Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Branche
nutanix_technologie_toekomst

Werken anno 2030? Van deze technologie maken we dan gebruik

Immersive screens, virtuele desktops en AI-assistenten zullen eindgebruikers vooruit helpen.

12 februari 2021
Door: Nutanix , partner

Immersive screens, virtuele desktops en AI-assistenten zullen eindgebruikers vooruit helpen.

Mede dankzij ontwikkelingen op het gebied van end-user computing is de manier waarop kenniswerkers hun werk doen door de jaren heen enorm veranderd. Hoe ziet hun werk er over tien jaar uit? Waar doen ze hun werk en met welke tools? Dit zijn mijn verwachtingen.

Alles is virtueel
Desktop-pc’s zullen anno 2030 bijna allemaal verdwenen zijn. Virtual desktop infrastructure (VDI) wordt veel gebruikt, omdat gebruikers toegang willen hebben tot hun werkomgeving vanaf elk device − of dat nu via een laptop, tablet, mobiel, smartwatch of smart speaker is. 

Overal streamen
Ooit was de kritiek vanuit VDI dat er te weinig ondersteuning was voor geavanceerde graphics, maar dat argument is achterhaald. Het cloudgebaseerde Stadia games-platform van Google zal zelfs 8k-streaming met 150 frames per seconden ondersteunen. Dat zou kunnen betekenen dat de computer van de toekomst in feite weer een domme terminal wordt en hardware misschien tientallen euro’s zal kosten in plaats van honderden.

Enorme immersive screens
Door de geweldige streamingkwaliteit, zullen de gebogen OLED-schermen die we tegenwoordig kennen plaats maken voor immersive pod-units die ons naar een andere wereld transporteren, met kristalhelder geluid en levensechte visuals. Je collega uit het buitenland neemt virtueel plaats naast jou in een virtuele vergaderruimte en jullie calls zijn eindelijk perfect dankzij snellere breedband en routerclusters.

Alexa en haar vrienden komen naar je toe
Spraakassistenten worden heel belangrijk voor de zakelijke user interface, omdat we dan alles vanaf elke locatie handsfree kunnen aansturen. Het zal gemakkelijker zijn om te zoeken, mede met behulp van AI. Kun je een bestand niet vinden? Zeg gewoon: ‘Computer, zoek het document dat ik geschreven heb over end-user computing in 2030’ en het verschijnt op je scherm. Allemaal mogelijk omdat het dragen van slimme microfoons net zo gewoon wordt als het dragen van een horloge of ketting. 

Instant computing
Door snellere boot-sequences en geavanceerd geheugen wordt computing sneller dan ooit, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Opslag wordt minder belangrijk als streaming de overhand krijgt, maar NAND Flash en vergelijkbare technologieën helpen met snelle caching en buffering.

Autonome autocorrectie
Beveiliging en foutdetectie worden geavanceerder dankzij AI. Hierdoor wordt het aantal helpdesk calls gereduceerd tot een minimum. AI-systemen kunnen tekenen van aanstaande storingen of kwetsbaarheden detecteren en hierop anticiperen. Vervolgens gaat de machine over tot actie zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.

Langdurige batterijduur
Geavanceerde batterijen zorgen ervoor dat computers dagen achtereen gebruikt kunnen worden. Opladen via zonne-energie en draadloos opladen worden overal toegepast.

Snellere input
Tools zoals Otter kunnen vergadernotulen heel nauwkeurig transcriberen en Zoom biedt een transcriptiedienst voor calls. Ook zullen administratieve taken meer geautomatiseerd worden, denk aan het automatisch opslaan van bestanden op een logische plaats of anticiperen op volgende acties op basis van eerder gedrag.

Van een thuis dat lijkt op een kantoor, een kantoor dat lijkt op een huis
Al twintig jaar lang creëren ontwerpers kantoorruimtes waardoor volwassenen zich weer even kind voelen: game rooms, comfortabele banken en kamers voor work-out sessies zijn er genoeg. Nu de thuiswerkplek belangrijker wordt, zoeken designexperts naar manieren om werkmogelijkheden te kunnen integreren in huis. Denk hierbij aan uittrekbare pods en bureaus, bedden die in werkruimten veranderen of tv's die in computerschermen veranderen.

Sommige dingen klinken nu misschien niet realistisch. En natuurlijk is het moeilijk om de toekomst heel nauwkeurig te voorspellen. Maar als je je bedenkt hoe onze manier van werken in de afgelopen decennia is veranderd, dan zijn deze ideeën lang zo gek nog niet. Als organisaties talent willen aantrekken, dan moeten ze aantrekkelijke werkomgevingen en geweldige tools kunnen bieden aan de nieuwe generatie werknemers. Door gebruik te maken van het aangeboren menselijke vermogen om te innoveren, zullen bedrijven die de beste omgevingen bieden er met kop en schouders bovenuit steken.

Door Andrew Brinded, Vice President & General Manager EMEA Sales bij Nutanix

Reactie toevoegen