Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Cloud
Not Clouding the Issue

Not Clouding the Issue

De taken die uitgevoerd worden via cloud-services worden met de dag complexer.

28 mei 2020
Door: Nutanix , partner

De taken die uitgevoerd worden via cloud-services worden met de dag complexer.

Door Sammy Zoghlami, SVP EMEA, Nutanix

De reden hiervoor is dat de ondersteunende basistechnologieën grofweg hetzelfde blijven. Het enige dat verandert - vanuit het oogpunt van die core infrastructuur - is dat er steeds meer software tools, applicaties en services, waarvan elke eindgebruiker gebruik maakt, worden toegevoegd. Interactie met de cloud wordt op deze manier abstracter. Dit betekent dat eindgebruikers die gebruik maken van cloud-services zich niet meer bezig hoeven te houden met technische details zoals het opzetten, ontwikkelen of beheren van cloud-operations. De meeste mensen maakt het niets uit of ze iets opschrijven met een potlood of met een vulpen. Het belangrijkste is dat de pen het doet.

Welk cloud-type voor welk doeleinde?
Bovenstaande geldt net zo goed voor cloud-technologie. Een van de meest terugkerende thema’s omtrent cloud computing is: welke cloud-types kunnen het beste gebruikt worden voor welke doeleinden? Op het eerste gezicht verschillen de opties veel van elkaar. Van private en on-premises tot private/co-locatie en public cloud-services. Daarnaast is er ook nog de hybride cloud, wat niet veel anders is dan een combinatie van een of meerdere van de andere cloud-types. Bij een hybride cloud is er nauwelijks discussie over welke leverancier gekozen wordt.

Daarnaast zien we tekenen dat het brede scala aan keuzes en complexiteit een impact heeft op de aanschaf van cloud-services, met name in de EMEA-regio. De 2019 Nutanix Enterprise Cloud Index toont aan dat in EMEA een significant aantal organisaties dat in 2018 nog goed geformuleerde plannen had om over te stappen van on-premises naar de hybrid cloud, in 2019 in de tegenovergestelde richting bewoog, ook al was de beweging maar klein.

Recentelijk is ook multi-cloud in beeld gekomen. Dit is in essentie een hybride cloud, maar dan specifiek gericht op de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende Cloud Service Providers (CSP’s) en taken te verdelen tussen de verschillende platformen. Op het eerste oog lijkt dit een klassieke IT-chaos van verschillende technologieën die honderden commissies en werkgroepen, en duizenden meetings vereisen als een organisatie uit wil vogelen wat het beste is voor hun situatie. 

Taken verdelen tussen verschillende cloud-types en CSP’s
Een van de hoofdonderwerpen die besproken wordt in dergelijke meetings is waarschijnlijk hoe taken te verdelen zijn tussen verschillende cloud-types en CSP’s. Het automatiseren en beheren hiervan is nu een van de kern-services die toegevoegd wordt aan cloud- infrastructuur. Dit creëert een gebruikersomgeving waarin eindgebruikers het beleid bepalen omtrent wat er zou moeten gebeuren bij elk zakelijk proces op elk moment in de operationele cyclus. Dit kan tijdsafhankelijk zijn, zoals een proces gerelateerd aan kwartaalcijfers, of workloadafhankelijk, bijvoorbeeld het verwerken van orders naar aanleiding van een succesvolle marketingcampagne.

Het handmatig opzetten van alle benodigde middelen en services met die complexiteit, daar is geen beginnen aan. Dit is waarom cloud-platformen zoals Nutanix veel moeite hebben gestoken in het ontwikkelen en leveren van een management-tool die gebruikers nodig hebben. Onderdeel hiervan is nu ook de beschikbaarheid van andere essentiële tools, zoals Kubernetes, om het verplaatsen van applicaties, tools en data te beheren. 

Daarnaast is het nu mogelijk om de zakelijke processen te laten lopen op het meest toepasselijke platform voor de directe behoeften. Van bijvoorbeeld een relatief goedkope public CSP met gemiddelde performance tot high-performance on-premises-systemen wanneer de maximale toegang tot gevoelige data en operations een vereiste is. Het is ook mogelijk om de transitie tussen twee platformen automatisch en naadloos te beheren. 

Op dit punt is het niet nodig voor gebruikers om tijd te spenderen aan het overwegen en vergelijken van de technische mogelijkheden van verschillende type cloud-services. Het maakt niet langer uit of een applicatie of service op één platform blijft staan of dat het verschillende keren per week wordt verplaatst naar een ander platform. Geautomatiseerde systemen zullen het gehele proces managen volgens dynamisch gedefinieerd beleid, opgezet door de gebruiker. 

Uit de 2019 Enterprise Cloud Index is echter gebleken dat directe interesse in dergelijke mogelijkheden in de EMEA-regio lager is dan in Noord- en Zuid-Amerika en Azië (36% tegenover 42% en 43%). Echter is er in de EMEA-regio meer interesse in het idee van applicatie-mobiliteit op de lange termijn dan in Noord- en Zuid Amerika en Azië. 

To cloud, or not to cloud? 
Uiteindelijk zullen gebruikers slechts één fundamentele vraag hoeven te beantwoorden: vinden zij dat werken in de cloud de beste keuze of niet? Voor de meesten zal het antwoord ‘ja’ zijn, alleen al omdat de gevolgen van een ‘nee’ vele malen lastiger te realiseren en onderhouden zijn. Tenzij ze al overtuigd zijn van het gebruik van specifieke on-premises- applicaties.

Maar zelfs dan, de meerderheid van de veelgebruikte applicaties zal nu beschikbaar zijn voor effectief gebruik op cloud-services. Nutanix heeft bijvoorbeeld een significante hoeveelheid tijd, geld en moeite geïnvesteerd in het testen en certificeren van alle grote zakelijke applicaties en tools. Zo verzekert het zichzelf ervan dat applicaties en tools niet alleen onveranderd gebruikt kunnen worden op de hyperconverged technologie, maar dat deze ook verplaatst kunnen worden naar on-premises systemen of een full-on multi-cloud-omgeving. 

In tegenstelling tot sommige leveranciers, betekent dit ook dat bestaande zakelijke applicaties met langdurige productieprocessen die on-premises draaien, naadloos verplaatst kunnen worden naar een cloud-omgeving zonder dat engineering of optimalisatie noodzakelijk is. Dit gaat niet enkel over het uitvoeren van de meest recente ‘cloudified’ versie van dergelijke applicaties, maar over de mogelijkheid om de gehele IT-productieomgeving beschikbaar te maken in de cloud. 

Het gaat ook niet enkel meer om het spenderen van belangrijke tijd in meetings waar geprobeerd wordt taken beheerbaar te maken zodat de organisatie enige kans maakt op het behalen van de zakelijke doelen. Met deze situatie hebben alle organisaties te maken gehad: het compromitteren van zakelijke doelen om een balans te vinden tussen IT-middelen, huidige skillsets, budgetten en tijd voor de beste subset van de ideale zakelijke doelen die praktisch bereikt kunnen worden. 

Met ‘de cloud’ als holistische entiteit, kunnen organisaties hun denken uitbreiden naar wat ze hopen te bereiken en wat deze technologie daarin mogelijk maakt. ‘No limits’ is een klassiek marketingcliché, maar het is wel toepasselijk hier. ‘De cloud’ biedt gebruikers nu de uitdaging: wat zijn de beperkingen van hun eigen doelen en ambities en wat is nodig om deze te bereiken? 

Reactie toevoegen