Development

Dit is een bijdrage van Nutanix
Datamanagement
Nutanix_DBaaS

Data democratiseren voor plezier en winst

De drijvende kracht over DBaaS

26 juli 2021
Door: Nutanix , partner

De drijvende kracht over DBaaS

Het democratiseren van data is een van de drijvende krachten voor de behoefte aan DataBase as a Service (DBaaS). Vroeger was het opslaan en ontcijferen van gegevens deskundig werk dat werd uitgevoerd door een toegewijd team. Maar met de groei van desktop-, cloud-gebaseerde en mobiele apps, is iedereen een saver, analyzer en exploitant van gegevens geworden. Er zijn op dit moment tal van tools beschikbaar om gebruikers te helpen hun gegevens te analyseren en te exploiteren.

De vraag is of gebruikers over alle draaiende schijven, tools, personeel en vaardigheden moeten beschikken om ze effectief te beheren. In een tijd waarin de brute datahoeveelheid voor bijna elk bedrijf elk jaar verdubbelt, kan het bezitten van opslagmiddelen al een gigantische taak op zich zijn. Wanneer de datagroei zo snel stijgt, zijn de traditionele regels voor het beschikbaar hebben van N=1 opslageenheid roekeloos. Als je ze koopt, heb je nooit genoeg en is het onwaarschijnlijk dat het de juiste combinatie van apparaten is.

Bovendien heb je bijna een tijdmachine nodig voor het plannen en provisionen van het juiste gegevensbeheer en analytische tools en services die volgende maand, laat staan volgend jaar, nodig zijn. Door de democratisering van data wordt de traditionele benadering van het bezitten van de middelen voor gegevensopslag serieus in twijfel getrokken.

Een ander gebied van de traditionele IT-praktijk dat nu in twijfel moet worden getrokken, is de algemene opvatting dat elke applicatie een eigen database nodig heeft. Dit was dit misschien van toepassing, maar dat is niet langer het geval. Het leidt ook tot een van de belangrijkste obstakels waar alle bedrijven nu mee worden geconfronteerd als ze hun bestaande gegevens proberen te exploiteren, laat staan ​​nieuwe gegevens. Dit is de manier waarop gegevens vast komen te zitten in silo's, elk voor het bewaren van die specifieke dataset.

Dit is een enorme uitdaging voor klanten en eindgebruikers. Voor de gebruikers is er ongetwijfeld een behoefte om meerdere silo's te vermommen als één grote silo, hoewel er maar weinig leveranciers zijn die nog steeds de voorkeur eraan geven dat hun eigen silo afzonderlijk bestaat. Er is een fundamentele tegenstrijdigheid waar bedrijven mee om moeten gaan: het kan nog steeds zinvol zijn dat gegevens in silo's worden opgeslagen, maar ze moeten samen komen bij slechts één coherente informatiebron: ‘ons bedrijfssysteem’.

Dit is nodig omdat bij het nemen van zakelijke beslissingen elk gegevensitem moet worden vergeleken met de andere gegevensitems om ervoor te zorgen dat de beste beslissingen worden genomen. Dat geldt nu over de gehele linie, van de individuele consument met een bepaalde behoefte aan een type restaurant tot een regionale manager bij een groot wereldwijd bedrijf die een belangrijke beslissing moet nemen.

Idealiter moeten ze allemaal nu hun beslissingen nemen. Ze hebben geen tijd om te wachten tot het dedicated analistenteam klaar is om op hun verzoek te reageren. Bovendien worden de gegevens die ze nodig hebben waarschijnlijk niet alleen opgeslagen in een kleine lokale database. Het kan overal ter wereld zijn.

Dit is waar het idee van cloudgebaseerde DataBase as a Service tot zijn recht komt. Het maakt het mogelijk om een ​​willekeurig aantal verschillende databases te creëren. Hetzij omdat de gegevens worden gecreëerd en meestal worden gebruikt op een specifieke locatie, of omdat de gegevens misschien moeten worden opgeslagen in een gespecialiseerd databasesysteem. Clouddiensten maken dat gemakkelijk te organiseren. Maar het maakt ook toegang tot de gegevens gemakkelijk, op voorwaarde dat een gebruiker over de juiste machtigingen beschikt en compliance- / bestuursregels actief zijn, die de gebruiker in staat stellen om die machtigingen uit te oefenen.

De belangrijkste ‘service’ is niet het proces van het opslaan van de gegevens. Het belangrijkste is de mogelijkheid om gebruikers te voorzien van de juiste gegevens op het juiste moment, ongeacht waar of hoe ze zijn opgeslagen. Het 'hoe' van opslag is uiteraard cruciaal, maar vanuit het oogpunt van de eindgebruiker, is het hebben van de gegevens in een bruikbare vorm het directe doel. Daar zullen namelijk kansen ontstaan om nieuwe inkomstenbronnen te genereren. Daarom is DBaaS belangrijk.

Het echte voordeel hier is de flexibiliteit die het bedrijf krijgt in de manier waarop het zijn gegevens kan exploiteren, niet in de laatste plaats de flexibiliteit om de aanpak van zijn datamanagementvereisten bijna in een oogwenk te veranderen. Bovendien vereist het optimaal benutten van DBaaS, omdat het cloudgebaseerd is, geen expertise binnen het bedrijf om wijzigingen aan te brengen.

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om een ​​volledig private cloudservice te hebben om zijn DBaaS-bronnen op te laten draaien. Dit zal voornamelijk geschikt zijn voor gebruikers waar beveiliging, vertrouwelijkheid en prestaties belangrijk zijn. Hoewel dit voor sommigen wordt ingeruild voor flexibiliteit, de mogelijkheid om services snel op of af te schalen en de totale kosten.

DBaaS gebruiken als onderdeel van een hybride cloudomgeving is de meest waarschijnlijke optie voor veel bedrijven, omdat het de beste combinatie biedt van flexibiliteit, keuze van services en de basis-beheeromgeving die nodig is. De meeste grote cloud serviceproviders bieden de beschikbaarheid van DBaaS-systemen, of zullen dat zeker gaan doen, wat betekent dat gebruikers keuzes kunnen maken en services naar wens kunnen combineren.

Sommige databases vereisen hoge prestaties, of de mogelijkheid om te werken met verouderde bestandsindelingen, of extreme volumes en bestandsgroottes, of gestructureerde of ongestructureerde gegevens, kortom een hele lange lijst. Maar de kans is groot dat er één serviceprovider zal zijn - misschien wel een gespecialiseerde channelpartner - die aan vrijwel elke gebruikersbehoefte kan voldoen. En omdat het zich in de cloud bevindt, hoeft geen enkel bedrijf het gevoel te hebben dat het risico loopt vast te zitten aan het verkeerde langetermijn servicecontract.

Flexibiliteit is kunnen kiezen hoe een bedrijf zijn gegevens exploiteert. En het vermogen om van gedachten te veranderen zonder ernstige pijn, is hier niet alleen het doel, het is ook wat er inmiddels beschikbaar is.

Rob Tribe, VP Systems Engineering, EMEA bij Nutanix

Reactie toevoegen