makkelijk toepasbaar: deze diensten zijn ook toepasbaar op software die leveranciers nog niet als SaaS-oplossing aanbieden. Zo kun je met de bouwblokken van een low-code of no-code platform in korte tijd een alternatief bouwen voor je applicatie.
 • Toegankelijk: PaaS software is beschikbaar voor meerdere gebruikers. Breidt je personeelsbestand bijvoorbeeld uit? Dan is dat geen probleem.

Een uitgebreide uitleg over PaaS en de voordelen ervan vind je hier.

De nadelen van PaaS

Beperkte vrijheid: de provider kan voor jou bepalen welke soft- en middelware jouw organisatie moet gebruiken.

Wanneer is PaaS geschikt voor mijn organisatie?

PaaS is over het algemeen interessant als je een (web)developer bent of er een in huis hebt. Een voordeel is dat je snel en gemakkelijk een ontwikkel-, test-, of deploymentomgeving kan opzetten.

Alles over SaaS

Applicatieclouddiensten in de vorm van SaaS zijn de meest gebruikte vorm van cloud. Bij SaaS gebruikt de eindgebruiker de applicaties direct via het web. Goede voorbeelden hiervan zijn Microsoft 365, Salesforce en Gmail. Deze worden automatisch geüpdatet.

Alles uit Microsoft 365 halen? Download deze whitepaper.

De voordelen van SaaS

 • Schaalbaarheid: je kunt makkelijk op- of afschalen in gebruik, bijvoorbeeld wanneer je ineens meer nieuwe medewerkers hebt of de productie voor een bepaalde periode wat lager ligt. Ben je niet tevreden? Dan kun je je licentie per maand opzeggen.
 • Gemak: dankzij de cloudtechnologie heb je overal toegang tot je bedrijfsdata. Je medewerkers kunnen dan vanaf elke plaats en op elk device werken. Erg handig, nu organisaties verplicht zijn om thuis te werken.
 • Flexibele kosten: je hoeft geen hardware of software aan te schaffen en je betaalt alleen voor de service die jij gebruikt. Je kunt makkelijker opties aan en uitzetten en switchen van CAPEX naar OPEX.

De nadelen van SaaS

Je hebt minder grip op jouw bedrijfsinformatie: Je weet niet goed wat er precies gebeurt met jouw data. Je moet vertrouwen op de derdepartij-leverancier.

Maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om toch grip te houden op je data na een applicatietransformatie.

 

Een applicatietransformatie: iets voor jouw organisatie?

Een applicatietransformatie is zeker het overwegen waard. De voordelen van werken in de cloud zijn ontelbaar. Het is veilig, flexibel en overzichtelijk. En het werken op afstand is niet langer een issue. Buiten de cloud blijven werken is in principe nog mogelijk, maar het heeft wel nadelen. In sommige gevallen is een cloudoplossing bovendien financieel voordeliger dan on-premises werken. En terwijl een derde partij het werk op zich neemt, kan jouw organisatie zich focussen op waar hij goed in is.

Wil je jezelf nog meer inlezen in de cloud en applicatietransformatie? Maak dan gebruik van de onderstaande content:

Reactie toevoegen