Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Cloud
Checklist voor de cloud

Optimaal gebruikmaken van cloud? Volg deze vier stappen

Vraag je eerst af wat je precies van de cloud verwacht. 

18 februari 2020
Door: Nutanix , partner

Vraag je eerst af wat je precies van de cloud verwacht. 

Door Sunil Dutt, Director Channel, OEM en Alliances voor Noord-Oost Europa en Rusland CIS, Nutanix

Veel organisaties willen graag ‘de stap maken naar de cloud’, maar de stap naar de cloud is geen doel op zich. De vraag is wat je precies van de cloud verwacht. Gaat om de cloud zelf? Of om de karakteristieken ervan? Ik vermoed toch vooral het laatste.

Karakteristieken van de public cloud
Bij een stap naar de cloud is er geen weken- of maandenlang durend project nodig om infrastructuur beschikbaar te stellen. Ook is het beheer erg eenvoudig en intuïtief; een ‘cursus cloud’ is niet nodig om het initieel beschikbaar te stellen en te gebruiken.. Verder ‘koop’ je geen cloud, maar je consumeert het en gebruikt alleen zoveel je nodig hebt; met enkele muisklikken kun je op- of afschalen. Ten slotte werk je in de cloud altijd met de allernieuwste functionaliteit. Neem bijvoorbeeld Gmail: je hoeft je nooit af te vragen of je met de laatste versie van het programma werkt. Dat wordt immers automatisch geüpdatet. Hetzelfde geldt voor Microsoft Office. Waar je vroeger nog vaak een Microsoft Office-pakket moest aanschaffen, maken de meeste mensen nu gebruik van Office365, waarbij je jaarlijks voor een vast bedrag altijd van de laatste versies gebruik maakt.

Waarom zijn we, gezien deze pluspunten, dan nog niet massaal overgestapt op de cloud? Dat heeft ermee te maken dat de meeste organisaties met het oog op veiligheid niet staan te springen om al hun data en applicaties op een externe locatie onder te brengen. ‘Cloud? That is somebody else’s computer’ is een veelgehoorde uitspraak. Tegenwoordig is echter heel goed mogelijk om te profiteren van de karakteristieken van de public cloud zonder volledig op de public cloud over te stappen. De volgende vier stappen helpen je bij het opstellen van een solide strategie:

Stap 1: Maak keuzes in welke applicaties en workloads je in de cloud onderbrengt
Een overstap naar de cloud impliceert dat je al je data en applicaties moet onderbrengen in een cloudomgeving. Maar dat is lang niet zinvol voor alle applicaties en workloads. Zo zie je dat het qua kosten interessant is om statische workloads, zoals VDI of databases, on premises te houden. Zijn workloads juist heel dynamisch zijn, dan is het weer voordelig om deze onder te brengen in een cloud-omgeving zodat je kunt op- of afschalen wanneer je wil. Een cloudstrategie begint met het maken van strategische keuzes over welke applicaties en workloads je wel of niet in die cloud onderbrengt. Maar hoe behoud je het overzicht? Stap twee biedt uitkomst.

Stap 2: Neem complexiteit weg dankzij een operating system
Vandaag de dag bestaan er in veel organisaties silo’s op het gebied van infrastructuur. Denk aan netwerk, storage, compute of virtualisatie. Hoewel die silo’s steeds meer verdwijnen, creëer je juist nieuwe silo’s als je niet goed nadenkt over je cloudstrategie. Die ontstaan omdat per cloudleverancier andere expertise vereist is. Cloudleveranciers zoals Amazon, Microsoft en Google hebben immers alle hun eigen financieel afrekenmodel en maken alle gebruik van hun eigen onderliggende technologie. Deze complexiteit neem je weg door gebruik te maken van een operating system zoals Nutanix Enterprise Cloud OS. Zie het als werken met een laptop; of je er nou een hebt van Dell of van HP, je maakt als eindgebruiker altijd gebruik van hetzelfde systeem (Windows 10).

Stap 3: Weloverwogen beslissingen nemen op basis van gevalideerde statistieken
Hoewel je dankzij een operating system veel keuzemogelijkheden hebt, zorgt dit opnieuw voor complexiteit. Want in welke cloud breng je een applicatie onder, en waarom? Als gebruiker wil je beslissingen kunnen nemen op basis van gevalideerde statistieken. Denk aan een overzicht waarin kosten-, compliancy- en security-aspecten worden afgewogen. Dit is te vergelijken met een platform als Expedia, waar je als consument op basis van zelfgekozen criteria je hotel en vlucht kiest. Dankzij een cloudservice zoals Beam is het tegenwoordig mogelijk om in een operating platform met behulp van opgegeven parameters zoals compliance en security een weloverwogen besluit te nemen over welke private of public-cloudomgeving de beste oplossing is voor de desbetreffende applicatie.

Stap 4: Verleg de IT-focus van infrastructuur naar applicaties
Alle voorgaande stappen hebben te maken met infrastructuur. Een organisatie verdient echter geen geld met zijn infrastructuur, maar met zijn business. En die wordt mogelijk gemaakt dankzij de vele innovatieve applicaties die beschikbaar zijn. Als consument zijn we al gewend apps te downloaden in een marketplace zoals Appstore of Google Play: je kiest de applicatie die je nodig hebt, die krijg je beschikbaar gesteld en kun je vervolgens consumeren. Een zelfde soort ervaring wil je als IT-afdeling voor de eindgebruiker faciliteren. Dankzij gemakkelijke en her te gebruiken blueprints leg je als IT’er een solide basis voor elke applicatie, waarna de eindgebruiker er vervolgens met één druk op de knop en zonder te hoeven wachten gebruik van kan maken. Omdat IT veel sneller kan anticiperen op de applicaties die de business nodig heeft, wordt de time-to-market een stuk korter. Hierdoor wordt shadow-IT (met alle security-issues tot gevolg) tegengegaan.

Door: Sunil Dutt, Channel & OEM Director North Eastern Europe & Russia (CIS)

Reactie toevoegen