Loopbaan

Dit is een bijdrage van Northwave
Carriere
Vlada Kulish Northwave

Vrouw in IT: Security Engineer Vlada Kulish

‘Ik hou van leren.’

28 juli 2020
Door: Northwave, partner

‘Ik hou van leren.’

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Vlada Kulish van Northwave.

Welke functie heb je? 

Ik werk als Security engineer binnen het red team van Northwave. Ik voer verschillende soorten penetratietesten en vulnerability assessments uit bij klanten om kwetsbaarheden in kaart te brengen.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen? 

Het is allemaal begonnen tijdens mijn studie aan de universiteit in Oekraïne. Ik studeerde Computer Science en wilde graag geld verdienen naast mijn studie, daarom ben ik als freelance developer aan de slag gegaan. Hoewel het werk interessant was, kwam ik tot de conclusie dat ik er niet mee verder wilde. Pas later ben ik binnen het security domein terecht gekomen, ook al wist ik er toen nog weinig van af, dit maakte het juist extra interessant voor mij. Ik wilde precies weten hoe het werkte, dit is hoe ik dingen aanpak, daarom ben ik er helemaal in gedoken.

Een aantal jaar later besloot ik een nieuw avontuur aan te gaan. Een vriendin van mij werkte als recruiter binnen het cyber security domein en liet mij een vacature zien bij Northwave. Na contact gehad te hebben met de recruiter van Northwave en mijn aankomende leidinggevende, was het snel geregeld. Uiteindelijk ben ik naar Nederland gekomen en heb ik ook een test afgelegd bij Northwave. Daarna kon ik al vrij snel aan de slag. 

Wat is het leukste aan je baan? 

De omgeving! Ik hou van leren. Binnen mijn functie en binnen Northwave heb ik veel mogelijkheden om dingen bij te leren. Elk project is uniek en elke dag leer ik nieuwe dingen. Het leukste is dat de mensen om mij heen in mij geloven, ondanks dat ik dat zelf soms vergeet te doen.    

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld? 

Dat is een lastige vraag. Ik denk dat vrouwen het gevoel kunnen hebben dat het een mannenwereld is. Dat wiskunde, programmeren en security te moeilijk is, of dat ze nooit zo goed zullen worden als mannen. Dit is absoluut niet waar! De mentaliteit waarmee vrouwen naar ICT kijken is het belangrijkste. Het is net zoals alle andere sectoren waarin je werkzaam kunt zijn.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat de familie waarin je opgroeit hierin een grote rol speelt. Mijn ouders hebben nooit gezegd wat ik moet doen of wat ik moest gaan studeren. Ik werd hierin vrijgelaten en mocht zelf beslissingen nemen. Dus ik koos voor wat ik leuk vond. Het was heel fijn dat ze mij altijd gesteund hebben in mijn keuzes. Ik denk dat het belangrijk is dat de familie en de maatschappij geen grenzen opleggen aan opgroeiende meisjes. Er zouden eigenlijk überhaupt geen geslachtsafhankelijke grenzen moeten zijn binnen zowel werkvelden als studies. Ik vind het niet bijzonder dat ik een vrouw ben en in de technische sector werk. Overigens denk ik niet dat het juist is om tegen vrouwen te pushen om in de tech sector te gaan werken. Het komt erop neer dat vrouwen en meisjes meer vertrouwen moeten krijgen in hun eigen kunnen en zichzelf geen grenzen opleggen in hun hoofd. Daarnaast moeten ze niet bang zijn om het te proberen en gewoon zichzelf te zijn.

Reactie toevoegen