Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Cloud
multi-cloud

Zo maak je van jouw multi-cloudomgeving een ondoordringbaar fort

Waarborg bedrijfscontinuïteit en breng additionele lagen van security aan

12 augustus 2020
Door: Nutanix , partner

Waarborg bedrijfscontinuïteit en breng additionele lagen van security aan

Door Sunil Dutt, Director Channel, OEM en Alliances voor Noord-Oost Europa en Rusland CIS, Nutanix

In een vorig artikel heb ik het gehad over het introduceren van cloudkarakteristieken in je eigen datacenter. Aan de hand van vier stappen heb ik uitgelegd hoe je ervoor kunt zorgen dat je keuzes worden gebaseerd op gevalideerde statistieken. De laatste stap die ik beschreef was het verleggen van je IT-focus op infrastructuur naar applicaties. Als je hier als organisatie bent aanbeland, zijn er nog enkele additionele stappen die je kunt zetten.

Stap 5: Waarborgen van bedrijfscontinuïteit
Heb je als IT-afdeling de IT-focus verlegd naar applicaties, dan is een logisch vervolg om het beheergemak dat je gewend bent voor je primaire gestructureerde data ook toe te passen op je secundaire data. Want stel, je krijgt na die verlegde focus een keer te maken met een calamiteit die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een ransomware-aanval, hoe ga je dan verder zonder al het beheergemak te verliezen dat je eerder hebt geïntroduceerd? Je bedrijfscontinuïteit komt dan al snel in gevaar. In het kader daarvan is het verstandig om dezelfde gebruiksgemakken te introduceren voor secundaire data en back-ups. Terwijl veel bedrijven hun datacenters moderniseren en applicaties consolideren op een centraal platform, blijven back-ups veelal afgezonderd in aparte silo’s. Met een product zoals Nutanix Mine kun je het beheergemak van de cloud ook toepassen op secundaire data en dit onderdeel laten zijn van je back-up-strategie. Het doet eigenlijk voor back-ups wat een hyperconverged infrastructure (HCI) al voor primaire workloads heeft gedaan. Zo kun je deze workload volledig integreren in je eigen enterprise cloud. Doordat het platform is opengesteld voor diverse back-up-leveranciers voorkom je een lock-in en creëer je één centrale beheeromgeving voor primaire en secundaire data.

Een gemiddelde IT-afdeling heeft tal van applicaties draaien in hun primaire omgeving. En die applicaties worden gevoed door een informatiebron: de database. Maar om een database op basis van de old-school methode van storage, compute en networking op te tuigen, is voor een gemiddelde database-admin een hels karwei. Met Nutanix Era is het mogelijk om met hetzelfde beheergemak van de cloud, databases veel sneller beschikbaar te stellen. Niet alleen maak je het leven van een database-admin een stuk makkelijker, maar tegelijkertijd heeft het een positief effect op bedrijfscontinuïteit. Dankzij de snelheid waarmee databases beschikbaar zijn, kun je immers ook applicaties binnen een mum van tijd ter beschikking stellen aan de business.

Stap 6: Aanbrengen van additionele lagen van security
Bij veel multi-cloudplatforms, zo ook dat van Nutanix, is security al ‘embedded’ in de technologie, maar dat wil niet zeggen dat je geen additionele lagen van security kunt aanbrengen. Dat kan je doen door middel van microsegmentatie, waarmee je afgebakende zones creëert binnen je IT-omgeving. Dit kun je vergelijken met de beveiliging van je eigen woning. Stel, je woont in een appartement, dan heb je eerst een sleutel nodig om het appartementencomplex binnen te komen, vervolgens je eigen voordeursleutel om je appartement te betreden en zijn er ook binnen je appartement ruimten zoals je slaapkamer of toilet die je kunt afsluiten voor ongewenste bezoekers. Ook in een IT-omgeving kun je verschillende delen van elkaar isoleren. Op die manier voorkom je dat een hacker, die zich op wat voor manier dan ook toegang heeft verschaft tot je database, niet in één keer alle (bedrijfskritische) data kan inzien of zelfs stelen. Applicaties bevinden zich immers in compleet afgescheiden zones. Met een product als Nutanix Flow is microsegmentatie, wat normaal gesproken een zeer complex en tijdrovend proces is, zeer eenvoudig toe te passen.

Daarnaast wil je als IT-afdeling in het kader van security ook weten hoe security-policies worden nageleefd binnen je multi-cloudomgeving. Als je gebruikmaakt van externe public clouds van bijvoorbeeld Google, Amazon of Microsoft, dan kun je in die cloudomgevingen ook verschillende security-policies aan- en uitzetten. Aangezien dat behoorlijk veel expertise vereist per cloudomgeving, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Met Nutanix Beam is het mogelijk om op een eenvoudige manier inzichtelijk te maken of een bepaalde applicatie wel of niet genoeg beveiligd wordt binnen de desbetreffende cloudomgeving. Aan de hand van het door jouw organisatie aangegeven gewenste beveiligingsniveau kan de oplossing zelf identificeren of de beveiliging met de reeds ingestelde security-opties wel of niet voldoende is.

Na het doorlopen van deze vijfde en laatste stap is jouw multi-cloudomgeving er een waar bedrijfscontinuïteit wordt gewaarborgd en applicaties beter beveiligd zijn dan ooit. En dat allemaal met het beheergemak dat je al van de cloud gewend was! 
 

Reactie toevoegen