Management

Dit is een bijdrage van OGD ict-diensten
Cloud
online werkplek

7 redenen waarom een online werkplek dé oplossing is voor jouw organisatie

Welke invloed heeft de cloud op de werkvloer en op jouw mensen?

16 september 2020
Door: OGD ict-diensten, partner

Welke invloed heeft de cloud op de werkvloer en op jouw mensen?

Tegenwoordig hoor je niet anders dan over de online werkplek. Door de coronacrisis moeten we ook wel. Maar wat is de toegevoegde waarde van een online werkplek op het werken zélf? Welke invloed heeft de cloud op de werkvloer en op jouw mensen?

In dit artikel gaan we hier verder op in. We delen zeven redenen waarom de werkplek van toegevoegde waarde is op de werkvloer.

1. Een prettige en efficiënte samenwerking

Werk je met een cloudoplossing als Microsoft Office 365? Dan kun je samen aan één document vanaf één online locatie werken. Zo heeft je team altijd en overal toegang tot de nieuwste versies van bestanden. Dit is helemaal handig wanneer meerdere mensen een bijdrage moeten leveren aan een stuk.

Voordelen hiervan zijn:

 • Je voorkomt dat iedereen in aparte versies werkt. Je hoeft nooit meer documenten rond te mailen.
 • Je bent ervan verzekerd dat je data goed is beveiligd. Je hoeft geen bestanden meer te delen via open source platforms als Google Drive en Dropbox. Deze platforms zijn niet altijd goed beveiligd.
 • De samenwerking met teamleden werkt prettig: dit komt omdat commerciële cloudplatforms functionaliteiten bieden die het efficiënt en prettig samenwerken bevorderen. Je kunt gebruik maken van communicatiefunctionaliteiten als bellen, chatten en videochatten.

2. Creëer je favoriete werkplek: in én buiten de cloud

Je werkt in de cloud op elk gewenste device. Laptops, tablets en mobiele telefoons: het kan allemaal. Dat betekent dat je je werkplek op verschillende manieren kunt inrichten. Met deze lichte devices heb je geen groot bureau meer nodig.

Je bent niet meer gebonden aan een bureau. Je kunt bijvoorbeeld ook werken vanuit een hangmat, massagestoel of badkuip. Helemaal niet verkeerd om te proberen, want volgens Google werkt een ongewone werkplek inspirerend.

3. Een online werkplek inrichten naar jouw smaak

Een goede cloudwerkplek heeft standaard een prettige uitvoering waarmee je snel aan de slag kunt. Vervolgens richt je de online werkomgeving in naar de wensen van jouw team. Hierdoor werkt iedereen op een efficiënte manier. Je voegt bijvoorbeeld applicaties en knoppen toe aan het menu en kunt verschillende views gebruiken. Meer hierover weten? Bekijk dan deze video en leer hoe je Teams eenvoudig inricht. 

4. Altijd up-to-date software in de online werkplek

Je werkt in de cloud automatisch met de nieuwste versie van software. Dit vergroot het werkgemak en de productiviteit. En het handigste?  Met een online werkplek hoef je hier zelf niks meer voor te doen.

De cloudprovider doet dit namelijk voor jou. Deze provider houdt continu al je applicaties up-to-date. En je merkt hier verder niks van: ondertussen werkt je team gewoon verder.

Top tip: Software as a Service (SaaS) is een cloudoplossing waarmee de cloudprovider jouw software en applicaties op afstand beheert. De cloudprovider monitort, updatet en analyseert de applicaties continu. Je medewerkers profiteren van optimaal werkende apps waarbinnen ze veilig gegevens kunnen opslaan en uitwisselen.

5. Een betere work-life balans dankzij de cloud

Werknemers met een cloudwerkplek zijn niet meer gebonden aan een bepaalde plaats. Daardoor spelen zij makkelijker in op hun privébehoeften. Dit komt de work-life balans ten goede. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom mensen af en toe ergens anders willen werken:

 • Ellenlange files ontwijken;
 • Werk combineren met de zorg voor een ziek kind thuis;
 • Re-integratie na een burn-out of ziekte.

Door corona hebben we allemaal gemerkt hoezeer we de flexibiliteit van het thuiswerken waarderen. Uit een onderzoek van de UvA blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden positiever tegenover thuiswerken staat dan voor de coronaperiode.

6. Innovatie dankzij de online werkplek

Wist je dat een online werkplek mensen helpt om vrijer en creatiever te denken? Buiten kantoor werken stimuleert de creativiteit en productiviteit. Je bent dan losser van de bekende -en soms voorspelbare- structuren. Dit prikkelt jouw brein om out-of-the-box te denken. Dit is weer positief voor het innovatieve denkvermogen van je team.

7. In de cloud is ict-ondersteuning altijd dichtbij

Meestal betekent een cloudwerkplek ook 24/7- eindgebruikersondersteuning op afstand. Medewerkers kunnen dus altijd direct met hun vragen en problemen terecht bij een ervaren servicedesk. Zo’n servicedesk kijkt live met je medewerkers mee, waardoor ze weer snel aan de slag kunnen.

Een online werkplek? Ga ervoor!

De online werkplek vergroot de doeltreffendheid en het werkplezier van je team:

 • Je team heeft altijd en overal makkelijk en veilig toegang tot elkaar.
 • Je team heeft altijd toegang tot de nieuwste versies van bestanden.
 • De online werkplek bevordert de communicatie en het samenwerken.
 • Je creëert een hoop flexibiliteit voor je medewerkers dankzij de cloudwerkplek.
 • De cloudwerkplek stimuleert de creativiteit en innovatieve kracht van je medewerkers.

Wil je meer weten over productief thuiswerken en online werkplekken? Bekijk dan zeker de volgende artikelen:

Reactie toevoegen