Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Cloud
Public cloud als het boeken van een hotel

Keuze voor public cloud vergelijkbaar met boeken hotel

Verantwoorden waarom je voor gemak (en dus hogere kosten) kiest

 

30 augustus 2019
Door: Nutanix , partner

Verantwoorden waarom je voor gemak (en dus hogere kosten) kiest

 

Als je na een lange dag werken je woonkamer binnenstapt, is niets zo vanzelfsprekend als dat je lampen automatisch beginnen te branden wanneer je het lichtknopje indrukt. Diezelfde vorm van automatisering moet je nastreven wanneer je het hebt over een IT-omgeving. Of die omgeving nou on-premises is, zich in de cloud bevindt of misschien wel allebei; het moet werken en het liefst zo eenvoudig mogelijk.

 

Cloud is complexer dan ooit

Veel organisaties hebben de stap naar de cloud gezet. En diezelfde organisaties zijn er snel genoeg achter gekomen dat de belofte van cloud niet helemaal is waargemaakt. Zo zou de cloud simpel en goedkoop zijn. Het tegendeel blijkt waar, mede omdat het landschap van de cloud zo dynamisch is. Want als we het hebben over ‘de cloud’, bedoelen we dan allemaal hetzelfde? Denk alleen al aan het verschil tussen private, public en hybrid cloud. Waar de private cloud een privé-omgeving is die voornamelijk wordt gebruikt voor bedrijfskritische applicaties, is de public cloud er voor de toepassingen die minder kritiek zijn. Eenvoudig op te schalen en daardoor handig als je binnen korte tijd extra capaciteit nodig hebt. Maar komt die public cloud-technologie dan wel overeen met die van je private cloud? Nee, waarschijnlijk niet. En ook binnen de public cloud heb je weer verschillende smaken om uit te kiezen: Microsoft, Amazon en Google gebruiken ieder hun eigen technologie. Niet gek dat organisaties worden gedwongen specialisten in dienst te nemen, die allen ‘hun eigen taal’ spreken, waardoor er silo’s blijven bestaan op de IT-afdeling. Dan is er ook nog zoiets als de ‘gedistribueerde cloud’ en hebben we door de opkomst van het Internet of Things te maken met Edge Computing. We zien hierbij dat data niet meer door een externe server, maar door een intelligent apparaat zelf wordt verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde kassasystemen in winkels. Slechts enkele voorbeelden die aantonen hoe complex de wereld van cloud is. 

 

Invisible clouds, visible IT

De slogan van .NEXT, een event van Nutanix dat plaatsvindt van 8 tot en met 10 oktober in Kopenhagen, is niet voor niets ‘Invisible clouds, visible IT’. Wij zijn van mening dat complexiteit, als waar de cloud zich bevindt en welke technologie van toepassing is, niet iets is waar je je als organisatie druk over zou moeten hoeven maken. 

Maar waar de cloud ‘onzichtbaar’ moet zijn, geldt dat juist niet voor alles wat er gebeurt binnen die IT-omgeving. ‘Visible IT’ dus. Je wilt namelijk weloverwogen en gecalculeerde beslissingen kunnen nemen en daarvoor heb je de juiste data nodig. Maar op het moment dat je IT-omgeving niet in staat is jou te voorzien van die data, dan wordt het lastig om die beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je de behoeften voor je IT-omgeving binnen nu en vijf jaar in kaart wil brengen. Voor veel organisaties komt dit nu nog neer op het kijken in een glazen bol. Om risico’s te vermijden en ook met het oog op redundantie wordt vaak 20 % meer geïnvesteerd in de IT-omgeving dan echt noodzakelijk is. Met behulp van de juiste analytics kun je echter op basis van realtime data de inzichten verkrijgen die nodig zijn om gerichter te werk te gaan. Zeker met het oog op veiligheid is het essentieel je IT-omgeving te beschermen en potentiële datalekken te ontdekken en af te dichten.

 

Wat kost de cloud nu eigenlijk?

Hoewel organisaties de voordelen van cloud erkennen, schrikken ze nog wel eens van de kosten die cloud met zich meebrengt. Toch is er winst te behalen als de cloud om de juiste redenen wordt ingezet en de business case goed onderbouwd is. Zo moet je duidelijk voor ogen hebben welke applicaties je in de cloud wilt hebben draaien en welke vooral niet. Enerzijds bestaan er applicaties die heel statisch en voorspelbaar zijn. Die lenen zich prima voor een on-premises omgeving. Terwijl andere applicaties juist heel dynamisch zijn, waarbij het van belang is om de capaciteit eenvoudig te kunnen opschalen of juist inkrimpen. In dat geval is een publieke cloud-omgeving een verstandige keuze. Waarom? Omdat je dan kiest voor gemak.

Dit kun je eigenlijk wel vergelijken met wanneer je op een korte vakantie gaat. Koop of huur je dan een huis? Nee, natuurlijk niet. Dan boek je een hotel dat van alle gemakken voorzien is; met elke dag frisse lakens, schone handdoeken en een goed verzorgd ontbijt. Zelf hoef je nergens naar om te kijken en dat scheelt een hoop tijd; tijd die je zinvoller kunt besteden. Maar als je de hotelkosten van een paar nachten vergelijkt met je maandelijkse hypotheek- of huurlast, dan ben je vaak even duur uit. En toch kies je ervoor, omdat gemak en comfort op dat moment belangrijker zijn. Dat geldt net zo goed voor een cloud-omgeving. Kiezen voor gemak en dus hogere kosten is helemaal niet erg mits je goed kan verantwoorden wanneer en vooral waarom je voor dat gemak kiest. Want permanent in een hotel wonen is een luxe die bijna niemand zich kan permitteren!

 

---

 

Door: Sunil Dutt, Head of Channel EMEA bij Nutanix. Sunil Dutt is aanwezig bij de .NEXT-conferentie in Kopenhagen van 8 t/m 10 oktober 2019.

 

Reactie toevoegen