Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Infrastructuur
nutanixresilience

Nutanix Resilience-serie: De race naar een goede thuiswerkomgeving

Wat zijn de obstakels omtrent thuiswerken en hoe overkom je deze? Nutanix gaat in gesprek met Robert Doornbos.

18 november 2020
Door: Nutanix , partner

Wat zijn de obstakels omtrent thuiswerken en hoe overkom je deze? Nutanix gaat in gesprek met Robert Doornbos.

Als gevolg van de pandemie zijn veel mensen veroordeeld tot thuiswerken. Dat had voor veel organisaties en hun medewerkers wat voeten in de aarde omdat zij niet op een dergelijke situatie voorbereid waren. Deze plotselinge transitie zorgde dan ook voor wat obstakels: zo was er niet genoeg hardware beschikbaar, raakten persoonlijke wifi-netwerken overbelast of had men geen toegang tot kritieke applicaties. Kortom, de bedrijfscontinuïteit kwam in gevaar. 

Waar we in het voorjaar nog optimistisch waren dat we in de zomer konden terugkeren naar kantoor, weten we nu beter. Veel organisaties hebben inmiddels dan ook een thuiswerkbeleid opgesteld en geïmplementeerd, en hebben daarmee al een hoop meters gemaakt op de weg naar een goede thuiswerkomgeving. Ook bij Nutanix heeft de transitie naar het thuiswerken eerder dit jaar plaatsgevonden en ook hier speelden dezelfde obstakels, met telkens weer die centrale vraag: hoe creëer je een goede en veilige thuiswerkomgeving?

Desktop-as-a-service

IT speelt hierbij een cruciale rol. “Een veerkrachtige en flexibele infrastructuur geeft de organisatie de ruimte zich aan te passen. Daarnaast moet de techniek zo gebouwd zijn dat als er iets kapot gaat of veranderd, dat geen desastreuze gevolgen heeft voor de omgeving in zijn geheel”, aldus Ruben Spruijt, Senior Technologist bij Nutanix. Een oplossing om de eerder genoemde obstakels te overwinnen is volgens Ruben Nutanix Xi Frame. Xi Frame is een Desktop-as-a-Service-oplossing (DaaS) waarmee een gebruiker op elk moment, via elk apparaat toegang kan krijgen tot applicaties. “Met DaaS draaien de applicaties niet lokaal op de endpoint, maar in een datacenter en worden weergegeven in jouw browser”, vertelt Ruben. “Er bevindt zich geen data op de werkplek en doordat deze oplossing kan communiceren met verschillende infrastructuren (van bijvoorbeeld Google en Amazon), kan er gemakkelijk op- of afgeschaald worden.” 

Een dergelijke oplossing kan voor veel organisaties een uitkomst bieden. Niet alleen voor zakelijke organisaties, maar bijvoorbeeld ook voor financiële instellingen of zelfs in de sport. Neem bijvoorbeeld de Formule 1. In de afgelopen jaren heeft big data in deze sport een enorme vlucht genomen. Zo kunnen coureurs bijvoorbeeld oefenen in een close-to-real-life simulatie. Uit deze simulatie komen data voor bijvoorbeeld de ideale bandenspanning, de invloed van de omgevingstemperatuur en de frictie op de baan. Deze data worden onder andere gebruikt door monteurs om de auto in een zo optimaal mogelijk staat te krijgen. Ook de Formule 1-teams hebben een tijd thuis gezeten, wat ook hen gedwongen heeft goed te na te denken over hoe zij invulling geven aan het thuiswerken en omgaan met databeschikbaarheid. 

IT blijft kritiek

Uiteindelijk draait het allemaal om data en applicaties. Toegang hiertoe zou dan ook altijd en overal mogelijk moeten zijn, ongeacht waar iemand zich bevindt: op kantoor, thuis of op het circuit. Desktop-as-a-service-oplossingen maken het voor organisaties mogelijk dit te realiseren en het thuiswerken effectief in te richten wat zorgt voor meer stabiliteit en verbeterde bedrijfscontinuïteit. 

Webinar met Robert Doornbos

Het thuiswerken is natuurlijk slechts één obstakel waar organisaties het afgelopen jaar mee geconfronteerd werden. Voor welk obstakel je ook komt te staan, het is belangrijk hier goed naar te kijken en deze te integreren in jouw organisatie om de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar te brengen. Om inspiratie te bieden bij het overkomen obstakels voor jouw organisatie heeft Nutanix de Resilience webinar-serie opgezet, waarin Nutanix-experts in gesprek gaan met bekende sporters. Sporters zijn getraind in het omgaan met onverwachte situaties, tegenslagen en het overkomen van hindernissen. In de webinars komen de obstakels aan bod die zij zijn tegengekomen en hoe zij deze hebben overwonnen. 

Klik hier om de webinar met Senior Technologist bij Nutanix Ruben Spruijt en oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos te bekijken. Zij gaan hierin het gesprek aan over hoe zij de plotselinge transitie naar het thuiswerken hebben beleefd en hoe zij deze uitdaging hebben aangepakt.

Reactie toevoegen