Management

Dit is een bijdrage van OGD ict-diensten
Cloud
distributed-cloud

Distributed cloud: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is distributed cloud en wat voegt het toe voor mijn organisatie?  

1 oktober 2020
Door: OGD ict-diensten, partner

Wat is distributed cloud en wat voegt het toe voor mijn organisatie?  

Moet mijn organisatie hier ook mee starten? In dit artikel vind je antwoord op al deze vragen. Volgens Gartner is de distributed cloud een van de tien belangrijkste strategische trends van 2020. Ook bij OGD stond distributed cloud in het lijstje met ict-trends voor 2020.

Toch kunnen de verschillende vormen van clouddiensten aardig verwarrend zijn. Zo is er de public cloud, distributed cloud, edge computing. Wat onderscheidt deze clouddiensten van elkaar en wat biedt het jouw kun organisatie? En waarom zou distributed cloud juist bij jouw organisatie passen?

In dit artikel vind je antwoord op deze vragen. Verder kijken we vooruit naar wat we de komende jaren kunnen verwachten op het gebied van distributed cloud. Zo ben je weer op de hoogte over deze veelbelovende trend, die zeker impact kan hebben op jouw organisatie.

1. Wat is distributed cloud?
2. Wat kun je met distributed cloud?
3. Wat heeft distributed cloud te maken met edge computing?
4. Moet mijn organisatie al iets met distributed cloud?
5. Wat kunnen we verwachten voor de toekomst?

1. Wat is distributed cloud?

Distributed cloud betekent het uitbreiden van de infrastructuur van een public cloud naar je lokale datacenter of eigen serverruimte.

Wat het voordeel hiervan is? Je hebt nu je diensten  uit de public cloud opeens heel dichtbij tot je beschikking.

Je kunt het zien als volgt: je pakt een paar servers van het Azure-platform van Microsoft of het AWS-platform van Amazon en verplaatst naar deze servers je eigen datacenter serverruimte. De lokale infrastructuur blijft wel onderdeel van het centrale public cloudplatform (inclusief alle voordelen). Dit is nieuw, want op dit moment draait de public cloud vanuit vele datacenters die geografisch gespreid zijn, maar wel gecentraliseerd zijn over meerdere landen.

Het heeft grote voordelen om de clouddiensten en vooral de data daarin dichter bij de eindgebruikers te brengen:

  • Eindgebruikers hebben veel sneller toegang tot data. Hiervan profiteren vooral latency-gevoelige applicaties, zoals zwaarbelaste databases of realtime audio- en videotoepassingen.
  • Ondertussen blijven de werking, het beheer, de updates en de ontwikkeling van de clouddienst gewoon de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke public cloudprovider. 

2. Wat kun je met distributed cloud?

Het verspreid opslaan van data binnen een distributed cloud heeft veel voordelen:

  • de mogelijkheid om data naar wens lokaal en centraal te verspreiden, al naar gelang de eisen die aan de toepassing worden gesteld;
  • een lagere latency en dus een hogere verwerkingssnelheid van de netwerkdata;
  • lagere belasting van je WAN, en daardoor minder datacongestie (filevorming van datapakketjes in het netwerk);
  • betere garantie op de naleving van regels over gegevenssoevereiniteit, omdat je gegevens kunt bewaren in het land waar ze vandaan komen.

Zo beschikken organisaties met distributed cloud sneller over meer volledige data.

Lees hier hoe je dankzij cloud governance grip houdt op je data bij een cloudtransitie.

3. Wat heeft distributed cloud te maken met edge computing?

Waarschijnlijk heb je de laatste tijd ook veel gehoord over edge computing. Deze trend heeft te maken met distributed cloud: het is er zelfs een voorbeeld van.

Edge computing betekent het volgende: gegevens zijn opgeslagen bij of op de plek van de gegevensbron, aan de rand (edge) van het netwerk. Dichtbij het apparaat of de gebruiker die de data genereert.

Dit is vergelijkbaar met on-premises. Het verschil is wel dat edge computing daarbij soms gegevens opslaat in de cloud. Vooral tijdens piekbelasting van het netwerk. Zo verzekert edge computing snelheid en betrouwbaarheid. Een on-premises oplossing doet dit niet.

Maar wat is dan het verschil met distributed cloud? Bij distributed cloud vindt de activiteit óók plaats aan de randen van het netwerk, maar dan standaard vanuit de cloud. Deze is qua opslag en rekenkracht verspreid over het hele netwerk.

Edge computing slaat daarentegen alleen in specifieke situaties gegevens op in de cloud. De nadruk ligt bij de ene variant dus op de centrale verwerking, en bij de andere op de lokale verwerking.

4. Oké, dus moet mijn organisatie iets doen met distributed cloud?

Volgens Gartner gaat distributed cloud grote invloed hebben op ondernemingen. Gartner voorspelt namelijk dat organisaties al in 2022 de helft van hun data produceren en opslaan buiten traditionele datacenters of één centrale cloud.

Ook bij OGD lijkt ons dit waarschijnlijk. Een cloud-infra-specialist van OGD legt uit:

“We zien nu al dat klanten profiteren van de distributed cloud. Vooral vanwege de goede beschikbaarheid van data, ook als er binnen één datacenter iets misgaat. Naarmate de wensen van de klant uitbreiden wat betreft de snelheid en paraatheid van data, zullen zij nog meer voordeel halen uit deze vorm  van edge computing.”

Organisaties willen steeds sneller en nauwkeuriger met hun data werken. Dit kan dankzij de distributed cloud. Daarnaast raken applicaties en data meer verspreid over verschillende datacenters door ontwikkelingen als artificial intelligence (AI) en internet of things (IoT). 

Wil je mee in dit soort ontwikkelingen? Dan krijg je als organisatie zeker te maken met distributed cloud.

Wil je weten wat AI voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan deze whitepaper.

5. Wat kunnen we verwachten voor de toekomst?

Het duurt waarschijnlijk nog een paar jaar voordat we de distributed cloud echt op grote schaal gaan gebruiken. De verwachting is dat de toepassing van distributed cloud flink gaat toenemen zodra edge computing en het decentraliseren van opslag gebruikelijker worden.

Momenteel bevindt nog maar tien procent van de data zich buiten traditionele datacenters. Wel breiden we het territorium van de cloud steeds verder uit met elkaar. De centralisatie die de meeste publieke clouddiensten nu kenmerkt zal daarmee verdwijnen. We houden je vanuit OGD graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Reactie toevoegen