Innovatie & Strategie


Hoe data bijdragen aan goed toezichthouden en handhaven
'De NVWA loopt voorop als het gaat om business intelligence en datagedreven werken'
'De NVWA loopt voorop als het gaat om business intelligence en datagedreven werken'
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zet steeds meer in op datagedreven en risicogestuurd toezichthouden en handhaven. We volgen daarbij de nieuwste methoden en technieken. Dat brengt voor mij als architect veel uitdaging met zich mee. In ons team Business Intelligence heeft ieder zijn of haar eigen expertise. We vullen elkaar aan en brengen als groep dingen verder. Business intelligence architect Wim Anker vertelt.
Waar zijn de risico’s het grootst?
De NVWA controleert of bedrijven in Nederland de regels naleven als het gaat om dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid en productveiligheid. Belangrijk daarbij is dat we handhaven waar het misgaat, terwijl we de bedrijven die de regels wél naleven zo min mogelijk lastigvallen. Plus dat we de middelen en medewerkers – de inspecteurs – effectief inzetten. Hierbij komen data-analyse en risicogebaseerd inspecteren om de hoek kijken. Tabakszaken mogen geen tabak verkopen aan jongeren onder de zestien jaar. Nu kun je alle tabakszaken controleren, maar het is veel effectiever om te kijken welke verkooppunten er in een straal van vijfhonderd meter van een middelbare school liggen. De kans dat het bij die zaken misgaat, is groter dan bij zaken waar geen school in de buurt is.
Inspecteren met een drone
Het is in zo’n geval aan mij als architect om de juiste data – zoals bedrijfsgegevens, locaties van scholen en meldingen over misstanden – te verzamelen. En om te bedenken hoe we die zo goed mogelijk inzichtelijk kunnen maken voor de inspecteurs. Het eindproduct, bijvoorbeeld een dashboard, wordt vervolgens door mijn teamgenoten ontwikkeld. Wat mijn werk uitdagend maakt, is het spanningsveld tussen risicogericht werken en privacy. We moeten continu verantwoorden hoe we aan data zijn gekomen, wat we ermee hebben gedaan en dat we ons daarbij aan de privacyregels hebben gehouden. Met een drone een mestwagen in de gaten houden en deze vervolgens staande houden als er sprake is van mestfraude, is natuurlijk een effectieve inspectiewijze. Maar waar ligt precies de grens? Over dit soort vraagstukken hebben we nauw contact met onze afdeling Juridische Zaken.
Er is een spanningsveld tussen risicogericht werken en bescherming van privacy
Zinnig werk
Bij de NVWA draag ik bij aan het maatschappelijk belang, en dat is een heel bewuste keuze. Ik vind het belangrijk om zinnig werk te doen. Iedereen hier heeft dezelfde drive. Dat zie je terug in onze manier van werken. Het maakt niet uit wat je functietitel precies is, het gaat erom wat je toevoegt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat een veiliger en gezonder Nederland voor mens, dier en natuur. We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consument vertrouwen we daarop.
Cruciale rol voor technologie
De medewerkers van de NVWA zien dagelijks toe op voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid, natuur, milieu en de gezondheid en het welzijn van dieren. Bij goed toezicht speelt technologie een cruciale rol. We zetten steeds meer in op datagedreven en risicogestuurd toezichthouden en handhaven, met de nieuwste methoden en technieken zoals drones en robots. ICT is niet meer weg te denken uit ons werk, en dat wordt de komende jaren alleen maar sterker.
Organisatie
De NVWA valt onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en heeft daarnaast het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als opdrachtgever. De NVWA heeft ook een eigen inlichtingen- en opsporingsdienst, die samenwerkt met het openbaar ministerie (OM).