Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Datamanagement
Yellow-brick

DBaaS creëert de yellow brick road voor de digitale business

Database-as-a-service (DBaaS) groeit door de uit de hand gelopen kosten voor databasebeheer bij veel bedrijven.

21 september 2021
Door: Nutanix , partner

Database-as-a-service (DBaaS) groeit door de uit de hand gelopen kosten voor databasebeheer bij veel bedrijven.

Al voordat de wereldwijde COVID-19-pandemie in februari vorig jaar uitbrak, was database-as-a-service (DBaaS) een hot-topic. Met een wereldwijde marktomvang die naar verwachting in 2025 ruim 21 miljard euro zal bedragen - een ruime verdubbeling ten opzichte van 2020 - bereikt de belangstelling voor deze cloud-computingservice nu ook C-level executives. Dit komt mede door de uit de hand gelopen kosten voor databasebeheer bij veel bedrijven.

Door deze impuls zijn de inspanningen voor digitale transformatie de afgelopen 16 maanden versneld. Daarnaast betekent een toenemend gedistribueerde workforce niet alleen dat de mentaliteit over de manier van werken moest veranderen, maar ook dat de traditionele benadering van de hardware- en software-infrastructuur moest worden herzien. Om deze modernisering volledig te omarmen, is het herzien van databeheer een strategische noodzaak geworden. 

Nu data verweven raken met vrijwel alle bedrijfsprocessen, is het natuurlijk niet zo simpel als het verwijderen en vervangen van data-oplossingen door een multicloud- of hybride omgeving.

Anders denken
Oscar Wilde zei ooit dat leven het zeldzaamste ter wereld is - de meeste mensen bestaan, meer niet. In sommige gevallen hebben bedrijven zelf, in de aanloop naar de huidige crisis, slechts ‘bestaan’. Ze vertrouwden op hoe dingen altijd zijn gedaan, vooral als het gaat om databeheer. Verandering is moeilijk en zoiets fundamenteels als data opfrissen en vernieuwen kan niet van de ene op de andere dag gebeuren. Er moet een wil zijn om te veranderen. Gelukkig ligt de keuze niet meer bij degenen die zich verzetten zijn tegen data-modernisering. Dankzij de ontwrichting van de afgelopen tijd is digitale transformatie de basis geworden van bedrijfsverandering.

Het was vrij eenvoudig om digitale transformatie in de bibliotheek met IT-buzzwoorden op te slaan. Het was echter moeilijker om dit om te zetten in daadwerkelijke bedrijfsopbrengsten. Vreemd genoeg is het door de toenemende afhankelijkheid van ongestructureerde data eenvoudiger geworden om waarde te realiseren. Hoewel traditionele database-omgevingen geweldig zijn voor voornamelijk gestructureerde data, betekent de toename van sociale media, video's en foto's, Internet of Things-sensorgegevens, locatiegegevens, machine learning, enzovoort, dat DBaaS organisaties een meer flexibele manier biedt om data te beheren. Helaas is het alternatief potentieel verwoestend. Zoals de gepensioneerde generaal van het Amerikaanse leger, Eric Shinseki, ooit zei: "Als je een hekel hebt aan verandering, ga je een nog grotere hekel hebben aan irrelevantie."

Focus op het voldoen aan de verwachtingen
De klanten van vandaag eisen een meer geïntegreerde ervaring van hun serviceproviders. Het maakt daarbij niet uit of dit een eindgebruiker of een corporate stakeholder is. De verwachting ligt bij oplossingen die zijn gebaseerd op realtime datagestuurde inzichten. Dat betekent echter niet dat een bedrijf DBaaS blindelings als the next best thing moet accepteren. Als het gaat om het transformeren van bedrijfsdatabases, moet de discussies gaan over de zakelijke uitdagingen die hiermee worden opgelost.

Een van de sterke punten van DBaaS is hoe databasebeheer in public en private clouds wordt vereenvoudigd vanuit een gecentraliseerd configuratiescherm. De voordelen van het implementeren van database-instances in minuten, in plaats van dagen of weken, kunnen niet worden genegeerd. Nieuwe databases en toepassingsscenario's omvatten het verbeteren van de klantbetrokkenheid door betere profilering en aanbevelingssystemen. Hoewel deze als quick wins kunnen worden beschouwd, vormen ze een essentiële stap in de reis naar modernisering, vooral als het gaat om het inzien van DBaaS.

Evenwichtsoefening
Naarmate organisaties meer vertrouwd raken met DBaaS, zullen ze steeds meer geavanceerde functies gebruiken voor het uitbreiden van hun functionaliteit. Dit zal ook helpen om een van de grootste schrikbeelden van huidige organisatorische databases te elimineren: data in silo's. Het spreekt voor zich dat iedereen binnen de organisatie toegang tot data nodig heeft. Van ontwikkelaars tot bedrijfsanalisten en van leidinggevenden die rapportages maken tot medewerkers die de pijnpunten van klanten begrijpen. Toegang tot data moet in de hele omgeving worden geïntegreerd en DBaaS faciliteert dit.

De uitdaging komt pas als datateams ervoor moeten zorgen dat de organisatie zich houdt aan alle maatregelen met betrekking tot persoonlijke en gevoelige data. Met de evolutie van technologie, veranderen ook de regels, waardoor meer van organisaties wordt gevraagd met betrekking tot de beveiliging, opslag, toegang en analyse van data. DBaaS drijft verandering en compliance.

Dit is waar hyperconverged infrastructure niet alleen een software-gedefinieerde oplossing biedt die de technologie-stack van het datacenter virtualiseert, maar ook legacy on-premise databases kan transformeren in een as-as-a-service-omgeving.

Een voorbeeld: de goedkope Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue had moeite met het onderhouden van een portfolio van acht Oracle-productie-databases en meer dan twee keer zoveel staging- en ontwikkelingsinstanties in een primair en secundair datacenter. Dit vereiste uitgebreid onderhoud en patching om er zeker van te zijn dat de database-instances actueel waren. Door DBaaS toe te passen, konden ze het beheer van hun productie- en dev/staging-instanties in stand houden en software-patching met één klik te automatiseren met een enkele klik..

Door hyperconverged infrastructure te integreren met een software-gedefinieerd platform in de DBaaS-omgeving, kunnen bedrijven de automatisering introduceren van administratie-intensieve datacenter-taken zoals bestandsservices, microsegmentatie en meer.

Organisaties die DBaaS omarmen binnen de zakelijke context van hun activiteiten, zullen zich beter aanpassen aan de eisen van de klant en wendbaarder zijn in het omzeilen van de obstakels die toekomstige onzekerheid met zich meebrengt, vooral als het gaat om digitale transformatie en gedistribueerd werken.

Door Dom Poloniecki, Vice President & General Manager, Western Europe & Sub-Saharan Africa bij Nutanix

Reactie toevoegen