Management

Dit is een bijdrage van Northwave
Northwave business Security Consultant

Werken bij Northwave: Meet Hugo

'Toen ik als 20-jarige begon bij Northwave werd er echt in mij geloofd, waardoor ik zelf ook het vertrouwen kreeg dat ik het kan'

27 mei 2021
Door: Northwave, partner

'Toen ik als 20-jarige begon bij Northwave werd er echt in mij geloofd, waardoor ik zelf ook het vertrouwen kreeg dat ik het kan'

‘Werken bij Northwave’ kan van alles betekenen. Sommige mensen zijn veel onderweg om klanten te ontmoeten of om een ​​bedrijf te helpen bij een cyberaanval, anderen helpen klanten vanuit ons kantoor. In deze blog praten we met Hugo over zijn functie als Business Security Consultant.

Benieuwd wat hij doet bij Northwave? Let’s dive in…

Hugo, je bent bij een feest en iemand vraagt je wat je doet als Business Security consulant. Wat beantwoord je?

“Vroeger, toen ik nog wel eens op een feestje was, zei ik zoiets als ‘een business security consultant klanten helpt met het oplossen van vraagstukken rond informatiebeveiliging’. Maar het is meer dan dat, we zorgen er namelijk voor dat we de klant een praktische oplossing kunnen bieden voor de issues die zij hebben. Weliswaar op gebied van informatiebeveiliging, maar dit raakt veel andere onderdelen van de organisatie. De veranderingen die we inzetten raken dus veel meer thema’s dan wat je misschien ‘klassiek’ onze scope zou noemen.”

Het grappige is dat ik af en toe mensen tegenkom die denken dat ik vast zit aan een bureau, maar niets is minder waar.

Ik kom op allerlei locaties en heb zo ook te maken met veel verschillende sectoren. Zo ben je de ene dag op het hoofdkantoor van een grote netbeheerder en de dag erna loop je binnen bij een overheidsinstelling. Het is dan ook heel verschillend wat je doet als consultant.”

 

Wat is het meest spannende deel van je baan?

“Ik denk dat ik dit het beste kan uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Enkele weken geleden werd mij gevraagd een intake gesprek te voeren bij het directie team van een bedrijf. Kort voor het begin van dit gesprek werd ik benaderd door deze klant met verschillende vragen waaruit bleek dat er behoorlijk wat weerstand was om met informatiebeveiliging aan de slag te gaan.

In de sessie heb ik op deze twijfels ingespeeld, door goed uiteen te zetten wat het voor het bedrijf kan opleveren en hoe het traject hen kon helpen. Op een gegeven moment merkte ik dat de sfeer in de ruimte veranderde en dat zij begonnen in te zien welke toegevoegde waarde informatiebeveiliging kan hebben.

Dat is voor mij de mooiste rol die je in een organisatie kunt hebben. Voor we de meeting ingingen was de mindset nog dat informatiebeveiliging een ‘IT-feestje’ was, maar dit werd nu omgezet in management commitment. De impact die je dan maakt is ontzettend leuk, en je merkt dan dat hoe meer je samen kunt werken en betrokken bent bij de klant, hoe mooier het wordt.”

 

Hoe ziet een dagelijkse werkdag eruit?

"Het is moeilijk om een ​​gemiddelde dag te schetsen. Op het moment dat je een staffing opdracht doet en als security officer werkt bij de klant, begin je over het algemeen met een dagopening met het security team. Je bespreekt dan kort de agenda punten, denk aan eventuele incidenten die zijn voorgekomen, de processen die je aan het verbeteren bent, lopende onderzoeken naar situaties die een compliance risico kunnen vormen. Het zijn alles bij elkaar behoorlijk wat gesprekken die je voert door de dag heen. Momenteel met corona zijn we lang niet zo veel op pad als we graag zouden willen, want dat is wel een van de mooie aspecten van dit beroep.

Hoe de dag zich invult hangt sterk af van het volwassenheidsniveau van de klant, want je past je werkwijze aan naar hun wens. Soms pak je het groots aan omdat die wens er is en op andere momenten is het meer een kwestie van werken met de middelen die je hebt zodat het een gewenst niveau behaalt.”

 

Kun je ons iets vertellen over een recent project waar je aan hebt gewerkt?

“Op het moment ben ik bezig met een paar ISO Fasttrack trajecten, deze lopen eigenlijk parallel aan elkaar. En daarin helpen wij klanten om zich te certificeren voor de ISO 27001 norm. Voor veel bedrijven die hier nog niet bekend mee zijn kan dit best een pittige uitdaging zijn, want er komt behoorlijk wat bij kijken.

Als Northwave business consultant is het dan van belang om dit te kunnen nuanceren en een focus aan te brengen. In een Fasttrack traject bouwen we een managementsysteem op volgens de norm. Daarbij is het zaak om de klant aan te leren hoe je zo’n systeem nu eigenlijk werkt. Bijvoorbeeld hoe je risicoanalyses vormgeeft en bepaalt welke beveiligingsmaatregelen belangrijk zijn voor de organisatie.”

 

Hoe zou je het Northwave Business Security team omschrijven?

“Ons team heeft nu net iets meer dan 20 mensen en we groeien best hard. Het is een divers team met verschillende specialismes. Zoals privacy, sommige collega’s hebben een technische achtergrond en richten zich op security management volgens verschillende normen, zoals ISO 27001 & SOC2.

Het is fijn dat iedereen zijn eigen draai kan geven aan het werk en aan het team. Nieuwe mensen in het team gaan vaak mee met een collega die ze de kneepjes kan leren van de Northwave manier van werken. Naarmate je meer senior bent mag je zelf dat stukje company culture gaan doorgeven en dat is dan ook erg leuk om te doen.

Maar op persoonlijk vlak valt de gekheid op. Alles kan. We probeerden laatst bijvoorbeeld de perfecte playlist te maken als Team effort. Voor de ultieme post-corona fuif. Uiteindelijk kom je dan met een resultaat van toch ‘die nummertjes’. Geef ons ‘Allermooiste Feestje’. Geef ons ‘Traag’. Geef ons ‘Disco Pogo’.”

 

Zou je anderen aanbevelen om bij Northwave te werken en waarom?

“Hell yeah! Bij Northwave geven we om de mensen om ons heen. We vinden het belangrijk om het werk goed te doen en een stapje extra te doen, voor de klant en voor elkaar.

Binnen Northwave wordt er gezorgd dat er een cultuur is van vertrouwen. Toen ik als 20-jarige begon bij Northwave werd er echt in mij geloofd. Om dat vertrouwen te krijgen van het bedrijf zorgt er dan ook voor dat je zelf gaat geloven dat je het kunt.

En er wordt geluisterd naar de behoefte van mensen, de connectie met het bedrijf en met de collega’s is een belangrijke factor binnen het bedrijf. Dit zorgt dan ook dat mensen zich echt verbonden voelen met Northwave.”

 

Reactie toevoegen