Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Novulo
Software-ontwikkeling
marktplaats van low-code modellen

Podcast: Marktplaats voor low-code modellen versnelt innovatie

Snel ontwikkelen en risico's reduceren? Denk na over het hergebruik van bewezen low-code modellen via een marktplaats.  

3 juni 2021
Door: Novulo, partner

Snel ontwikkelen en risico's reduceren? Denk na over het hergebruik van bewezen low-code modellen via een marktplaats.  

Is het vervangen van legacy met low-code een goed idee? Het lijkt een kleine, onschuldige vraag, maar is wel essentieel. Want zo’n vervanging heeft een enorme impact op de business en ook zeker op IT. Alle reden voor een fundamenteel andere kijk op softwareontwikkeling. Wat kan low-code software winnen als je het combineert met een marktplaats aanpak zoals we die bijvoorbeeld kennen in de bouwsector?

In de bouw heeft toepassing van BIM (Building Information Modeling) tot grote verbeteringen geleid. In deze variant van een marktplaats werken verschillende deelnemers aan een bouwproject gestandaardiseerd informatie uit in een model. Doel is om deze informatie in vroeg stadium met elkaar uit te kunnen wisselen. Iedereen wint want de verschillende BIM-partners werken per discipline (constructeur, architect, installateur) in hun eigen softwarepakket vanuit hun eigen discipline één aspect van het bouwproject in hun model volledig uit.

Deze verschillende deelmodellen zijn met een gestandaardiseerd uitwisselbestand samen te voegen tot één overkoepelend model. Eenmaal geïntegreerd zijn met software-analyses constructiefouten en mogelijke inconsistenties in het ontwerp op te sporen. Door deze fouten in het deelmodel op te lossen en opnieuw een integraal model te genereren zijn fouten en knelpunten al in de ontwerpfase op te sporen en te verhelpen en niet pas bij de uitvoering als aanpassingen kostbaar en tijdrovend zijn. Deze aanpak heeft de productiviteit in de bouw aanzienlijk verhoogd en de faalkosten verminderd.

Grote voordelen
Ook voor bedrijfssoftware heeft zo’n marktplaats aanpak grote voordelen mits aan drie essentiële elementen is voldaan. Deze samenwerking kan alleen tot stand komen als de deelmodellen gebaseerd zijn op dezelfde principes – c.q. een gedeelde applicatiearchitectuur hebben. Daarnaast moet zo’n marktplaats integratie van deze deelmodellen in een overkoepelend model faciliteren. Door de architectuur en de integratie faciliteit wordt het mogelijk om bestaande deelmodellen in de marktplaats her te gebruiken. In het rapport ‘Prescriptive low-code: the new quest to marry the best of packaged and custom apps’ onderstreept ook Forrester het belang van deze drie eigenschappen om de kwaliteit en de slagkracht van softwareontwikkeling op een hoger peil te brengen.

Blik op de toekomst
Een marktplaats voor low-code modellen biedt een concrete blik op een toekomst waarin organisaties snel hun applicaties kunnen samenstellen op basis van hun eigen behoefte en voorkeuren. De marktplaats biedt toegang tot een hoge kwaliteit functionaliteit, omdat modellen continu verbeterd worden. Net als bij de BIM-aanpak kan vanuit verschillende disciplines domeinkennis aan deelmodellen toegevoegd worden als basis voor bedrijfsapplicaties. Door fijnmazigheid van de aanwezige modellen in deze marktplaatsen gecombineerd met de integratie- en architectuurvoorzieningen verdient het samenwerken in ecosystemen een nadere blik.

Benieuwd naar de ins- en outs van deze aanpak en wat het uw organisatie kan brengen? Luister dan naar de podcast ‘Blik op de toekomst: marktplaats met low-code modellen’. Deze podcast werd tijdens Low-code-no-code week 2021 opgenomen.

 

 

Reactie toevoegen